Tenizol

Veteriner Antihelmintik

Tenizol

Tenizol

Tenizol

Tenizol Oral Tablet

Veteriner Antihelmintik

BİLEŞİMİ

Yuvarlak, yassı, bölünmeye uygun, iki çentikli, beyaz renkli her tablet 50 mg prazikuantel ve 500 mg fenbendazol içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Prazikuantel: İzokinolin türevi bir antihelmintik olup, parazit tegümentini (örtü) tahrip ederek membran geçirgenliğini ve metabolik regülasyonu bozmak suretiyle parazitlerde spastik felce yol açar. Zar geçirgenliğinin bozulması ile glukoz alımını engeller ve enerji rezervlerini tüketerek parazitin ölümüne sebep olur. Ayrıca, prazikuantel, şeritle temas ettikten birkaç saniye sonra strobilada tüm halkalar boyunca şiddetli kasılmalara sebep olur ve bağırsağa gömülü çengellerin fonksiyonunu da bozar. Çengeller serbest kalır ve barsakla parazitin teması kesilir. Prazikuantel, şeritlerin larval dönemleri ve erginlerine karşı etkilidir. Prazikuantel oral olarak verildikten sonra sindirim kanalından çabuk ve tam emilir; 2 saat içinde maksimum plazma konsantrasyonuna ulaşır. %80 oranında plazma proteinlerine bağlanır. Tüm vücut kesimlerine dağılır. Kan ve beyin bariyerini aşar ve safraya geçer. Bu nedenle konağın baş, beyin, karın boşluğu, safra kanalları ve barsaklar gibi değişik organ ve dokularına yerleşmiş olan şerit larvalarına ve erginlerine karşı etki gösterir. Karaciğerde hızla biyotransformasyona uğrar ve etkisiz metabolitlere dönüştürülür. Prazikuantelin yarı ömrü 3 saat civarındadır ve %80’i ilk 24 saat içinde dışkı ve idrar ile vücuttan atılır.

Fenbendazol: Benzimidazol türevi bir antihelmintik olup, parazitlerde fumarat redüktazın etkinliğini engelleyerek etkili olur. Fenbendazol oral yolla verildikten sonra sindirim kanalından çok az emilir. 2 – 30 saat içinde maksimum plazma konsantrasyonuna ulaşır. Uygulama sonrasında vücutta metabolize olarak sülfon ve sülfoksit türevlerine dönüşür. Uygulamayı takip eden 10 gün sonunda, verilen dozun tamamına yakını büyük ölçüde dışkıyla ve az miktarda idrarla vücuttan atılır.

KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLARI

Tenizol Oral Tablet, köpek ve kedilerde, aşağıda isimleri yazılı şerit ve yuvarlak kurtların neden olduğu paraziter enfeksiyonların tedavisi ve kontrolünde antihelmintik amaçla kullanılır.

Askaritler: Toxocara canis, Toxocara cati, Toxascaris leonina

Kancalı kurtlar: Ancylostoma caninum, Ancylostoma tubaeforme, Uncinaria stenocephala

Kamçılı kurtlar: Trichuris vulpis

Şeritler: Dipylidium caninum, Echinococcus granulosus, Echinococcus multilocularis, Taenia pisiformis, T. taeniaeformis, T. hydatigena, T. ovis, T. multiceps, T. serialis, Mesocestoides corti, Spirometra spp.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Tenizol Oral Tablet’in köpek ve kedilerdeki farmakolojik dozu 5 mg prazikuantel / kg canlı ağırlık, 50 mg fenbendazol / kg canlı ağırlık / gün olup, pratik dozu 10 kg canlı ağırlık için 1 tablettir. Tedaviye günde bir defa olmak üzere, birbirini takip eden 3 gün süreyle devam edilmelidir.

Köpek ve kedilere sosis içine konularak (veya sosis ile sarılarak), diğer yiyeceklerinin içine kırılıp karıştırılarak veya doğrudan yutturulmak suretiyle verilebilir. Müstahzarı kullanmadan önce hayvanlara herhangi bir diyet uygulamaya gerek yoktur. Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde köpek ve kedilere uygulanacak pratik dozlar tablodaki gibidir.

