Türkiye’de yanlış yürütülen hayvancılık. Türkiye’de şehircilik planlarında hayvancılık ötelenmektedir ve şehir dışına uzaklaştırılarak yanlış bir anlayış sonucunda hayvan sevgisi nefrete dönüşmektedir!
Mahalle hayvancılığı bitirildi!
Birçok Avrupa ülkesinde 4-5 bin adetlik koyun sürülerinin şehir içinde yürütülerek götürülen videoları var ki; trafik de saygı ile beklemektedir! Eskiden de 20-30 yıl önce Türkiye’de böyleydi! Biz her şeyin bokunu çıkartıyoruz! Kibarlık budalası olduk çıktık! Köylerdekiler bile sosyete oldu çıktı!
Özümüze göre şehircilik planlaması yapmadık özenti şehircilik planlamasına girdik!
Tembellik kopyala yapıştır taklitçiliği ile özümüze özel olmaktan çıktık! Mimar ve mühendislerimize eğitim verirken bu durumlardan özümüzden uzaklaştırarak dikey yapı mimarisine özendirdik! Yatay mimari rafta tozlandı! Esas sorun budur!
Dış ülkelerde gönüllü sağımcılık yaparak, gönüllü hayvan temizliği yaparak hayvanlarla iç içe olarak kişisel gelişim yaptıklarını görmekteyiz!…
Evet, o koku nefret ettirirken; tertemiz süt de o hayvanlardan mis gibi sağılıp tüketilmektedir!
Manda kokar; fakat sütünü, yoğurdunu ve kaymağını hiç kokusuz ve ısrarla isteyerek tüketiriz!…
Çaylarımızı kenarları sel deresi gibi duvarlarla hapis edildi ki; manda için elverişli çay yatakları köreltildi!
Göl ve gölet kenarları rant oteller zinciri olup çıktı tabiat bozuldu!… Bu mu doğaya özgü planlama ve şehircilik anlayışınız?
Yanlış yürütülen hayvancılık da yanlış olan ise oturup bir şeyi yaparken ileri gelecekte; iyi veya kötüye gidebilecek durumları tartışmıyoruz! Hayran olduğumuz New York şehri olmak istiyoruz; fakat, New York’un geri planda geniş topraklarda yapılan hayvancılık ile desteklendiğini göremiyoruz!
Türkiye’de her yer şehir olursa nereden hayvancılık ile beslenecek? Diye sorup gerekli olan ve projeleri gerçekleştirmiyoruz !
Kasap, et olarak satacak besili hayvan bulamıyor ve ileride de bulamaz!…
İnsan, hayvanları görmez ise insanlığını unutur!…
Şehircilik planlarına hayvancılık eklenerek yapılması dileğimle!
Güzel vurgulu ve diğer konularla bağlantı kurarak daha tamamlayıcı olmuş!
elimizden geleni yapmaya çalıştım abi 🙂