Vetamoks %50

Vetamoks %50

Vetamoks %50

Vetamoks %50

Vetamoks, Oral Çözelti Tozu

Veteriner Sistemik Antibakteriyel

BİLEŞİMİ

Vetamoks %50 Oral Çözelti Tozu, beyaz renkte akışkan homojen toz olup, beher gramında; 500 mg amoksisilin baza eşdeğer amoksisilin trihidrat bulunur.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Amoksisilin, çok sayıda gram pozitif ve gram negatif bakteriye etkiyen geniş antibakteriyel spektruma ve hızla gelişen bakterisid etkiye sahiptir. Antibakteriyel etki mekanizması, hızla gelişen ve çoğalma aşamasında olan duyarlı patojen bakterilerde mürein maddesinin temelini oluşturan peptidoglikan zincirinin sentezini engellemek, buna bağlı olarak da hücre duvarı oluşumunu bozmak ve bakterinin lize olmasına yol açmak sureti ile gerçekleşir.

Duyarlı bakteriler: Beta hemolitik Streptococcus sp’leri de içeren çoğu gram pozitif bakteriler (Strep. agalactiae, S. canis, S. zooepidemicus, S. dysgalactiae, S. suis, S. uberis, Bacillus anthracis, Actinomyces sp., çoğu Corynebacter sp., Erysipelothrix rhusiopathiae, çoğu Listeria monocytogenes), bazı anaeroblar (Clostridium sp., çoğu Fusobacterium sp., bazı Bacteroides sp.), bazı gram negatif aeroblar, Borrelia sp.,  Leptospira sp., Actinobacillus sp., Haemophilus sp., Moraxella sp., Pasteuralla sp. Orta dereceli duyarlılık gösteren bakteriler: Kazanılmış bağışıklık nedeniyle değişmekle birlikte şu bakteriler orta derecede duyarlıdır; Actinobacillus sp., Borrelia sp., Haemophilus sp., Leptospira sp., Moraxella sp., Pasteurella sp., Proteus sp., Taylorella equigenitalis, Serpulina sp. Campylocater sp., Enterococci., Rhodococcus equi. Enterobacteriaceae’da direnç gelişimi yaygındır.

Dirençli bakteriler: Bacteroides fragilis, Bordetella bronchiseptica, Citrobacter sp., Enterobacter sp., Klebsiella sp., diğer Proteus sp., Pseudomonas aeroginosa, Serratia sp., Yersinia enterocolitica.

Hayvanlara ağız yoluyla verildiğinde sindirim kanalından kolayca ve tama yakın oranlarda emilerek yarım saatte etkili kan yoğnluğuna ulaşır ve tüm vücuda geniş ölçekte dağılır. Özellikle solunum yollları, karaciğer, böbrek ve üriner sistemde yoğunlaşır. Etkili yoğunluklarda yumuşak dokular, deri ve mukozalara da geçer. Amoksisilin, başlıca tübüler salgılama mekanizmasıyla böbrekler aracılığıyla vücuttan atılır. Bir dozla verilen ilacın küçük bir kısmı penisiloik aside hidrolize olarak etkisiz metabolitleri halinde ve büyük bölümü de hiçbir değişikliğe uğramadan atılır.

KULLANIM SAHASI / ENDİKASYONLAR

Etçi tavuk ve hindilerde, Pasteuralla sp., Haemophilus sp., E.coli, Streptococcus sp. Salmonella sp., Clostridium sp. gibi duyarlı bakteriler tarafından meydana getirilen enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU 

Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;

Tavuk ve hindilerde günlük amoksisilin farmakolojik dozu 20 mg amoksisilin/kg canlı ağırlıktır. Pratik olarak 40 mg Vetamoks %50 Oral Çözelti Tozu /kg canlı ağırlığa uygulanır. Günlük alınması gereken ilaç miktarı bir miktar su ile çözdürüldükten sonra 2-3 saat içinde tüketilebilecek içme suyuna katılarak verilebilir. İlaçlı su bittikten sonra normal içme suyuna geçilir. Bu uygulama en az 3-5 gün süreyle devam etmelidir.

