Tay-max 200

Tay-max 200

Tay-max 200

Tay-max 200
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Sistemik Antibakteriyel

BİLEŞİMİ

Tay-max 200 Enjeksiyonluk Çözelti, açık sarı-kehribar renkli, berrak partikülsüz çözelti halinde olup, her ml’si 200 mg Tilozin içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

Tilozin makrolid grubu antibiyotik olup, parenteral uygulama sonucu hızla emilerek hücre içindeki 50 S ribozomal alt birimine bağlanıp, peptitlerin translokasyonunu ve protein sentezini engelleyerek etki gösterir. Normal dozlarda bakteriyostatik ve yüksek dozlarda bakterisittir. Tilosin başlıca gram pozitif bakterilere etkilidir. Mycoplasma sp., Leptospira sp., Treponema hyodisenteriae, Erysipelotrix rhusopathie, Corynebacterium pyogenes, Clostridium sp., Actinomyces sp., Bacillus sp., Streptococcus sp., Staphylococcus sp., Chlamydia sp., Fusobacterium necrophorum, Pasteurella sp., Bordetella bronchiseptica türleri başlıca duyarlı bakterilerdir.

Nocardia sp., Pseudomonas sp., Chlamydia psittaci, Mycobacterium sp., Enterobacteriaceae, B. Fragilis, E.coli, Klebsiella sp., dirençlidir. Kas içi uygulamayı takiben köpeklerde 30 dakika içinde 1,5 μg/ml ‘lik, keçilerde ise 4,2 saat içinde 2,4 μg/ml’lik pik serum konsantrasyonunu sağlar. Hayvan türlerine göre farmakolojik parametreleri aşağıdaki gibidir;

Dağılım Volümü: Buzağı: 2.5 L/kg, İnek: 1.1 L/kg, Köpek-Keçi: 1.7 L/kg

Proteine bağlanma: Piliç %30, İnek: %33.5, Keçi-koyun: %38

Yarılama ömrü: Buzağı: 1.2 saat, İnek: 1.6 saat, Köpek: 0,9 saat, Koyun-Keçi: 2-3 saat

Başlıca karaciğerde metabolize edilerek az miktarda değişmemiş ilaç halinde safra (gaita) ile, ayrıca idrar ve süt ile vücuttan atılır.

Tay-max 200 KULLANIM YERİ/ENDİKASYONLAR:

Tay-max 200 tilozine duyarlı bakterilerin neden olduğu; sığır, koyun ve keçilerde erken dönemdeki mastitis ve agalaksia, metritis, pododermatitis, piyoderma, keçi ciğer ağrısı, pnömoni, CRD (hindilerde), arthritis, difteri, dizanteri, enteritis başta olmak üzere; solunum sistemi, sindirim sistemi ve yumuşak doku enfeksiyonlarının sağaltımında kullanılır.

UYGULAMA ŞEKLİ VE DOZU

Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde:

Ürün tüm türlerde kas içi yolla uygulanır. Günlük parenteral doz 10 mg/kg canlı ağırlık/gündür. Pratik olarak hindiler dışındaki hayvanlara her 20 kg canlı ağırlık için günde 1 ml yeterlidir. Hindilerde ise 5 kg canlı ağırlık için günde yaklaşık 0,3 ml yeterlidir.

Sağaltım için genellikle 5-6 günlük uygulama yeterli olup, sığırlarda bir bölgeye uygulanacak azami ilaç miktarı 10 ml, koyun ve keçilerde 5 ml olup, gerektiğinde farklı bölgelere uygulanmalıdır.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR:

Ruminasyonu henüz gelişmemiş buzağılarda kullanılmaz. Mutajenik, karsinojenik, fötotoksik etkiye sahip olmadığından gebe hayvanlarda kullanılabilir. Sağılan hayvanlarda kullanılabilir.

İSTENMEYEN/YAN ETKİLER

İlaca hassasiyet çok nadir olup tüm türlerde enjeksiyon yerinde geçici ağrı ve şişlik oluşabilir. Bazı ciddi olgularda, deride ve seröz membranlarda peteşiler gözlenebilmektedir. Sığırda taşipne oluşturabilmektedir. Kedi ve köpeklerde nadiren kusma oluşabilir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Fenikoller, linkozamidler ve diğer makrolid antibakteriyeller ile antagonizma nedeniyle birlikte uygulanmamalıdır. Fenobarbital ve karaciğer mikrozomal enzimleri tarafından metablize edilen diğer ilaçlarla birlikte uygulanmamalıdır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER, ANTİDOT

Aşırı yüksek dozda ve sürede kullanıldığında oluşabilecek klinik tabloya göre septomatik sağaltım yapılmalıdır. Anaflaktik tablo oluşumunda , epinotrin, solunum desteklenmesi için oksijen uygulanması gerekir.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra sığır, koyun ve keçiler 28 gün, hindiler 5 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulanmasından sonra 4 gün (8 sağım) süreyle elde edilen süt tüketime sunulmamalıdır.

KONTRENDİKASYONLARI

Tek tırnaklılarda kullanılmaz. Damar içi yolla uygulanmaz.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Güneş ışığından korunarak, kutusu içinde, oda ısısında (15-25 °C) muhafaza edilmelidir. Bu şartlarda raf ömrü üretim tarihinden itibaren 2 yıldır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içinde 20 ml, 50 ml ve 100 ml.lik Tip II. amber renkli cam şişelerde sunulmuştur.

Exit mobile version