Teniacid
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Antihelmintik
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır
BİLEŞİMİ: Teniacid Enjeksiyonluk Çözelti renksiz, berrak steril çözelti olup her ml’sinde 56,8 mg Prazikuantel, antimikrobiyal koruyucular olarak 75 mg Benzil alkol ve 5 mg Klorobutanol içerir.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Farmakoterapötik Grup: Antihelmintikler, Kinolin türevi ve ilgili maddeler ATC Vet Kodu: QP52AA01
Farmakodinamik özellikler
Prazikuantel, birçok sestod ve trematod türüne karşı antihelmintik aktivitesi gösteren bir pirazinoizokinolin türevidir. Prazikuantel, kedi ve köpeklerde sıklıkla enfestasyonlara yol açan tüm tenya türlerinin (Multiceps multiceps, Joyeuxiella pasqualei, Dipylidium caninum, Mesocestoides spp., Echinococcus granulosus ve Echinococcus multilocularis) ergin ve larval şekilleri üzerinde seçkin nitelikli sestosidal ve flukisidal etkinliğe sahiptir.
Prazikuantel, köpek ve kedi bağırsağında meydana gelen bu parazitlerin tüm larval dönemlerine karşı çalışır. Prazikuantel, parazitlerin yüzeyleri tarafından çok hızlı bir şekilde emilir ve parazit içinde eşit olarak dağılır. In vitro ve in vivo olarak, parazit zarında çok ciddi hasarlar meydana gelir, ancak hasarlar sadece parazitin ön kısmında görülür. In vitro olarak 0,01 μg / ml’lik prazikuantel konsantrasyonları 30 saniye içinde parazitlerin kasılmasına ve felcine neden olur. Hızlı etkinin temeli; prazikuantelin özellikle parazit zarının Ca++ geçirgenliğini değiştirerek parazit metabolizmasının düzensizliğine yol açmasıdır.
Farmakokinetik özellikler
Prazikuantel, uygulama sonrası hızla ve tamamen emilir ve tüm organlarda hızla dağılır. Değişmeyen prazikuantel beyin-omurilik sıvı (CFS-cerebrospinal fluid) bariyerini geçmektedir. Hayvanlarda, serum konsantrasyonunun % 10 – % 20’si CSF’de ölçülmüştür. Böylece CSF konsantrasyonu, protein serum fraksiyonuna bağlı olmadan serbest olarak ölçülür. Prazikuantel, karaciğerden ilk geçişinde belirgin bir eliminasyon etkisine maruz kalır (ilk geçiş etkisi). Değişmeyen prazikuantelin yarı ömrü 1-2,5 saat, prazikuantel + metabolitlerin yarı ömrü (radyoaktivite olarak ölçülür) ise 4 saattir. Serum proteinine bağlanması %85’tir. Prazikuantel karaciğerde hızla metabolize edilir. Prazikuantel, böbrek yoluyla sadece bir metabolit olarak elimine edilir. Dozun %80’i toplam 4 gün içinde elimine edilir, bunun %80’i ilk 24 saatte %80-90’dır. Ana metabolitler prazikuantelin (4- hidroksisikloheksilkarbonil analogları) hidroksillenmiş bozunma ürünleridir. Hidroksil metabolitlerin atılımı %60-80’i idrar, %15-37’si safra ve %6’sı dışkı yoluyla olmaktadır.
KULLANIM SAHASI VE ENDİKASYONLAR
Köpek ve kedilerde; Echinococcus granulosus, E. multilocularis, Dipylidium caninum, Taenia ovis, Taenia pisiformis, T. hydatigena, Multiceps multiceps, Mesocestoides spp., Hydatigena (Taenia) Taeniaeformis ve Joyeuxiella pasqualei türü sestodlardan (şerit) ileri gelen invazyonların sağaltımı amacıyla kullanılır.
Teniacid KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Teniacid Enjeksiyonluk Çözelti, köpek ve kedilere deri altı veya kas içi yollardan enjekte edilmek suretiyle uygulanır. Köpek ve kediler için farmakolojik doz 5,7 mg Prazikuantel/ kg vücut ağırlığıdır. Pratik doz her 1 kg vücut ağırlığı için 0,1 ml’dir.
