Toro

Toro

Toro

Toro
Enjeksiyonluk Çözelti
Sığırlar İçin İştah Uyarıcı

BİLEŞİMİ
TORO Enjeksiyonluk Çözelti, partikül içermeyen renksiz, berrak, steril bir çözelti olup beher ml’sinde 0,2 mg brotizolam içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

TORO Enjeksiyonluk Çözelti’nin etkin maddesi olan brotizolam triazolo-1,4- thianodiazepine kimyasal yapısında, benzodiazepin derivatı, antikonvülzan, kas gevşetici, sedatif ve hipnotik etkilere sahip bir ilaçtır. Brotizolam doza bağımlı olarak sekunder oreksijenik etkiye sahiptir. Bu etkisi merkezi sinir sisteminde iştahtan sorumlu olan hipotalamustaki ventromedial merkezin direkt olarak uyarılması ve buradaki tokluk merkezinin baskılanması ile oluşmaktadır.

Belirtilen etkisini beyindeki GABA (Gama Amino Butirik Asit) konsantrasyonunu artırarak gösterir. Oral yada diğer yollardan uygulanan brotizolam hızla emilmekte ve kas içi uygulamadan 30 dakika sonra pik plazma konsantrasyonuna ulaşmaktadır. Vücuda uygulanan ilaç yaklaşık 3 saatlik bir yarı ömür ile elimine edilmektedir. İntravenöz uygulama sonrası yarı ömrü ise bifazik bir plazma kinetiğine sahiptir. Birinci fazda yarı ömrü 0,5 – 1,2 saattir, uygulamadan üç saat sonra başlayan ikinci fazda ise daha yavaş elimine olur ve yarı ömür 5 saattir. Sığırlarda uygulanan dozun ekskresyonu hızlı ve çoğunlukla dışkı yoluyla olmaktadır.

Ven içi uygulamadan sonraki ilk bir gün içerisinde dozun % 70’i dışkı ile % 20 ve üzerindeki oranda idrar yoluyla atılmaktadır. Atılım pratik olarak 6 gün sonra tamamlanmaktadır. Metabolitleri ana bileşikten daha az potent olan brotizolam vücutta çok hızlı bir şekilde metabolize edilir. Biyotransformasyonu başlıca hidroksilasyon ve konjugasyon yoluyla şekillenir.

Toro ENDİKASYONLARI

TORO Enjeksiyonluk Çözelti, sığırlarda ketozis, primer ve sekunder anoreksia, yem alımında yetersizlik, sekunder gıda indigesyonları, doğum sonrası, operasyon sonrası ve enfeksiyonların rekonvalesans dönemleri gibi iştahsızlık durumlarında ve emmeyen yeni doğan buzağılarda kolostrum veya süt alımını uyarmak üzere merkezi etkili iştah uyarıcı olarak kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Uygulama yolu öncelikli olarak yavaş ven içi olmakla birlikte, tercihe bağlı olarak kas içi yolla da uygulanabilir. TORO Enjeksiyonluk Çözelti sığırlarda iştah uyarıcı etkisinden yararlanılmak üzere farmakolojik doz olan 2 mcg/kg (0,2 mg/100 kg) canlı ağırlık hesabıyla 1 ml / 100 kg c.a. oranında ve tek doz olarak uygulanır.

Düşük kondüsyondaki hayvanlarda, buzağı ve danalarda hayvanın durumu göz önünde bulundurularak farmakolojik doz 0,15 mg/100 kg canlı ağırlığa (0,75 ml / 100 kg c.a.) kadar düşürülebilir. Pratik doz tablosu: Canlı ağırlık (kg) Dozu (1 ml/ 100 kg) Uygulama yolu Buzağı -Dana 25 – 50 0.25 – 0.5 ml Yavaş İV, İM 50 – 100 0.5 – 1 ml Yavaş İV, İM Sığır 100 – 200 1 – 2 ml Yavaş İV, İM 200 – 400 2 – 4 ml Yavaş İV, İM TORO Enjeksiyonluk Çözelti tek doz olarak uygulanır. Gerektiğinde enjeksiyon 12 saat sonra tekrarlanabilir.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Hasta hayvanlarda iştahsızlığa neden olabilecek diğer nedenler de araştırılarak bu yönde sağaltım kombinasyonları dikkate alınmalıdır. Brotizolamın iştah uyarıcı etkisi dozuna bağlıdır ve 2-8 mcg/kg canlı ağırlık dozunda elde edilebilmektedir. Bu dozdan daha yüksek dozlar, sedasyon, uyku hali ve motor koordinasyon kaybı ile sonuçlanmaktadır. TORO Enjeksiyonluk Çözelti sadece belirtilen endikasyon alanlarında tedavi amaçlı kullanılmalıdır.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ

Özellikle hızlı damar içi uygulamadan hemen sonra geçici bir sedasyon görülebilir. Hızlı enjeksiyon geçici bir kollapsa neden olabilir. Nadiren olsa da duyarlı hayvanlarda alerjik etkileri olabileceği bildirilmektedir. İlacın kesilmesi ile semptomlar kendiliğinden ortadan kalkar.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

TORO Enjeksiyonluk Çözelti diğer merkezi sinir sistemi depresanları (barbitüratlar, narkotikler, anestetikler) ile kullanıldığında aditif etki görülebilir. Ketakonazol, itrakonazol, propranolol, eritromisin, izoniazid ve valproik asit ile birlikte kullanıldığında benzodiazepinlerin metabolizması azalabilir ve aşırı sedasyon görülebilir. Rifampin hepatik mikrozomal enzimleri indükleyebilir ve benzodiazepinlerin farmakolojik etkisini azaltabilir.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Hafif doz aşımında yada zayıf kondüsyonlu hayvanlarda genel sağlık durumuna bağlı olarak geçici bir sedasyon görülebilir. Genellikle bu geçici sedasyon halinin ortadan kaybolmasını takiben iştah uyarım etkisi devreye girmektedir. Özel bir antidotu olmamakla birlikte doz aşımı durumlarında genel benzodiazepin antagonisti olan flumazenil denenebilir.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Sığırlarda et ve süt için ilaç kalıntı arınma süresi “0” sıfır gündür.

KONTRENDİKASYONLARI

TORO Enjeksiyonluk Çözelti gıda alımının zararlı olabileceği klinik hastalık durumlarında kullanılmamalıdır. Önerilen doz ve kullanım yolu haricinde kullanılmaz. Gebelikte kullanım: Gebelikte kullanımın güvenilirliğine dair yeterli kanıt bulunmadığından kullanılmaz.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanmalıdır. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR

Veteriner hekimler kazara kendilerine enjeksiyona karşı dikkatli olmalıdır. Böyle bir durum söz konusu olduğunda reçete ile hekime müracaat edilmelidir.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

25°C’nin altında ve direkt güneş ışığından uzakta muhafaza edildiği takdirde raf ömrü 2 yıldır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içinde 10, 20, ve 50 ml’lik amber renkli cam flakonlarda sunulmaktadır.

Exit mobile version