Verim buzağıyken başlar. Sütçü ineklerde verim “süt verimi ve döl verimi” demektir. Buzağı düve olacak, döl tutacak, doğuracak ve verime geçecektir. Düve olana kadar yetiştiriciye bir gelir sağlamayacak, hatta, ilk laktasyonda ancak masrafları amorti edecektir. O yüzden 14 aylık olduğunda tohumlayabileceğimiz gelişmeyi sağlayan düveler elde etmeliyiz. Bunun dört anahtar noktası vardır.
En kritik nokta;
Ağız sütünün kalitesi ve zamanında tam olarak verilmesidir. Ağız sütünün buzağıya içirilmesi zamanla yarıştır. Doğumu takiben en kısa sürede içirilen ağız sütü içerik açısından ve koruyucu maddeler bakımından en zengin ağız sütüdür. Ağız sütünün içindeki koruyucu maddelerin yararı bilinmektedir. Ayrıca; ağız sütü büyüme faktörleri içerir. Döl verimine, meme bezinin gelişimine, canlı ağırlık artışına yüksek oranda etkisi vardır. Ağız sütünün zamanında, bolca verilmesi buzağının ileride, düve olduğunda genetik özelliklerini ortaya çıkarmasını sağlayacaktır. Yeterli ağız sütü almayan buzağılar yemden yararlanamaz, istediğimiz gibi büyüyemez, ilk suni tohumlama yaşı ve sonraki yıllarda vereceği süt miktarı olumsuz yönde etkilenir.
İkinci kritik nokta;
Buzağıları sütten kesme metodudur. Sütten kesme buzağının yaşadığı en stresli dönemdir. Bu stresin etkisiyle buzağı öksürükleri de bu dönemde çok görülür. Sütten kesme zamanı buzağı başlangıç yeminin tüketimiyle saptanır. Birbirini takip eden 3 gün boyunca 1 kg’dan fazla buzağı starteri (başlangıç yemi) tüketen buzağılar sütten kesilebilirler. Buzağıların sütten kesilmesi döneminde stresi en aza indirebilirsek büyüme oranı ve sağlığı kötü yönde etkilenmez. Tersi söz konusu olursa; buzağılar ideal canlı ağırlıklarının altında kalırlar ve küçük yapılı olurlar. Daha geç tohumlanır, daha geç sürüye katılır, daha geç yavru verir, daha geç süt vermeye başlarlar. Görüldüğü gibi buzağı bakımı her şeyin başlangıcıdır. Sütten kesilen buzağılar 6-8 buzağılık küçük gruplar halinde barındırılırlar. Sütten kesme döneminde anti-stres yardımlar her zaman yararlı olur.
Üçüncü kritik nokta;
Verim buzağıyken başlar da üçüncü kritik nokta ise sütten kesilen buzağıların doğru beslenmesidir. Bu dönemde, büyümeyi hızlandıran proteindir. İskelet yapısının küçük kalması, yeterince büyümeden buzağının şişmanlaması istenmez. O sebepten protein ve enerji oranı akılda tutulmalıdır. Doğru işler yapıp yapmadığımızı anlamak için günlük canlı ağırlık artışını kontrol etmek yerinde olur. İshal ve zatürre olaylarını da kayıt altına alarak, buzağının 70-150 günler arasındaki yaşamını iyi gözlemek şarttır. Yetiştirilen her düve adayı geleceğin verimli inekleri olmayabilir. İyi gelişmemiş ve gelecek vaat etmeyen düveler belirlenmeli, yaklaşık 185 kg civarında canlı ağırlıktayken yetiştirme programından, dolayısıyla sürüden çıkarılmalıdır.
Verim Buzağıyken Başlar da Dördüncü kritik nokta ise;
Düvelerin zamanında tohumlanmasıdır. Dikkat edilecek konular; vücut ölçüleri, düvenin yaşı ve canlı ağırlığıdır. Kalça yüksekliği 130-132 cm ve 14 aylık olan düveler tohumlama için uygundur. Daha fazla beklenmemelidir. Geçecek her gün kayıptır. ABD’de hedeflenen yaştan itibaren gecikilen her günün 2-3 ABD doları zarara sebep olduğu belirtilmektedir.