 

 Köpek ve Kedi
Canlı ağırlık Verilecek tablet sayısı
3 – 5 kg ½ tablet
6 – 10 kg 1 tablet
11 – 15 kg 1.5 tablet
16 – 20 kg 2 tablet
21 – 25 kg 2.5 tablet

 

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Toxocara enfeksiyonlarının kontrolü için doğum yapan köpek ve kediler, doğumdan 2 hafta sonra başlamak üzere sütten kesilene kadar her 2 haftada bir tedavi edilmelidir.

Köpek yavruları doğumun 4. haftasından itibaren, kedi yavruları doğumun 6. haftasından itibaren 12. haftaya kadar her 2 haftada bir tedavi edilmelidir. Daha sonra ise tedavi her 3 ayda bir tekrarlanmalıdır. Bu tedavi yavrulara, dişi köpek ve kedilere uygulanabilir.

Kedi ve köpeklerin yaşam şartları, beslenme şartları, şeritlerin konağın vücudunda olgun hale gelip yumurta bırakması (prepatent dönem) dikkate alınarak; av ve çoban köpeklerinde 4 haftada bir, E. granulosus, T. ovis ve T. hydatigena’nın yoğun olduğu bölgelerde 6 haftada bir, D. caninum enfestasyonu bulunan yerlerde 2 – 3 haftada bir, ev köpeklerinde 3 ayda bir, ev kedilerinde 4 – 6 ayda bir tedavi yenilenmelidir. Şayet yoğun bir yuvarlak kurt enfeksiyonu varsa tedavi 14 gün aralıklarla yapılmalıdır.

Sestod enfeksiyonlarının başarısı için dış parazit mücadelesi de yapılmalıdır. Ara konak kontrolü sağlanmadığı takdirde şerit tedavisi tekrar edilmelidir.

Gebelikte kullanım: Fenbendazol, gebe sığır ve koyunlarda tavsiye edilen dozlarda güvenlidir. Ancak kısraklarda ve kedilerde gebelik döneminde güvenli olduğuna dair herhangi bir çalışma mevcut değildir. Bu sebeple, teratojenik ve embriyo öldürücü etkisi olabileceğinden, gebelik süresince bu hayvanlarda kullanılmaması tavsiye edilir.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ

Tavsiye edilen dozlarda herhangi bir yan etkisi görülmez. Doz aşımına bağlı olarak geçici iştahsızlık, salivasyon, kusma, diyare ve halsizlik gibi yan etkiler görülebilir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Deksametazon ile aynı anda kullanıldığında prazikuantelin plazma konsantrasyonu yarı yarıya düşmektedir. Fenbendazol ile bromsalan bileşikleri (hilomid) birlikte kullanılmamalıdır. Birlikte kullanılması durumunda gebelerde yavru atmaya sebep olabilir.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Prazikuantel ve fenbendazolün sağaltım endeksi çok geniş olup, tedavi dozlarında zehirlenmelere rastlanmaz. Doz aşımında geçici iştahsızlık, salivasyon, kusma, diyare ve halsizlik gibi belirtiler görülebilir. Zehirlenme durumunda semptomatik tedavi uygulanmalıdır. Spesifik bir antidotu yoktur.

KONTRENDİKASYONLARI

6 haftalıktan küçük kedi yavrularında ve 4 haftalıktan küçük köpek yavrularında kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

Veteriner hekime danışmadan kullanmayınız. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz. Kullanılan ambalajlar çöp kutusuna atılarak imha edilmelidir.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Kendi ambalajında ve oda sıcaklığında (15 – 25 °C), ışıktan koruyarak saklayınız. Raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 2 yıldır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Her tablet alüminyum folyo poşet ile kaplıdır ve 25, 50 ve 100 tabletlik karton kutularda satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle; veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 18.10.2006

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 18.10.2006 – 016/0092

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

İ.O.S.B. Mah. Marmara San. Sitesi Marmara M Blok Sokak No: 16 34307 Küçükçekmece / İSTANBUL

ÜRETİCİ FİRMA VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Ç.O.S.B. Gazi Osman Paşa Mahallesi 18. Sokak No: 3 59500 Çerkezköy / TEKİRDAĞ

Exit mobile version