Günlük amoksisilin miktarını hesaplamak için aşağıdaki formülden faydalanılarak hesaplanır:

 

Günlük Vetamoks %50 miktarı (g) = Tavuk veya Hindi sayısı x ortalama canlı ağırlık (kg) x 40

                                                                                         1000

 

Bu formüle göre 10.000 hayvan için gereken ilaç miktarları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

 

Ortalama canlı ağırlık (kg)               10.000 adet hayvan için günlük Vetamoks %50 toz miktarı ( g )

0,25                                                                                                      100

0,50                                                                                                      200

0,75                                                                                                      300

1,00                                                                                                      400

1,25                                                                                                      500

1,50                                                                                                      600

1,75                                                                                                      700

2,00                                                                                                      800

2,25                                                                                                      900

 

İlaç verilmeden en az 2 saat önce içme suyunun kesilmesi gerekir. İlaç az miktarda su ile ön çözdürme işleminden sonra su tankına aktarılır. (ortalama 100 g ilaç için 300 ml su eklenerek iyice çalkalanır). Hazırlanan çözelti bekletmeden su tankına ilave edilir, yavaş yavaş karıştırılır.  Hayvanlara ilaçlı su bitmeden temiz su verilmemelidir. 8 saat içerisinde tüketilmeyen ilaçlı su atılmalıdır. İlaç uygulaması tamamlandıktan sonra normal içme suyuna dönülür.

Sert sular ile çözdürüldüğünde kısmen bir bulanıklık görülebilirse de bu durum ilacın etkinliğinde bir değişiklik oluşturmaz.

Beş günlükten küçük civcivler vücut ağırlıklarına göre daha az su tükettikleri için önerilen farmakolojik dozun alınmasını sağlamak için gerekli Vetamoks %50 miktarı 1000 ppm konsantrasyonunu sağlayacak şekilde (100 g ilaç/50 lt su) içme suyu içinde çözdürülerek 2-3 saat içerisinde tüketilmesi sağlanmalıdır. Tavsiye edilen doz ve süreler aşılmamalıdır.

İSTENMEYEN /YAN ETKİLER

Amoksisilin aşırı duyarlılığa (allerji) neden olabilir. Allerjik reaksiyonlar bazen ciddi sonuçlara (akut anafilaksi ve kollaps) yol açabilir. Anaflaksi oluşursa, epinefrin ve/veya oksijen, damar içi steroid uygulanmalıdır.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Amoksisilin aminoglikozidlerin bakteri içinde penetrasyonunu arttırdığı için birlikte kullanımı sinerjik etki oluşturur. Amoksisilin, tetrasiklinler, makrolidler ve fenikoller gibi birlikte kullanılmamalıdır.

GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR

İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen tavuk ve hindiler 7 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Yumurtası insan tüketimine sunulan tavuk ve hindilerde kullanılmaz.

KONTRENDİKASYONLAR

Penisilinlere ve sefalosporinlere duyarlılığı olan hayvanlarda kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR

Deri ve göz ile temas ettirilmemelidir. Temas halinde göz bol su ile, deri bol sabunlu su ile yıkanmalıdır. Amoksisiline duyarlı olan kişiler ilaca temas etmemelidir. Deri, ağız ve inhalasyon yoluyla maruz kalındığında oluşabilecek duyarlılık belirtilerinin devamı halinde (yüz, göz ve dudaklarda şişme, nefes almada zorluk gibi) acilen doktora ilaç ve prospektüsü ile başvurulması gerekir. Kullanımdan sonra ellerinizi yıkayınız.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE Raf Ömrü

Raf ömrü imal tarihinden itibaren 24 aydır. Oda sıcaklığında, güneş ışığından korunarak, serin ve rutubetsiz ortamlarda tutulur.

HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR

At, tavşan, kobay ve hamster ile kaz, ördek gibi perde ayaklılara uygulanmamalıdır.

Tİcari TAKDİM Şeklİ

100 g, 250 g, 1 kg’lık beyaz plastik ambalajlarda piyasaya arz edilmektedir.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner hekim muayenehanelerinde satılır. (VHR)

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 06.02.2017

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZİN TARİH VE NO: 30.06.2011-24/063

PAZARLAMA İZİN SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ

DEVA Holding A.Ş.

Halkalı Merkez Mahallesi Basın Ekspres Cad. No:1 Küçükçekmece/İstanbul

Tel: 0212 692 92 92 Faks: 0 212 697 34 89 e-mail: vetas@vetas.com.tr

ÜRETİCİ FİRMANIN ADI VE ADRESİ

DEVA HOLDİNG A.Ş.

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi, Karaağaç Mah. Fatih Bulvarı  No.26  Kapaklı/Tekirdağ

Tel: 0282 735 20 00 Faks: 0282 758 30 59

Exit mobile version