Tenidur

Kedi ve Köpekler İçin Antihelmintik

Tenidur

Tenidur

Tenidur

Tenidur Enjeksiyonluk Çözelti

Kedi ve Köpekler İçin Antihelmintik

BİLEŞİMİ

Berrak, renksiz bir çözelti olan Tenidur Enjeksiyonluk Çözelti her ml’sinde 56.8 mg prazikuantel içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Tenidur Enjeksiyonluk Çözelti’nin etken maddesi olan prazikuantel, izokinolin türevi bir antihelmintik olup, parazit tegümentini (örtü) tahrip ederek membran geçirgenliğini ve metabolik regülasyonu bozmak suretiyle parazitlerde spastik felce yol açar. Zar geçirgenliğinin bozulması ile glikoz alınımını engeller ve enerji rezervlerini tüketerek parazitin ölümüne sebep olur. Ayrıca prazikuantel, şeritle temas ettikten birkaç saniye sonra strobilada tüm halkalar boyunca şiddetli kasılmalara sebep olur ve barsağa gömülü çengellerin fonksiyonunu da bozar. Çengeller serbest kalır ve barsak ile parazitin teması kesilir. Prazikuantel, şeritlerin larval dönemleri ve erginlerine karşı etkilidir.

Deri altı ve kas içi yollardan verilen prazikuantel, uygulama yerinden hızla ve tümüyle emilir. Verilmesini izleyen 0.5 – 1 saat içerisinde maksimum plazma yoğunluğuna ulaşır. Prazikuantelin yarı ömrü 3 saat civarındadır. Tüm vücut kesimlerine dağılır. Karaciğerde hızla biyotransformasyona uğrar ve etkisiz metabolitlere dönüştürülür. %80’i ilk 24 saatte vücuttan atılır.

KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLARI

Tenidur Enjeksiyonluk Çözelti, köpek ve kedilerde; Echinococcus granulosus, Echinococcus multilocularis, Dipylidium caninum, Taenia pisiformis, Hydatigena (Taenia) taeniaeformis, Taenia hydatigena, Taenia ovis, Multiceps multiceps, Mesocestoides sp. ve Joyeuxiella pasqualei gibi şeritlerin ergin ve larval formlarının neden olduğu paraziter enfeksiyonların tedavi ve kontrolünde kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde Tenidur Enjeksiyonluk Çözelti’nin köpek ve kedilerdeki farmakolojik dozu 5.68 mg prazikuantel / kg canlı ağırlık olup, pratik dozu 1 ml / 10 kg canlı ağırlıktır. Tenidur Enjeksiyonluk Çözelti, kas içi (İM) ve deri altı (SC) olarak uygulanır.

Pratik doz tablosu: Canlı ağırlık Tenidur Enjeksiyonluk Çözelti
1 kg 0.1 ml
2.5 kg 0.25 ml
5 kg 0.5 ml
10 kg 1 ml
15 kg 1.5 ml
20 kg 2 ml

 

Echinococcus enfeksiyonundan şüphe ediliyorsa; ilaç mutlaka kas içi (İM) olarak uygulanmalıdır. Bir hayvanda kullanılacak ilaç miktarı 3 ml’yi geçiyorsa; ilaç kas içi (İM) veya iki kısma bölünerek iki ayrı yere uygulanmalıdır.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Köpek ve kedilerin yaşam şartları, beslenme şartları, şeritlerin konakçı vücudunda olgun hale gelip yumurta bırakması (prepatent dönem) dikkate alınarak; av ve çoban köpeklerinde 4 haftada bir; E. granulosus, T. ovis ve T. hydatigena’nın yoğun olduğu bölgelerde 6 haftada bir; D. caninum enfestasyonu bulunan yerlerde 2 – 3 haftada bir; ev köpeklerinde 3 ayda bir; ev kedilerinde 4 – 6 ayda bir tedavi yenilenmelidir.

Pireler, şeritler için ara konakçı olabileceklerinden, enfeksiyonun oluşmaması için hayvanların üzerlerinin ve barınaklarının uygun bir insektisit ve akarisit ile ilaçlanması tavsiye edilir. Ara konakçı kontrolü sağlanmadığı takdirde şerit tedavisi tekrar edilmelidir. D. caninum’un gelişme süresi kısa olduğundan, köpek ve kedilerin her iki haftada bir Tenidur Enjeksiyonluk Çözelti ile tedavi edilmesi gerekir.

Gebelikte kullanım: Prazikuantel, önerilen dozlarda gebe hayvanlarda güvenle kullanılabilir.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ

İri cüsseli köpeklerde deri altı uygulanan ilaç miktarının fazlalığına bağlı olarak enjeksiyon yerinde lokal deri reaksiyonu meydana gelebilir. Bu yan etkiler kısa süreli ve geçicidir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Deksametazon ile aynı anda kullanıldığında prazikuantelin plazma konsantrasyonu yarı yarıya düşmektedir.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Prazikuantelin sağaltım endeksi çok geniş olup, 20 misli yüksek dozlarda dahi (100 mg/kg canlı ağırlık) kedi ve köpeklerde herhangi bir toksikasyona neden olmaz. Doz aşımında titreme ve çırpınmalar görülebilir. Semptomatik tedavi uygulanmalıdır. Spesifik bir antidotu yoktur.

KONTRENDİKASYONLARI

4 haftalıktan küçük köpek yavruları ve 6 haftalıktan küçük kedi yavrularında kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

Veteriner hekime danışmadan kullanmayınız. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz. Kullanılan ambalajlar çöp kutusuna atılarak imha edilmelidir.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER

İlaç ile doğrudan temastan kaçınılmalıdır. Tedavi sonrası atılan şerit yumurtaları, toprakta bulunan akarlar için bir enfeksiyon kaynağıdır. Tedavi sonrasında çıkan gaita iyice imha edilmelidir.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Kendi ambalajında ve oda sıcaklığında (15 – 25 °C), ışıktan koruyarak saklayınız. Raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 3 yıldır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içindeki 10 ml, 20 ml, 50 ml ve 100 ml’lik amber renkli cam flakonlarda satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle; veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 30.07.2008

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 30.07.2008 – 020/0033

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

İ.O.S.B. Mah. Marmara San. Sitesi Marmara M Blok Sokak No: 16 34307 Küçükçekmece / İSTANBUL

ÜRETİCİ FİRMA VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Ç.O.S.B. Gazi Osman Paşa Mahallesi 18. Sokak No: 3 59500 Çerkezköy / TEKİRDAĞ

Exit mobile version