Tonarsil
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Vitamin – Mineral
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır
BİLEŞİMİ: Kırmızı renkli, berrak, steril çözeltinin her ml’si;
- Asetil metiyonin 20 mg
- Siyanokobalamin 100 mcg
- Ferrik-amonyum sülfat 5 mg
- Vitamin B1 10 mg
- Vitamin B6 10 mg
- Niyasinamid 40 mg
- Kalsiyum pantotenat 15 mg
- Biyotin 10 mcg
- Bakır glukonat 0,02 mg
- Sodyum selenit 0,33 mg içerir.
Tonarsil FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Metiyonin, karaciğer hücrelerinin korunmasında, kolin ve kreatin sentezinde esansiyel bir amino asittir. Süt sentezinde de görev almaktadır. Sinir sisteminin çalışmasında ve kan hücrelerinin dokusunun korunmasında önemli olan fosfolipidlerin sentezinde rolü vardır. Metiyonin emildikten sonra metil vericisi olarak davranan S-adenozil metiyonine dönüşür. Karaciğerde metabolize olan metiyonin bileşikleri idrarla atılır.
Vitamin B1, temel olarak krebs çemberinin işleyişinde asetil koenzim A kaynaklı yağ asitlerinin sentezine katılarak görev alır. Vitamin B1 eksikliği veya artan ihtiyacın karşılanamaması glikolizde aksamaya; dolayısıyla kanda pirüvik asit birikmesine yol açar. Aynı zamanda nöronların faaliyetinde esansiyel olan yağ asidi sentezi aksayacağından ciddi müsküler ve nöral bozukluklar ortaya çıkar. Vitamin B1, şekerlerin metabolizmasında önemli rol oynayan bir çok enzim sisteminin koenzimi olarak iş görür. Bu enzimler pirüvik asit ve alfaketoglutarik asit gibi alfa-keto asitlerin dekarboksillenmesi ve pentozun, heksoz monofosfat yolunda kullanılmasını sağlarlar.
Vitamin B6, amino asit, yağ asitleri ve karbonhidrat metabolizmasında birçok enzimin koenzimi olarak çalışır. Yemde proteinli maddelerin yükselmesi organizmada Vitamin B6 ihtiyacının da yükselmesine neden olmaktadır. Vitamin B6 emildikten sonra piridoksala çevrilerek yardımcı enzimlerin şekillenmesinde kullanılır. Her üç şeklinin de en önemli atılma ürünü olan 4-piridoksil asit aldehit oksidazın serbest piridoksala etkisiyle karaciğerde şekillenir ve idrarla atılır.
Vitamin B12, kemik iliğinde alyuvar yapımı ile ilgili hücrelerin gelişme, çoğalma ve fonksiyonlarını sürdürebilmeleri için gereklidir. Buradaki işlevi proteinlerin asimilasyonunun sağlanması ve amino asitlerden sentez edilmesidir.
Biyotin, amino asit metabolizmasında yer alan bazı enzimlerin koenzimi olarak çalışır. Eksikliğinde deri ve iskelet sisteminde bozukluklar, karaciğer ve böbreğin yağlanması ile ilgili sorunlar ortaya çıkar. Epidermik dokuların yapısının gelişmesi, kemik dokusunun normal gelişimi ve üreme potansiyelinde etkilidir.
Niyasin (Vitamin PP), enerji metabolizmasında kritik öneme sahip (NAD ve NADP) koenzimlerin oluşumunda ve kan damarlarının korunmasında rol almaktadır. Niyasin parenteral uygulama yerlerinden iyi emilir. Tüm vücut dokularına dağılır ve sağaltım dozlarında verildiklerinde, idrarla küçük miktarlarda değişmemiş halde çıkarılır.
Kalsiyum pantotenat, koenzim A’nın yapısına girerek yağ asitleri, kolesterol, steroid hormonlar safra asitleri, asetilkolin ve birçok mukopolisakkaritin sentezine katılır. Bağ doku, kartilago ve iskelet elemanlarının meydana gelmesinde önem taşır. Pantotenik asit ayrıca kanatlılarda karaciğerdeki yağ dejenerasyonunun önlenmesinde görev alır. Emilen pantotenik asit tüm vücuda dağılır ve yaklaşık %70’ i değişmemiş halde idrarla atılır. B grubu vitaminler daha çok karaciğer ve dalakta depolanır.
