Ultrapour-F %1

Ultrapour-F %1

Ultrapour-F %1

Ultrapour-F %1

Ultrapour-F %1

Ultrapour-F %1 Dökme Çözelti

Veteriner Ektoparaziter (İnsektisit-Akarisit)

BİLEŞİMİ

1 ml’de 10 mg Flumethrin içeren yağlı açık sarı renkte çözeltidir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Sentetik tip II pretroit olan flumetrin, insektisit ve akarisit etkilidir. Flumetrin keneler üzerinde etkisini olgun keneler ile bunların larva ve nimf’lerini öldürerek ve dişi kenelerin canlı yumurta yapmalarını önleyip üremelerini engelleyerek gösterir. Diğer sentetik pretroitler gibi temas yolu ile etki eder. Pretroitler genel olarak yağ dokusuna affinite duyarlar. Derinin stratum korneum tabakasındaki hücreler arası bölgedeki yağlı dokularda birikerek tüm deri yüzeyine yayılırlar. Flumethrin ile temasa geçen bir parazitin sinir dokusundaki sodyum kanalları sürekli açık kalır ve bu şekilde sinir iletimi bloke edilir, bu durum parazitlerin felcine neden olur. Ultrapour-F % 1 önerilen şekilde uygulandıktan 4 saat sonra tüm deri yüzeyinde dağılır, bir gün sonra ise ayaklar dahil tüm deri yüzeyinde önemli kene türlerinin eliminasyonu için yeterli konsantrasyona ulaştığı saptanmıştır. Ultrapour-F % 1’in sistemik etkisi yoktur. Çok az miktarlarda deriden emildiğinden kalıntı değerleri kabul edilen kalıntı limitlerinin çok altında kalmaktadır. Metabolitleri (flumethrin asit) idrar ve dışkı ile atılır. Ultrapour-F % 1 uygulandıktan 4-8 hafta boyunca deri üzerindeki etkinliğini korur. Bu süreyi, çevre ısısı ve kene miktarının yoğunluğu gibi faktörler etkiler.

Toksikolojik bilgiler: Ratlardaki akut dermel LD50 değeri > 2000 mg/kg canlı ağırlıktır. Laboratuar hayvanlarında yapılan dermal ve göz irritasyon testlerinde, flumetrinin lokal irritan olmadığı saptanmıştır. Flumetrin %1’lik dökme çözeltiler ile yapılan lokal irritasyon testlerinde, çok hafif, geçici değişiklikler ( çok zor fark edilebilir kızarıklık ya/yada kabarcık) gözlenmiş, fakat gözün mukoz membranında değişim olmamıştır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), flumetrini akut toksisitesi yönünden sınıflandırmamıştır.

KULLANIM SAHASI/ ENDİKASYONLARI

Ultrapour-F % 1 sığır ve koyunların olgun ve gelişme dönemindeki tek ve çok konakçılı keneleri ile, emici ve sokucu bitleri ve psoroptes uyuzu mücadelesinde kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Uygulama dozu sığır ve koyunlarda kene mücadelesi için 1 mg/kg, uyuz ve bit mücadelesinde 2 mg/kg canlı ağırlık şeklindedir. Veteriner hekim tarafından başka şekilde önerilmediği taktirde;

Sığırlarda:

Ultrapour-F %1’in gerekli dozu hayvanın bel kemiği (omurgası) üzerinde omuzdan kuyruk sokumuna kadar dökülerek kullanılır.

Koyunlarda:

Ultrapour-F %1 koyunlarda;

Yeni kırkılmış koyunlarda gerekli ilaç dozu omuzdan kuyruk sokumuna kadar belkemiği üzerine akıtılarak kullanılır. Eğer hayvanların yapağı veya kılları uzunsa bu takdirde sırt üzerindeki yapağı veya kıl, elle iki yana açılarak, çizgi şeklinde açılan deri kısmı üzerine yine akıtılarak ;

 

Hayvan kalçası üzerine oturtularak, karnın yanlarındaki ve ön, arka bacaklar arasındaki yapağısız ya da kılsız çıplak kısımlara, gerekli ilaç miktarı ucuna iğne takılmamış enjektöre çekilip mümkün olduğu kadar çok noktaya ilaç akıtılarak uygulanır.