Köpekler | Kediler | ||
Vücut ağırlığı | Parenteral ilaç dozu | Vücut ağırlığı | Parenteral ilaç dozu |
2,5 kg’dan daha hafif olan. | 0,25 ml | 1 kg’dan hafif olanlar | 0,1 ml |
2,5-5 kg arası | 0,5 ml | 1-2 kg arası | 0,2 ml |
6-10 kg arası | 1 ml | 2-3 kg arası | 0,3 ml |
11-20 kg arası | 2 ml | 3-4 kg arası | 0,4 ml |
21-30 kg arası | 3 ml | 4-5 kg arası | 0,5 ml |
5 kg’dan ağır olanlar | 0,6 ml (maks. doz) |
Joyeuxiella pasqualei enfeksiyonunda: 20 – 25 mg / kg vücut ağırlığı olarak uygulanır. Joyeuxiella pasqualei ile invazyon durumunda, tedavi başarısı yaklaşık 14 gün sonra kontrol edilmelidir. Gerekirse, bir son işlem uygulanır. 3 ml’yi geçen deri altı uygulamalarda doz ikiye bölünerek iki ayrı enjeksiyon noktasına uygulama yapılır.
Tedaviden önce diyet veya aç bırakmak gibi tedbirler gerekli değildir.
Echinococcus kontrolünde Teniacid Enjeksiyonluk Çözelti’yi yılda 6 kez (parazitin prepatent dönemine bağlı olarak) veya parazitolojik testin sonucuna bağlı olarak KAS İÇİ uygulanır. Belirtilenlerden başka, köpeklerde Diphyllobothrium spp. ve Spirometra sp. gibi, aynı ilaca daha az duyarlı tenya türlerinden ileri gelen enfestasyonlara karşı, normal sağaltım dozları iki katına çıkartılarak üst üste 2 gün süreyle verilir.
Sağaltımın tekrarlanması: Echinococcus invazyonu ve delibaş (coenurosis) hastalıklarının endemik olduğu bölgelerde başıboş dolaşan köpeklerin ve çoban köpeklerinin 1.5 – 2 ayda bir olmak üzere, daha sık aralıklarla ilaçlanması yerinde olur. Keza Echinococcus multilocularis ile ilgili kontrol programlarının uygulandığı yörelerde hayvanların düzenli olarak 21 ile 26 gün aralıklarla ilaçlanması gerekir. Öte yandan, Dipylidium caninum’un gelişme evresi kısa olduğundan, köpek ve kedilerin aynı parazite karşı 2 hafta aralıkla sağaltılması yerinde olur. Yine aynı parazit çeşidine karşı daha etkili bir kontrolün gerçekleştirilebilmesi için köpek ve kedi vücudu ile barınaklarında arakonakçı pirelere karşı da düzenli mücadelenin yapılması tavsiye edilir.
ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR
Antihelmintik madde sınıfındaki ilaçların sık kullanılmasından sonra, tüm madde sınıfına karşı direnç gelişebilir. Echinococcus invazyonu tedavisinde, gerekli takip kontrolleri ve kişisel güvenlik ile ilgili özel kurallara uyulmalıdır. Bu amaçla, uzman veteriner hekimler veya parazitoloji enstitülerine danışılmalıdır. Dipylidium’un ara konakçısı olan pire, köpekler ve kediler için bir invazyon kaynağıdır. Yeniden enfestasyondan kaçınmak için; hayvanların yaşam alanları (sepet vs.) dış parazitleri açısından (bit, pire, kene) kontrol edilmeli, solucan-kurtlardan arındırılmalı ve hayvanlarda pire mücadelesi yapılmalıdır. Gebelik ve Laktasyonda kullanım: Laboratuvar çalışmalarında ürünün teratojenik, embriyotoksik veya üreme üzerine etkisi olduğuna dair kanıt bulunamamıştır. Ürün gebelik ve laktasyon döneminde kullanılabilir.
İSTENMEYEN ETKİLER
Kilo olarak ağır köpeklerde kullanılacak enjeksiyon hacimleri, deri altı uygulamasında lokal tahrişe neden olabilir. Hassas hayvanlarda özellikle kedilerde; hafif ağrı reaksiyonları ve/veya ishal, uyuşukluk, diyare, salivasyon ve ataksi oluşabilir.
