Teknosol-B12

Veteriner Vitamin - Mineral

Teknosol-B12

Teknosol-B12

Teknosol-B12 Enjeksiyonluk Çözelti

Vitamin – Mineral

BİLEŞİMİ

Açık kırmızı – kırmızı renkli, berrak görünümlü bir çözelti olan Teknosol-B12 Enjeksiyonluk Çözelti her ml’sinde 100 mg butafosfan (17.30 mg fosfora eşdeğer) ve 0.05 mg vitamin B12 (siyanokobalamin) içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Organizmada fosforun büyük bir kısmı kalsiyum ile birlikte bulunur. Vücut fosforunun %80’i kemiklerde bulunur. Geri kalan kısmı ise fosfolipitler, nükleik asitler ve fosfoproteinlerin yapısına girer. Yumuşak dokularda bulunan fosfor, karbonhidrat ve protein metabolizmasında görevlidir. Mineral madde metabolizmasında kalsiyum-fosfor oranı oldukça önemlidir. İskelet sisteminin gelişiminde önemli rolleri vardır. Parathormon ve vitamin D bu iki elementin fizyolojik sınırlar içerisinde tutulmasına yardımcı olur.

Teknosol-B12 Enjeksiyonluk Çözelti’nin etkin maddelerinden olan butafosfan, organizmada asimilasyon ön maddelerine tesir eden organik bir fosfor bileşiğidir. Enerji metabolizmasında rol oynar ve özellikle ADP – ATP sentezinde görev alır. Karaciğer ve kas dokusunda bulunan enzimlerden Aspartat Amino Transferaz’ın (AST) yükseldiği bazı metabolik nedenlere bağlı karaciğer hastalıklarında ve kas hastalıklarında AST’yi kontrol altına alır. Fosfor, metabolik faaliyetlerde stimulan olarak etki ettikten sonra hemen dışarı atılır. Başka bir özelliği de düz kaslı organların reaksiyon kabiliyetlerini artırmasıdır. Butafosfan immunolojik reaksiyonları regüle eder. Fosfor ve kalsiyum arasında özellikle iskelet sisteminin gelişimi açısından bir ilişki vardır.

Teknosol-B12 Enjeksiyonluk Çözelti’nin etkin maddelerinden olan vitamin B12 (siyanokobalamin) ise suda çözünen bir vitamin olup, hayvan vücudunda ara metabolizmada rol alır. Protein, karbonhidrat ve yağ metabolizmasında görevlidir. Normal gelişme ve beslenme, kan şekilli hücrelerinin (eritrosit, kırmızı kan hücreleri) şekillenmesi, epitel hücreler de dahil tüm hücrelerin gelişmesi ve çoğalması, sinir dokusunda miyelin sentezi ve bütünlüğünün korunması gibi son derece önemli görevleri vardır.

Teknosol-B12 Enjeksiyonluk Çözelti’nin damar içi uygulanmasının ardından butafosfan maksimum serum konsantrasyonuna kısa sürede ulaşır. 24, 48 ve 72 saat sonra ise tespit edilebilir limitlerin altına iner. Butafosfanın %77’si idrar yolu ile hızlı bir şekilde vücuttan atılır.

KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLARI

Teknosol-B12 Enjeksiyonluk Çözelti sığır, at, koyun, keçi, kedi ve köpeklerde;

– İlkbaharda görülen fosfor yetmezlik sendromlarında (sığırlarda yerinden kalkamama, iştahsızlık, kronik indigesyon (hazım bozuklukları) veya ön mide dolgunluğu, beslenme bozukluğu, süt veriminin düşmesi, asabi belirtiler vs. gibi semptomlar),

– Güç doğumlardan sonra, iyileşme esnasında görülen yorgunluk ve güçsüzlük hallerinde,

– Yeni doğan hayvanlarda halsizlik, ayakta duramama, gelişme geriliği, hareket bozuklukları, iskelet ve eklem bozukluklarında,

– Düzensiz beslenme durumlarında,

– Fosfor eksikliğinden kaynaklanan pika durumlarında,

– Karşılaşılan başlıca fosfor eksiklikleri ve buna bağlı olarak gelişen osteomalasi ve raşitizm olguları, sinir sistemi bozuklukları, kalsiyum-fosfor dengesi bozuklukları, kemik kırıklarında kallus oluşumunu teşvik etmek ve kemik metabolizması bozukluklarında (D vitamini preparatları ile birlikte),

