Teknotil 200

Veteriner Sistemik Antibakteriyel

Teknotil 200

Teknotil 200

Teknotil 200

Teknotil 200 Enjeksiyonluk Çözelti

Veteriner Sistemik Antibakteriyel

BİLEŞİMİ

Açık sarıdan ambere doğru olan renkte, berrak bir çözelti olan Teknotil 200 Enjeksiyonluk Çözelti her ml’sinde 200 mg tilozin baz içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Makrolid grubu geniş spektrumlu bir antibiyotik olup, bakteriyostatik etkinlik gösterir. İlaç, bakterilerde 50S ribozomal alt birime bağlanıp, peptidil-tRNA ve aminoasil-tRNA’nın bağlanmasını engelleyerek protein sentezinin bozulmasıyla etkinlik gösterir.

Tilozin başlıca gram-pozitif bakterilere etkilidir. Mycoplasma sp., Leptospira sp., Treponema hyodisenteriae, Erysipelothrix rhusiopathiae, Corynebacterium pyogenes, Clostridium sp., Actinomyces sp., Bacillus sp., Streptococcus spp., Staphylococcus spp., Chlamydia sp., Fusobacterium necrophorum, Pasteurella sp., Bordetella bronchiseptica türleri başlıca duyarlı bakterilerdir.

Nocardia sp., Pseudomonas sp., Chlamydia psittaci, Mycobacterium sp., Enterobacteriaceae, B. fragilis, E. coli, Klebsiella spp. dirençlidir.

Tilozin, kas içi uygulanmasından sonra, uygulandığı yerden hızla emilerek 1 – 3 saat içinde pik serum konsantrasyonuna ulaşır ve birkaç saat boyunca bu seviyede kalarak yavaş yavaş azalmaya başlar. Dokulardaki ilaç seviyesi serumdan daha yüksektir. İlaç yarılanma ömrü hayvan türüne göre değişkenlik gösterir. Çoğunluğu safra ve az bir kısmı da idrar yoluyla atılır.

KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLARI

Sığır, koyun, keçi, kedi ve köpeklerde tilozine duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu tüm enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.

– Solunum yolları enfeksiyonları, (plöropnömoni, trakeobronşitis, tonsillitis)

– Gastrointestinal sistem enfeksiyonları (difteri, diyare)

– Ürogenital sistem enfeksiyonları (metritis, endometritis, akut mastitis, leptospirozis)

– Yumuşak doku enfeksiyonlarında, (otitis eksterna, çatal çürüğü – nekrotik pododermatitis, piyojenik dermatitis)

– Ayrıca viral hastalıkların tilozine duyarlı bakteriyel komplikasyonlarında kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Veteriner hekim tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği takdirde; sığırlara 6 – 10 mg/kg canlı ağırlık / gün, koyun, keçi, kedi ve köpeklere 2.2 – 4.4 mg/kg canlı ağırlık / gün dozda derin kas içi (İM) olarak uygulanır. Tedavi 5 günü geçmemelidir. Ürün tüm hedef hayvanlara kas içi (İM) olarak uygulanır. Aynı enjeksiyon yerine sığırlarda 10 ml’den, koyun ve keçilerde ise 5 ml’den fazla uygulanmamalıdır.

Pratik doz tablosu şöyledir:

Hayvan türü Teknotil 200 Enjeksiyonluk Çözelti
Sığır (400 kg c.a.) 12 – 20 ml
Dana – Düve (100 kg c.a.) 3 – 5 ml
Buzağı (50 kg c.a.) 1.5 – 2.5 ml
Koyun – Keçi (50 kg c.a.) 0.5 – 1 ml
Kedi – Köpek (10 kg c.a.) 0.1 – 0.2 ml

 

İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ

Şiddetli sürgünlere yol açabileceği için atlarda kullanımı önerilmez. Deri altı uygulanması acı veren tahriş ve lokal ödeme neden olabilir. Kas içi tatbiki nekroz ve hemoraji gibi lokal reaksiyonlara ve tatbikten 6 gün sonra yeni oluşan konjonktivada bazı lokal reaksiyonlara neden olabilmektedir. Bazı ciddi olgularda deride ve seröz membranlarda peteşiler izlenebilmektedir. Sığırda taşipne oluşturabilmektedir. Kedi ve köpeklerde nadiren kusma oluşabilir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Antagonistik etkileşimi nedeniyle kloramfenikol, florfenikol, linkozamidler, klindamisin, tetrasiklinler ve streptomisin ile birlikte kullanılmamalıdır. Penisilinler, sefalosporinler ve kinolonlarla birlikte kullanılmamalıdır.

DOZ AŞIMI VE TEDAVİSİ

Aşırı doz uygulamalarında şekillenebilecek klinik tabloya göre semptomatik tedavi yapılır. Anafilaktik şok durumunda epinefrin uygulaması ve solunum desteği (oksijen) gereklidir.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığır, koyun ve keçiler 28 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. İlaç kullanımı süresince ve son ilaç kullanımını takiben 8 sağım (4 gün) süreyle elde edilen inek, koyun ve keçi sütleri insan tüketimine sunulmamalıdır.

KONTRENDİKASYONLARI

Tilozin, atlara ve diğer tek tırnaklılara hangi yolla verilirse verilsin şiddetli sürgüte neden olabilir. Bu nedenle atlarda ve tüm tek tırnaklılarda kullanılması tavsiye edilmez. Ruminasyonu gelişmemiş gevişenlerde, piliç ve hindilerde tilozin parenteral olarak verilmemelidir. Ayrıca hiçbir türde damar içi (İV) yolla kullanılmaz.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Deri ve göze temasından sakınınız ve teması halinde derinizi ve gözlerinizi bol su ile yıkayınız. İlaç uygulandıktan sonra eller mutlaka yıkanmalıdır.

GENEL UYARILAR

Veteriner hekime danışmadan kullanmayınız. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Kendi ambalajında, ağzı kapalı olarak serin yerde, tercihen buzdolabında, ışıktan korunarak saklanmalıdır. Raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 2 yıldır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içindeki 20 ml, 50 ml, 100 ml ve 250 ml’lik amber renkli cam flakonlarda satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle; veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 27.03.2007

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 04.10.2004 – 013/0096

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

İ.O.S.B. Mah. Marmara San. Sitesi Marmara M Blok Sokak No: 16 34307 Küçükçekmece / İSTANBUL

ÜRETİCİ FİRMA VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Ç.O.S.B. Gazi Osman Paşa Mahallesi 18. Sokak No: 3 59500 Çerkezköy / TEKİRDAĞ

Exit mobile version