Teniacid İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Deksametazonun eşzamanlı uygulanması prazikuantelin serum konsantrasyonunu azaltabilir. Teniacid Enjeksiyonluk Çözelti nematosidlerle birlikte kullanılabilir. Diğer taraftan, aktif madde olarak piperazin içeren bir vermifüj (solucan ilacı) ile aynı anda uygulanmamalıdır.
DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT
Terapötik dozun 10 katına kadar olan dozlar (50 mg / kg vücut ağırlığı) genellikle asemptomatik olarak tolere edilir. Daha yüksek dozlar (50-100 mg / kg vücut ağırlığı) kedilerde ataksi ve depresyona yol açabilir. Doz aşımı rahatsızlık, kusma ve ishale neden olabilir. Bu semptomlar, kısa bir süre sonra, etki göstermeden kaybolur, hayvanlara müdahale veya özel tedavi gerekli değildir.
GIDALARDAKİ İLAÇ KALINTILARI İÇİN UYARILAR
Gıda değeri olan hayvanlarda uygulanmaz.
KONTRENDİKASYONLAR
4 haftalıktan küçük köpek yavruları ve 6 haftalıktan küçük kedi yavrularında kullanmayınız. Sütten kesilmemiş kedi ve köpek yavrularına uygulanmamalıdır. Aktif maddeye veya yardımcı maddelerinden herhangi birine aşırı duyarlılık durumunda kullanmayınız.
GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz.
UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN ÖNERİLER
Zoonoz etkenler dikkate alınarak; enfestasyona uğramış kedi ve köpeklerin tedavisinde, gerekli takip kontrollerine ve kişisel güvenlik ile ilgili özel kurallara uyulmalıdır. Hayvanların dışkılarına veya dışkıları ile bulaşık tüylerine temas halinde eller iyice yıkanmalıdır. Hayvan sahipleri bu amaçla uyarılmalıdır. Uzman veteriner hekimlere veya parazitoloji enstitülerine danışılmalıdır. Ürün uygulanırken alınacak tedbirler: Zoonotik parazitlerin bulaşma riski nedeniyle, uygulayıcı uygulama sırasında hijyenik kurallara özen göstermelidir. Cilt / mukoza ve gözlerle doğrudan temastan kaçınılmalıdır. Temas halinde su ile iyice durulayınız. Veterinerlik tıbbi ürünleri ile çalışırken sigara içmeyiniz, yemek yemeyiniz veya içecek içmeyiniz. Yanlışlıkla kendi kendine enjeksiyon durumunda, hemen tıbbi yardım alınız ve ürünün prospektüsünü veya etiketini hekime gösteriniz. Kullandıktan sonra ellerinizi yıkayınız. Çocukların ulaşabileceği yerlerden uzak tutunuz.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Orijinal ambalajında, 25°C’nin altında, buzdolabına konulmadan ve dondurulmadan saklanmalıdır. Raf ömrü imal tarihinden itibaren 3 yıldır. Şişe üzerindeki brombutil tıpa 200 kez delinebilir ve ürün ilk açıldıktan sonra 28 gün içinde kullanılmalıdır.
KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR
Kullanılmış veya arta kalan ürün çevreye atılmamalı, yerel yönetmeliklere göre imha edilmelidir. Evsel atıklarla birlikte bertaraf edildiğinde, bu atıklara erişilmemesi sağlanmalıdır. Veterinerlik tıbbi ürünleri atık su ile veya kanalizasyon sistemi ile imha edilmemelidir.
TİCARİ TAKDİM ŞEKİLLERİ
Karton kutu içerisinde; gri brombutil tıpa ve yeşil flip-off kapakla kapatılmış 10 ml ve 20 ml Tip 2 amber renkli cam şişelerde satışa sunulmuştur. SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI: Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde, veteriner hekim muayenehane ve polikliniklerinde satılır (VHR).
T.C.TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 07.08.2019-028/0064
PAZARLAMA İZNİ SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ: Santavet İlaç San. A.Ş. Şerifali Mah. Barbaros Bulvarı Mevdudi Sok. No:3 Ümraniye / İstanbul Tel: 0 216 420 83 24 Faks: 0 216 415 83 37
ÜRETİCİ FİRMA VE ADRESİ: Albafarma İlaç San. ve Tic. A.Ş. İstanbul Tuzla Org. San. Böl.8.Cad. No:11 34959 Tuzla / İstanbul