Şişkin baş hastalığı (swollen head syndrome), tavukların göz etrafının ve başın şişmesi, gözlerinden akıntı gelmesi, başın yana veya geriye doğru bükülmesi, iştahsızlık, yumurta veriminde düşme ile karakterize olan bulaşıcı viral hastalığıdır. Hindilerde de infeksiyon oluşabilir.
Etken; SHS’nin etkeni Myxoviridae grubundan RNA karakterinde genetik materyal taşıyan TRT (Turkey Rhinotracheitis) virüsüdür. Pneumovirus olarak da adlandırılmaktadır. Hemoglitinasyon (HA) yeteneği olmayan Virüs hindi embriyosunda, tavukların tracheal halka kültürlerinde ve vero cellline’lerde üreyebilmektedir. Virüsün siliostatik bir özelliği vardır.
Bulaşma; Virüs, hayvanlara solunum sisteminden bulaşmakta ve damlacık infeksiyonu meydana getirmektedir. Virüs soluk borusu epitel hücrelerinde fazlaca ürer ve burun akıntıları ve tıksırıkla etrafa saçılır.
Klinik Belirtiler
Hastalık genç hayvanlarda iştahsızlık, durgunluk, gözlerden akıntının gelmesi, yüzün şişmesi, başın geriye ve yana doğru bükülmesi (%1-5) ve erginlerde yumurta veriminde düşme (%5-30) ile belli olur. Stres altındaki hayvanlarda ve bakteriyel komplikasyonlarda ölümler %10’a çıkabilir. Yüzün şişmesinde bazı bakterilerin (E.coli, Pasteurella ve diğer bakteriler) rolü oldukça fazladır. Beyinde oluşan sekonder infeksiyonlar sinirsel bozukluklara da yol açar.
Nekropsi
Palatinumda ve üst solunum yollarında toplu iğne başı büyüklüğünde kanamalar, göz etrafında ve yüzde ödemler sonu şişmeler görülür. İç organlarda herhangi bir bozukluğa rastlanmaz.
Teşhis
Klinik ve otopsi bulguları hastalığı teşhiste yeterli değildir. İnfeksiyonun Newcastle, IB, ILT, İnfeksiyöz koryza, vs hastalıklarla klinik benzerliği vardır. Hastalardan alınan serumlarda ELISA ve NT gibi tekniklerle antikorun varlığı saptanır. Virüsün izolasyonu oldukça güçtür. Gerekirse hindi yumurtaları veya vero cellline’ler kullanılabilir. Ayrıca genç hayvanlarda da deneme inokulasyonları yapılabilir.
Tedavi
Antibakteriyal ilaçların kullanılması, yüzün şişmesi ve komplikasyonları büyük ölçüde önlediği gibi ölümleri de azaltır ancak virüs lezyonlarına etkileri azdır. Nüksler yaşanabilir.
Koruma
Bağışıklık sağlamak amacıyla AŞILAMA yapılabilir. İnfekte hayvanlarda antibakteriyal ilaçların kullanılması, yüzün şişmesi ve komplikasyonları büyük ölçüde önlediği gibi ölümleri de azaltır. Ancak, virüslerin oluşturduğu lezyonlara etkileri azdır. Antibiyotik kullanımından 6-8 hafta sonra nüksler olabilir. İnfeksiyonu sürüye sokmamak için koruyucu önlemler alınır. Hayvanları (yumurtacı anaçlar ve broyler) bağışıklamak için canlı ve inaktif aşılar pratikte kullanılmaktadır. Canlı aşılar genellikle içme suyuna katılarak kullanılırlar. İnaktif olan kombine aşılar da (SHS+ND, SHS+ND+IB, SHS+ND÷lB+EDS) pratikte kullanılmaktadır.
Tedavi di nedir
Viral enfeksiyon olduğu için tedavi şansı düşüktür. ,Sekonder enfeksiyonlar için antibiyotik bağışıklık sistemini desteklemek amacı ile vitamin+mineral kullanılmalıdır. Bu şekilde kurtarabilirseniz kurtarılacak.
Ayni sekilde genc bi tavugumun yanaklari gozleri ve kafasi sisti igneyle yanagini delsem iltihabin akmasi icin fayda verir mi ilac tedavisi uyguluyorum ayrica.
steril bir şekilde tabi ki yapabilirsiniz eğer şişkinlik çok fazla ise bu zaten ağrı ve ateş de sebebiyet verebilir boşaltarak rahatlatmış olursunuz. geçmiş olsun.
Bizim tavuk çiftligimiz var 19000hayvan var kumeste hayvanda buyuk oranda hirilti var kafa sisligi var veterinerimiz antibiyotik ilaclar verdi ama oluler azalmiyo gunluk 70 90 arasi olu topluyoruz onerebileceginiz bise varmi acaba
Nekropsi yapın mutlaka şişkin baş olmayabilir de
Bizim de ciftligimizde var içinde 900 tavugumuz var gözlerinde köpüklenme iştahliksizlik mutsuzlar yumurta kesilmesi birde hirilti mevcuttur bize onere bileceginiz bir ilaç varmı teşekkür ederiz
kullandığınız bir ilaç var mı? varsa isimlerini ?
cıcvcıvlerlde hırıltı var bır kacında başı şişmiş göz kenarıda şişmiş veterıner pederıpra verdı ie yararmı
verdiği ilaç sadece açık yaralara fayda eder
hindilerdeki şişkinbaş hastalığı için en güçlü antibakteriel hangisidir yada etken madde ismi nedir
enfeksiyon viral olduğu için antibiyotikler direkt olarak hastalığı tedavi etmez. Burada antibiyotik kullanılmasının amacı başka hastalıklara imkan vermemektir. Bu yüzden geniş etkiye sahip antibiyotikler kullanılmalıdır. Mesela derseniz tetrasiklin grubundan oksitetrasiklin, doksasiklin olabilir.
merhaba hocam size bi sorum olacak,bende 2 tane maran cinsi tavuk var.1 tanesinin sağ arka but u şişti topallıyor.nedir acaba rahatsızlığı yada ne yapmam lazım?
merhaba
kırık var mı diye bakmak lazım but bölgesinde ki şişlikler genellikle travma sonucu oluşan şişliklerdir. Bacak darbe, sıkışma vb bir durum olup ödem de yapmış olabilir. Yani tam emin olmak lazım ki ona göre bir tedaviye yardımcı olmaya çalışayım.
merhaba hocam ligh brahma cinsi bir adet horozum var çenesinde büyük bir şişlik var gözdede kapanma oluyordu bunu genta göz damlası ile önledim fakat çene üzerindeki şişlik hala devam ediyor değerli görüşünüzü bekliyorum
saygılarımla…
merhaba
o bölgeye merhem almanız gerekiyor hem de sadece damla yeterli gelmeyebiliyor artı olarak döş diye tabir ettiğimiz bölgeden kas içi olacak şekilde 5-7 günlük iğne kullanırsanız düzelir inş