Üniversite Yerleştirme Sonuçları Işığında Veteriner Fakültelerinin Değerlendirilmesi

Üniversite Yerleştirme Sonuçları Işığında Veteriner Fakültelerinin Değerlendirilmesi

TESPİTLER

  1. Halen yurt içinde öğrenci alan 29 veteriner fakültesi vardır. Bunlardan sadece 8 tanesi Avrupa Veteriner Eğitim Kurumları Birliği (EAEVE) tarafından akredite edilmiştir.
  2. 2024 yılında öğrenci alan 29 veteriner fakültesine toplam 2590 kontenjan ayrılmış olup yerleştirme sonucu tümü dolmuştur.
  3. 2024 yılında en yüksek taban puan ile öğrenciyi Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi, en düşük taban puanla öğrenciyi de Siirt Üniversitesi Veteriner Fakültesi almıştır. Bu fakültelerin puan aralıkları 455-305, başarı sıralaması aralıkları da 58.000-247.000 bandında değişmektedir.
  4. 2024 yılında en yüksek taban puanla öğrenci alan 5 Veteriner Fakültesi Ankara, İstanbul Cerrahpaşa, Bursa Uludağ, Samsun 19 Mayıs ve Aydın Adnan Menderes Üniversiteleri Veteriner Fakülteleri; en düşük taban puanla öğrenci alan 5 Veteriner Fakültesi de Siirt, Bingöl, Kars Kafkas, Şanlıurfa Harran ve Hatay Mustafa Kemal Üniversiteleri Veteriner Fakülteleridir.
  5. Halen öğrenci alan 29 Veteriner Fakültesinde 884’ü profesör, 324’ü doçent, 479’u doktor öğretim üyesi olmak üzere toplam 1685 öğretim elemanı görev yapmaktadır. En çok profesör Konya Selçuk Üniversitesi Veteriner fakültesinde (84), en çok doçent Ankara Üniversitesi veteriner Fakültesinde (34), en çok doktor öğretim üyesi de (34) Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesinde çalışmaktadır.

DEĞERLENDİRME

  1. Veteriner Fakültesi sayıları ve kontenjanları Türkiye’deki veteriner hekim istihdamı ve hayvancılığın durumu göz önüne alındığında yüksektir.
  2. Taban puanlar ve başarı sıralamaları göz önüne alındığında veteriner fakültelerine genellikle eğitim kalitesi düşük öğrenciler girmektedir. Örneğin 2024 yılında üniversite sınavına giren öğrencilerin ilk 58.000’i birinci tercih olarak veteriner fakültelerini yazmamışlardır.
  3. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yüksek puanlı öğrenciler gelişimini tamamlamış fakültelerden çok metropol kentlerdeki fakülteleri tercih etmişlerdir. Örneğin, Türkiye’nin ikinci köklü fakültesi olan ve Avrupa Veteriner Eğitim Kurumları Birliği tarafından akredite edilen Elazığ Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi sırf Doğu Anadolu’da olduğu için maalesef düşük taban puan ve başarı sıralamasındaki öğrenciler tarafından tercih edilmiştir. Aynı durum Van 100. Yıl ve Kars Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakülteleri için de söz konusudur. Genele baktığımızda yüksek puanlı öğrenciler fakülte kalitesinden çok metropol ve yeni de kurulmuş olsa bile batıda, deniz kıyısındaki illeri tercih etmişlerdir.
  4. Fakültelerdeki profesör sayıları çok ve dengesizdir. Örneğin, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesinde 84 profesör mevcuttur. Buna karşın son kurulan 5 fakültede toplam 10 profesör vardır. Oysa gelişmiş ve köklü fakültelerimizin, örneğin İstanbul Veteriner fakültesinin sadece bir Anabilim Dalında bu sayıda profesör mevcuttur.
Exit mobile version