Tenikur

Veteriner Antihelmintik

Tenikur

Tenikur

Tenikur

Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır.

Veteriner Antihelmintik Oral Tablet

BİLEŞİMİ:

Beyaz renkli, her iki tarafı çentikli oblong şeklindeki her bir Tenikur Oral Tablet içinde 250 mg Prazikuantel
mevcuttur.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Tenikur, Prazikuantel bir izokinolon bileşiği olup tenyaların bütün tür ve formlarına etkili geniş spektrumlu spesifik bir sestosidal ve belirli bazı trematodlara etkili flukisidal antihelmintiktir. Parazit tegumentini (örtü) tahrip ederek membran geçirgenliğini ve metabolik regülasyonu (Ca++, glikoz, laktat, aminoasit vb.) bozmak suretiyle spastik felce yol açarak ölümüne neden olur.

Prazikuantel bağırsaklardan çabuk ve tam olarak emilir. 2 saat içinde maksimal plazma konsantrasyonuna ulaşılır. Bütün dokulara nüfuz eder. Kan – beyin bariyerini aşar. Karaciğerde inaktif metabolitlere dönüşerek % 40 – 70’i İdrarla, 96 13 – 30 ‘u safra ve dışkı ile atılır. Verilen ilacın büyük bölümü 24 saat İçinde; tamamına yakını da 48 saatte vücuttan atılır.

Tenikur KULLANIM SAHASI / ENDİKASYONLAR

Tenikur Oral Tablet koyun, at, köpek ve diğer etçil hayvanlarda Taeniasis (şerit); Schistosomiasis (damar kelebeği), koyunlarda Dicrocoelium dentriticum (kum kelebeği) ve köpeklerin trematod (kelebek) invazyonlarının tedavisi ve kontrolünde kullanılır. Etki alanına giren parazitler:

Koyunlar da: İnce bağırsaklarda yaşayan Monezia sp., Stilesia sp., Avltellina sp.; safra kanalları ve bağırsak tenyaları (T hysaniezia sp.); Damar trematod invazyonları (Schistosomlasis), Dicrocoelium dentriticum (Kum kelebeği)

Atlar da: Bağırsaklarda yaşayan tenyalar (Anoplocephala spp., Paranoplocephala mamillana)

Köpek ve diğer etçillerde: İnce bağırsaklarında yaşayan tenyalar: Dipylidium caninum, Echlnococcus granulosus, E.multiIocularis, Taenia multiceps (Multiceps multiceps), T. hydatigena, T. ovis,T. pisiformis, T. serialis, Diphyllobothrium erinacei, Joyewtlella pasqualel, Mesocestoides sp., Spirometra spp., akciğer, safra ve pankreas kanalları ve duodenum trematodları (Paragonimus spp., Opisthorchis sp., Nanophyetus sp.).

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Tenikur tablet köpek ve diğer etçillere et parçası ve köfte gibi hayvanın sevdiği bir yiyecek lokmasının içine konarak; koyunlara doğrudan yutturularak; atlara burun – meri sondası yardımıyla veya ezilip yem içine katılmak suretiyle verilir. Prazikuantel Monesia türlerinden koyun tenyalarına karşı 3,75 mg / kg vücut ağırlığı dozunda etkilidir. Diğer koyun tenyalarına ve köpek tenyalarının çoğunluğuna karşı etkin donar kg vücut ağırlığı için 2,5 mg ile 15 mg arasında değişmektedir. Monesia türleri hariç endikasyon alanına giren koyun ve köpek tenyalarına karşı 5 – 15 mg / kg vücut ağırlığı dozunda kullanılması tavsiye olunur. Atlarda etken madde esasına göre yaklaşık 1 mg / kg vücut ağırlığı dozunda kullanılır.