Önemli Not: Uygulama yapılacağı zaman, hayvanın canlı ağırlığı göz önüne alınarak hesaplanan Ultrapour-F %1 Dökme Çözelti miktarı Özel Ambalajın ölçekli kısmının kapağı açıldıktan sonra ambalaj hafifçe sıkılarak hazneye doldurulur. Haznedeki ilaç hayvan üzerine dökülerek uygulama yapılır.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Ultrapour-F %1Dökme Çözelti sadece dış parazit enfestasyonlarına karşı sırta ve parazitli bölgelere dökülerek uygulanır. Önerilen sağıtım dozları aşılmamalıdır. Aşırı sıcak havalarda ilaçlamadan kaçınılmalıdır. Hayvanların ağız, göz çevreleri ve ağır lezyonlu bölgelerine uygulanmamalıdır. Parazit enfestasyonlarından korunmak için sürüye yeni giren hayvanların da ilaçlanması gereklidir. Etkili bir eradikasyon için barınak mücadelesi de ihmal edilmemelidir. Uygulama sonrası hayvanların su kaynaklarına girmeleri ve birbirlerini yalamalarına engel olunacak tedbirler alınmalıdır. İlaçlama sonrası derinin yağmurla ıslanması ilacın keneler üzerindeki etkinliğini azaltmaz. Kene sayısı ve çevre ısısı koruyucu etki süresini çok düşük oranda etkileyebilmektedir.

Kış dönemi ilaçlaması: Çok konaklı kenelerin genç formlarının kış mevsiminde çok aktif oldukları bölgelerde Ultrapour-F %1 ile yapılacak ilaçlama ile yaz döneminde gelişerek hayvanlarda enfestasyona yol açacak kene miktarında büyük ölçüde azaltıcı etki meydana getirir.

Gebelikte kullanım:Gebelikte kullanımına ilişkin komplikasyon bildirilmemiştir.

İSTENMEYEN/YAN ETKİLER

Belirtilen uygulama şekli ve dozuna uyulduğu takdirde istenmeyen etki bildirilmemiştir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Organik fosforlu insektisitler pretroitlerin etkinliğini yavaşlatır yada önlerler. Bu durum ilacın memeliye yönelik zehirliliğini artırabilir. Diğer pretroitler ilaç etkinliğini artırırlar.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Yüksek doz uygulamalarda deride irritasyon şekillenebilir. Semptomatik tedavi uygulanır. Bilinen bir antidotu yoktur.

GIDALARDAKİ İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s); sığırlarda et ve süt için 0(sıfır) gün,koyunlarda et için 0(sıfır) gündür. İnsan tüketimi için süt elde edilen koyunlara uygulanmaz.

KONTRENDİKASYONLAR

Flumetrine duyarlılığı olan hayvanlarda kullanılmaz. Sadece sağlıklı deriye dökme –damlatma yoluyla kullanılmalıdır. Göz ve kulağa damlatılarak kullanılmaz.

 

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki gözlendiğinde veteriner hekime başvurunuz. Çocukların erişemeyecekleri yerlerde saklayınız. Ambalajı hasarlı ürünleri satın almayınız.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR

Deri ve göze temasından sakınınız. İlaç uygulandıktan sonra eller mutlaka yıkanmalıdır. Uygulama sırasında uygulayıcı herhangi bir şey yememeli ve içmemelidir. İlacın antidotu bilinmediğinden İlacın kaza eseri yutulması halinde yutan kişinin kusturulmasına çalışınız ve acilen prospektüsle birlikte doktora başvurunuz.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Oda sıcaklığında (15 – 25 oC) muhafaza ediniz. Işıktan koruyunuz. Raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır.

AMBALAJIN NİTELİK VE MİKTARINI GÖSTEREN TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

100, 250 ve 500 1000 ve 2500 ml, beyaz renkte HDPE ve Coex plastik ambalajlarda, ambalaj üzerine katlı etiket – prospektüs yapıştırılmış şekilde kutusuz olarak satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde satılır (VHR).

PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: 20.12.2010

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZİN TARİHİ-NO:

15.11.2006-17/017

PAZARLAMA İZİN SAHİBİ:

ALKE SAĞLIK ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

Çınardere Mah. Petek Sk. No:18 Pendik/İSTANBUL

İMAL YERİ: ALKE SAĞLIK ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

Organize Sanayi Bölgesi 2. Kısım 10. Cadde No:7 TOKAT

Exit mobile version