Bakır, organizmanın birçok enzimatik faaliyetinde koenzim olarak veya aktivatör halinde rol alan bir bileşiktir. Enerji ve protein metabolizmasındaki aktivasyonu hemoglobin, keratin, melanin, serebrosit, myelin ve proteinik kemik matrislerinin oluşumunda önemlidir. Dolaşıma geçen bakır karaciğer tarafından tutulur ve bazı doku proteinlerine karışır. Plazmada bulunan bakırın çoğu seruloplazmin diye bilinen bir alfa-globulin oksidaz şeklindedir.
Demir, hemoglobin molekülünün merkez elementidir. Özellikle genç hayvanlarda görülen laktoza dayalı ve demir eksikliği görülen beslenmelerde yarar sağlamaktadır.
Selenyum, hücre yapısında ve membranlarda koruyucu görevi olan glutatyon peroksidaz enziminin yapısında bulunur. Selenyum eksikliği halinde bu koruma ortadan kalkar ve öncelikle kas lifleri amiloidozis etkisi ile fonksiyonlarını kaybetmeye başlar. Selenyum, vücudu büyük ölçüde idrarla terk eder.
KULLANIM SAHASI
Tonarsil, At, sığır, koyun, keçi ve köpeklerde;
- Sindirim bozuklukları, sinir ve iskelet sistemi bozukluklarında,
- Hastalıkların nekahat dönemlerinde,
- Yetersiz beslenme belirtilerinde ve gelişme geriliklerinde,
- Asıl tedaviye destekleyici olarak karaciğer yağlanması, karaciğer yetmezliği ve intoksikasyonlarda,
- Vitamin ve mineral eksiklikleri ve buna bağlı bozukluklarda metabolizmayı destekleyici olarak kullanılır.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Tonarsil kas içi veya damar içi enjeksiyon yoluyla kullanılır. Pratik olarak 40 kg canlı ağırlığa 1-2 ml verilir. Uygulamaya 4-5 gün devam edilir.
ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR
- Damar içi serumlarla birlikte verilebilir.
- Yarış atlarında, uygulamanın yarıştan 24 saat önce yapılması önerilir.
- 10 ml’yi aşan kas içi enjeksiyonlar değişik bölgelere yapılmalıdır.
- Damar içi enjeksiyonlar vücut ısısında ve yavaş yapılmalıdır.
- Demir preparatlarının sığırlardaki yan etkileri doz aşımı ile ilgili olup; ölüm görülebilir.
- Toksisite belirtileri; solgun deri, kanlı ishal ve şok şeklinde görülmektedir.
- İneklerde doz aşımına bağlı olarak demir toksisitesi rapor edilmiştir. Doz aşımına bağlı olarak ineklerde, 72 saat içinde ölüm görülebilir.
- Vücuttan demir atılımı veya parçalanması ile ilgili etkin bir mekanizma mevcut olmadığından, parenteral demir preparatlarını kullanırken doz aşımına yol açmamaya özen gösterilmelidir.
- Bazı hayvanlarda selenyum hassasiyeti olabilir, bu yüzden uygulama öncesi test doz yapılmalıdır. Duyarlı hayvanlara 2 gün boyunca yarı doz uygulanabilir. Selenyum zehirli bir madde olduğundan terapötik dozlar aşılmamalıdır.
İSTENMEYEN / YAN ETKİLER
Önerilen dozlarda bilinen bir yan etkisi yoktur.
Tonarsil İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Bilinen bir geçimsizliği yoktur.
DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER VE TEDBİRLER
Tonarsil aşırı doz halinde selenyum toksisitesine bağlı sinirsel semptomlar gözlenebilir. Uygulamanın kesilmesini takiben belirtiler ortadan kalkar.
GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.) : Et ve süt için sıfır (0) gündür.
GENEL UYARILAR
Tonarsil kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.
KONTRENDİKASYONLARI
Önerilen dozlarda bilinen bir kontrendikasyonu yoktur.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
25°C’nin altında, buzdolabına konmadan ve dondurmadan saklanmalıdır. Raf ömrü üretim tarihinden itibaren 2 yıldır.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
Karton kutuda 50 ml, 100 ml, 250 ml ve 500 ml‘lik amber renkli cam şişelerde satışa sunulmaktadır.
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde, veteriner muayenehane ve polikliniklerinde satılır (VHR).
PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 10.10.2018
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 25.12.2003 – 12/084
PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ: Provet Veteriner Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. Çavuşoğlu Mah. Samanyolu Cad. No:28 Kartal / İstanbul
ÜRETİM YERİ: Provet Veteriner Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. Polatlı Org. San. Böl. 210. Cad. No: 7 Polatlı / Ankara