– Genel düşkünlük (aşırı yorgunluk, zayıflama, halsizlik), nekahat hallerinde, genel durumu desteklemek amacıyla,

– Hızlı gelişme ve büyüme dönemindeki gençler ile yüksek verimli hayvanlarda çok yönlü fosfor gelişmesinin karşılanması amacıyla,

– Süt ineklerinde görülen hipofosfotemi ve hipokalsemi durumlarında kalsiyum tedavisini destekleyici olarak,

– Döl verimi bozukluklarında (gıdaya bağlı ve etkin maddenin eksikliği ya da yokluğundan kaynaklanan infertilizasyon),

– Derinin, kemiklerin ve kasların sağlıklı gelişimi için güçlendirici olarak, bilhassa köpek ve kürk hayvanları yavrularında gelişmeyi kamçılamak üzere,

– İş, çeki ve koşu hayvanlarının verimlerini artırmak üzere,

– Paraziter ve sekunder anemi durumlarında destekleyici olarak,

– Atların lumbagosunda kalsiyum tedavisine ek olarak,

– Kronik hastalıklar ve kronik metabolizma bozukluklarında destekleyici olarak,

– Kalsiyum, fosfor ve magnezyum metabolizması bozukluklarından ileri gelen parezis ve tetanilerin tedavisinde (kalsiyum ve magnezyum preparatları ile birlikte) kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Teknosol-B12 Enjeksiyonluk Çözelti, veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde sığır, at, koyun, keçi, köpek ve kedilere kas içi (İM), damar içi (İV) ve deri altı (SC) yolla aşağıdaki dozlarda kullanılabilir.

Hayvan türü Teknosol-B12 Enjeksiyonluk Çözelti
At – Sığır 5 – 25 ml
Tay – Dana 5 – 12 ml
Koyun – Keçi 2.5 – 5 ml
Kuzu – Oğlak 1.5 – 2.5 ml
Köpek (vücut ağırlığına göre) 0.5 – 5 ml
Kedi – Kürk hayvanları 0.5 – 2.5 ml

 

Kronik hastalıklarda:

Yukarıda belirtilen dozların yarısı verilir, gerekli görülürse 1 – 2 haftalık veya daha kısa aralıklarla tekrar uygulama yapılabilir.

Sağlıklı hayvanlara verim artırıcı amaçla yukarıda belirtilen dozların yarısı verilir.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ

Tavsiye edilen uygulama şekli ve dozda bilinen bir yan etkisi yoktur.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Başka ilaçlar ile karıştırılmamalıdır.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Son kullanımı takiben et ve süt için 0 (sıfır) gündür.

KONTRENDİKASYONLARI

Bilinen bir kontrendikasyonu yoktur.

Gebelikte kullanım: Gebe hayvanlarda kullanılabilir.

GENEL UYARILAR

Veteriner hekime danışmadan kullanmayınız. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz. Kullanılan ambalajlar çöp kutusuna atılarak imha edilmelidir.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Deri ve göze teması halinde derinizi ve gözlerinizi bol su ile yıkayınız. İlaç uygulandıktan sonra eller mutlaka yıkanmalıdır.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Kendi ambalajında ve oda sıcaklığında (15 – 25 °C), ışıktan koruyarak saklayınız. Raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 2 yıldır. İlk dozun çekilmesinden itibaren ilaç 28 gün içinde tüketilmelidir.

KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR

Kullanılan ambalajlar uygun bir şekilde imha edilmelidir.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içindeki 50 ml, 100 ml ve 250 ml’lik amber renkli cam flakonlarda satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle; veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 08.08.2011

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 08.08.2011 – 024/0068

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

İ.O.S.B. Mah. Marmara San. Sitesi Marmara M Blok Sokak No: 16 34307 Küçükçekmece / İSTANBUL

ÜRETİCİ FİRMA VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Ç.O.S.B. Gazi Osman Paşa Mahallesi 18. Sokak No: 3 59500 Çerkezköy / TEKİRDAĞ

Exit mobile version