Tetramisin
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Sistemik Antibakteriyel
Bileşimi: Tetramisin, sarı renkli berrak bir çözelti olup, 1 ml ‘sinde; Oksitetrasiklin 30 mg Lidokain HCI 20 mg içerir.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Tetrasiklinler grubundan olan oksitetrasiklin, duyarlı mikroorganizmalardaki 30S ribozomal altünitesine bağlanarak aktivite göstermektedir. Ribozoma bağlandıktan sonra tetrasiklinler amino-asil-tRNA’nın ribozom kompleksine bağlanmasına engel olur. Bu yolla da bakterinin protein sentezini bozarak etkisini gösterir. Etki spektrumuna giren bakteriler:
Gram-pozitif aeroblar (Bacillus sp., Corynebacterium sp., Erysipelothrix rhusiopathia, Listeria monocytogenes ve Streptococci.), Gram negatif bakteriler (Actinobacillus sp., Bordetella sp., Francisella tularensis, Haemophilus sp., Pasteurella multocida, P. haemolytica, Yersinia sp., Campylobacter fetus, Borrelia sp. ve Leptospira sp. Moraxella bovis), anaeroblar (Actinomyces sp., Fusobacterium sp.,) ve Mycoplasma sp., Chlamydia sp., Ehrlichia sp., Coxiella burnetti, Ehrlichia, Theileria, Eperythrozoon ve Anaplasma’lara etkisi iyi derecededir.
Kazanılmış direnç nedeniyle Staphylococci, Enterococci, Enterobacter sp., Enterobacteriaceae familyasına dahil Enterobacter sp., E.coli, Klebsiella sp., Proteus sp., Salmonella sp., Anaerob bakterilerden Bacteroides sp. ve Clostridium sp. ye etkisi değişkendir.
Mycobacterium sp., Proteus vulgaris, Pseudomonas aeroginosa, Serratia sp., Mycoplasma bovis ve M. hyopneumoniae tetrasiklinlere dirençli kabul edilir.
Oksitetrasiklin, ruminantlarda IM enjeksiyonundan sonra çok iyi ve hızlı emilmektedir. Uygulamadan 60 dakika sonra pik plazma düzeylerine ulaşır. Oksitetrasiklin, vücutta homojen olarak dağılır; ruminantlarda akciğer, uterus, konjunktiva ve ayak dokularında da etkili konsantrasyonlara kolayca ulaşır. Oksitetrasiklin başlıca idrarla, biyotransformasyona uğramadan atılır.
Tetramisin, geniş spektrumlu bir antibiyotik olup, hayvanların çeşitli enfeksiyonlarının tedavisinde başarı ile kullanılır. Tetramisin, 1 ml’de 20 mg Lidokain HCI içerdiğinden enjeksiyon yerinde ağrı yapmaz.
Tetramisin ENDİKASYONLARI
At, kedi ve köpeklerde; oksitetrasikline duyarlı bakterilerin oluşturduğu solunum yolları enfeksiyonları, ürogenital sistem enfeksiyonları, ayak enfeksiyonları ve enfeksiyöz keratokonjunktivitis tedavisinde kullanılır.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Tetramisin, kas içi (i.m.), deri altı (s.c.) ve damar içi (i.v.) yollarla uygulanır. Damar içi (i.v.) enjeksiyonun çok yavaş yapılması gereklidir.
Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde (4-6 mg/kg canlı ağırlık hesabıyla);
Ergin hayvanlarda : 100 kg canlı ağırlığa 15 ml
Genç hayvanlarda : 10 kg canlı ağırlığa 2 ml uygulanır.
Atların bir bölgesine bir seferde 20 ml’den fazla aynı noktaya enjekte yapılmamalıdır.
İSTENMEYEN ETKİLER
Gebelikte uzun süreli kullanımı fötüsta, kemiklerde ve dişte sarı yada gri rengin oluşumuna neden olabilir. Aynı etki çok genç hayvanlarda da söz konusudur. Yüksek dozlarda uzun süreli kullanıldığında, önceden hepatik yetmezliği bulunanlarda ve gebe hayvanlarda yağlı hepatik dejenerasyona neden olabilir. Tetrasiklinler fotosensitizasyona, alerjik reaksiyona ve enjeksiyon yerlerinde geçici bir lokal reaksiyona neden olabilir.
İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Tetrasiklinler infüzyon sıvılan ile dilüe edildiklerinde etkinliklerini kaybederler. Betalaktam ve aminoglikozid antibiyotiklerle birlikte kullanılmamalıdır. Tetrasiklinler, metoksifluranın böbreğe yönelik etkisini artırır ve protrombinin etkinliğini baskı altına alabilir. Penisilin G sodyum, penisilin G potasyum, sodyum bikarbonat, tiyopental sodyum, varfarin sodyum, sefalotin sodyum, sefapirin sodyum, amikasin sülfat, aminofilin, amfoterisin B, dimenhidrinat, demir dekstran, eritromisin glusefat, heparin sodyum, fenobarbital sodyum, hidrokortizon sodyum süksinat, kalsiyum klorür, kalsiyum glikonat, kloramfenikol, sodyum süksinat, metisilin sodyum, morfin sülfat ile birlikte farmakolojik uyumsuzluk nedeniyle kullanılmamalıdır.
Flakon açıldıktan sonra hava ile temas eden ürünün rengi koyulaşabilir, ancak ilacın etkinliğinde azalma olmaz.
GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR
Gıda değeri olan hayvanlarda kullanılmamalıdır.
KONTRENDİKASYONLARI
Tetrasikline duyarlı hayvanlarda, karaciğer ve böbrek yetmezliği olanlarda kullanılmamalıdır. Gıda değeri olan hayvanlarda kullanılmamalıdır.
Gebelikte kullanım: Tetrasiklinler yan etkileri nedeniyle gebeliğin ilk ve son 1/3’ünde kullanılmamalıdır.
GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde ve gıda maddelerinden uzakta bulundurunuz. Raf ömrü geçmiş ve ambalajı hasarlı ürünleri satın almayınız ve kullanmayınız.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Kendi ambalajı içinde ve oda sıcaklığında (15-250C) saklayınız. Raf ömrü imal tarihinden itibaren 3 yıldır.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
20, 50 ve 100 ml’lik bal renkli cam flakonlarda satışa sunulmuştur.
PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: 15.09.2011
T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI RUHSAT TARİHİ VE NO: 22.10.1968-2/181
İMAL YERİ: Mefar İlaç San. A.Ş. Ramazanoğlu Mah. Ensar Cad. No:20 34906 Kurtköy-Pendik – İstanbul-Türkiye