Yaban hayatının en özel üyelerinden biri olan tembel hayvan, kaplumbağalardan bile daha yavaş hareket ederler. Bu yavaşlık onların hayatta kalması için oldukça önemlidir. Dakikada en fazla yarım metre ilerleyebilirler. Standart çift şeritli bir yoldan karşıdan karşıya geçmeleri 5 dakika sürer. Ölçülen en yüksek hızları ise saatte 0.25 km‘dir. Memeliler arasında en yavaş hayvan olma rekorunu tembel hayvan elinde bulundurur. Orta ve Güney Amerika’nın tropikal ormanlarında genelde yüksek ağaçların en tepesinde hareketsiz halde durarak yaşamlarını devam ettirirler. Günün 15- 20 saatini ağaç dallarında ya da çatallarında uyuyarak geçirirler. Boyları genellikle 50-60 cm arasındadır. Başları düz, boyları kısa, kocaman gözlü ve kısa burunları vardır. Bacakları uzun, 6-7 cm uzunluğunda kuyrukları bulunur. Ömürleri ise 30 – 40 sene olması ile de dikkat çeken hayvanlar arasındadır.
Tembel hayvan tamamı hepçildir. Enerji ve besin değeri açısından oldukça fakir olan ve kolayca sindirilemeyen yapraklar ana besin kaynaklarını oluşturur. İyi beslenen bir tembel hayvanın vücut ağırlığının üçte ikisini midesi ve içindekilerinin ağırlığı oluşturur. Sindirim sürecinin tamamlanması 1 ay kadar ya da daha uzun sürebilir. Kesici dişleri yoktur ve yaprakları dudaklarıyla kopararak yerler. Sindirimleri oldukça yavaştır. Diğer hayvanların birkaç saatte sindirebileceği besini tembel hayvanların sindirmesi günlerce sürer. Yavaş ve uykulu olmalarının temel nedeni çok düşük metabolik hızlarının olmasıdır. Ayrıca yedikleri yapraklar da yeterince besleyici değildir.
Tembel hayvanların 6 tane türü var. Bunlar 2 tırnaklı ve 3 tırnaklı olarak iki farklı gruba ayrılır. Gebelik süreleri altı aydır. Yavrular hemen hemen beş haftalık olana kadar annelerine sarılarak yaşarlar. Uzunluğu 8-10 cm kadar olan tırnakları ağaçlara kolayca ve sıkıca tutunmalarını sağlar ama yürümelerini çok zorlaştırır. Tembel hayvanlar kedigillere ve yırtıcı kuşlara av olmamak için geceleri hareket eder ve gündüzlerini uyuyarak geçirirler. Tembel hayvanların kürklerinde yer alan algler ve mantarlar yeşilimsi bir renk verir. Böylece tembel hayvanlar üzerinde yaşadıkları ağaçlardan ayırt edilemez ve yırtıcı hayvanlar tarafından fark edilmeleri zorlaşır.
Kaynakça
- bilimgenc.tubitak.gov.tr
- bilimteknik.tubitak.gov.tr
- farukyalcinzoo.com
- onedio.com