Pratik doz tavsiyeleri aşağıdaki gibidir:

Kuzu (30 kg c.a.’ya kadar) ½ tablet

Toklu (30 – 40 kg c.a.) ½ – 1 tablet

Koyun (40 – 60 kg c.a.) 1- 1 ½ tablet

Koyun – Koç (60 kg’den yukarı) 2 tablet

Tay ½-1 tablet

At (cüsseye göre) 1- 1 ½ – 2 tablet

Köpek (15 kg’den düşük) ½ tablet

Köpek (15 – 25 kg) 1 tablet

Köpek (25 / 40 kg) 1 ½ tablet

Köpek (40 kg’den yukarı) 2 tablet

Diğer etçillere ilişkin dozlar köpekler için bildirilen dozlarla kıyaslanarak ayarlanır.

Dicrocoelium dentriticum’a (Kum kelebeği) karşı 50 mg / kg vücut ağırlığı dozunda kullanılır. Schistosomiasis tedavi dozu, 1 kg vücut ağırlığına 30 mg etkin madde isabet edecek şekilde ayarlanır. Köpeklerde ve diğer etçil hayvanlarda Diphyliobothrium spp. ve Spirometra spp. gibi nisbeten az duyarlı tenya türlerine karşı, yukarıda belirtilen dozların 2 katı ve 2 gün art ardına; karaciğer, akciğer, duodenum trematodlarına (Paragonimus spp., Opisthorchis sp., Nanophyetus sp) karşı yukarıda bildirilen tenyasit dozların 3 katı 2 – 3 gün art ardına verilir.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR:

Prazikuantelin etkisi ile geçirgenliği artan tenya halkalarının büyük bölümü sindirim salgılarının ve bakterilerin etkisi ile sindirilerek eriyip dağıldığı için hayvanın dışkısında tenya halkalarına çoğu kere hiç rastlanmaz veya dışkı içinde kısmen erimiş ve dağılmış parazit parçalarına rastlanabilir.

Gebelikte kullanım: Maternotoksik, embriyotoksik, fetotoksik ve teratojenik etkisi yoktur. Gebeliğin her döneminde kullanılabilir.

İSTENMEYEN ETKİLER:
Nadiren karın ağrısı, iştah kaybı, ishal, bulantı ve kusma görülebilir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ:
Prazikuantel, deksametazonla aynı anda kullanıldığında prazikuantel kan konsantrasyonunun düşmesine yol açabilir.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER, ANTİDOT:
Doz aşımında titremeler, çırpınmalar, depresyon ve İleri aşamada koma ve ölüme yol açabilir. Uygulama
durdurulmalıdır. Antidotu yoktur.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI:
ilaç Kalıntı Arınma Süresi (I.K.A.S.): Koyun eti ve sütü için kalıntı arınma süresi”0″ gündür.

KONTRAENDİKASYONLARI:

4 haftalıktan küçük köpek yavrularında ve 5 – 6 haftalıktan küçük kuzularda sakıncalı olabilir.

GENEL UYARILAR:

Kullanmadan önce ve beklenmeyen etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.
Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ:

25°C’den düşük oda ısısında depolayınız. Raf ömrü imal tarihinden itibaren 5 yıldır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ: Karton kutu içerisinde; 10 – 50 adet blister ambalajlarda ve kutusuz olarak 100 – 200 – 500 ve 1000 tablet ihtiva eden beyaz polietilen şişelerde satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI:

Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner hekim muayenehanelerinde satılır (VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 25.05.2009

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 17.04.2002 – 11/ 1036

PAZARLAMA İzni SAHİBİ: TOPKİM – Topkapı İlaç Premiks San. ve Tic. A.Ş. Ali Nihat Tarlan Cad. Karakartal Sok. No:4 D: 5 Ataşehir/ İstanbul

ÜRETİM YERİ: ALBAFARMA ilaç San. ve TİC. Ltd. Şti. İstanbul Tuzla Organize San. Böl. 8. Cad. No:11, 34959 Tuzla / Istanbul

Exit mobile version