Tavuklarda Pseudotuberculosis Enfeksiyonu

Tavuklarda Pseudotuberculosis Enfeksiyonu

Brett Jordan - unsplash

Tavuklarda Pseudotuberculosis enfeksiyonu, kanatlı hayvanlarda, akut veya iç organlarda nodüler ve kazeöz şişliklerle karakterize kronik seyreden bulaşıcı bir infeksiyondur.

Etiyolojisi ve Epizootiyolojisi

Etken, Yersinia pseudotuberculosis ’tir: Gram negatif, çomak, bazen de kokoid ve uzun filamentler şeklinde olan bu etken aerob veya fakültatif anaerobiktir. Optimal üreme ısısı 30 °C olup, 25 °C ’de hareketli, 37 °C ’de ise hareketsizdir. Peptonlu buyyonda ve katı besi yerlerinde ürer, kanlı agarda 2-3 mm çapında yuvarlak, yarı şeffaf ve gri-sarı renkte koloniler oluşturur.

Güneş ışığına, ısıya ve dezenfektanlara karşı oldukça dayanıksız bir etken olan Y.pseudotuberculosis ’in 5 serotipi vardır.

Dünyada yaygın olarak bütün evcil ve yabani kanatlılarda görülen bu enfeksiyon, özellikle hindilerde yüksek mortalite ile seyreder ve bu oran % 80 ‘a ulaşabilir. Hastalık etkeni duyarlı hayvanlara derideki yara ve özellikle mukozalardań girer. Sindirim sistemiyle etkenin alınması büyük önem taşır. Barsak kanalından organlara geçen etken bakteriyemiyi takiben özellikle, karaciğer, dalak, akciğer gibi organlar da tuberküloz benzeri lezyonlar oluşturur.

Tavuklarda Pseudotuberculosis Enfeksiyonun Klinik Belirtileri

Klinik belirtiler koleranın subakut formuna benzer. Akut durumlarda hayvanlar önceden hiçbir belirti göstermeden ölürler.

Kronik formlarda tüylerde kabarma, sürekli ishal ve zayıflama görülür.

Akut formda, otopside, karaciğer ve dalak hafit büyümüş ve bazen de enteritis vardır. Ancak kronik ólguların otopsilerin de, genellikle karaciğer, dalak ve bazen de akciğer üzerinde açık sarı renkte nekroz odakları görülür.

Pseudotuberkülozis Teşhisi Nasıl Yapılır?

Pseudotuberkülozis Teşhisi 2 yöntem ile yapılır.

1-Klinik ve otopsi bulguları: Tavuklarda ki Pseudotuberkulozis enfeksiyonları klinik ve otopsi bulgularına göre tavuk kolerası, tavuk tifosu ve paratifo enfeksiyonlar, tüberküloz ve lökozis ile karışabilir. Kesin teşhis için etken izolasyon ve identifikasyonu gerekir. ,

2-Laboratuvar muayeneleri: Ölen tavukların organlarından kanlı agar, MacConkey agar ve peptonlu buyyona ekimler yapılır. Üreyen mikroorganizmaların hareket durumları incelenir ve biyokimyasal testlerle etken identifiye edilir.

Deneme hayvanı olarak kobay, tavşan ve fare kullanılır.

Tavuklarda Pseudotuberculosis Nasıl Tedavi Edilir?

Sağaltım için mutlaka Veteriner Hekim ‘inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.

Tavuklarda Pseudotuberculosis tedavisinde enfeksiyon durumlarında tedavi intramuskuler tetrasiklin veya kolerada olduğu gibi yem rasyonlarına antibiyotik katılması ile uygulanır. En etkili tedavi, laboratuvarda etken izolasyonu ve identifikasyonunu takiben yapılacak antibiyogram testine göre seçilecek antibiyotiklerle yapılır. Yalnız antibiyogramın sonuçlanması durumu uzarsa tavsiye edilen antibiyotik kullanımı başlanır ve sonuç geldiğinde hekimin de onayı ile diğer antibiyotiklere geçilebilir. Bu zaman zarfında hem tavukların hayati riski indirgenmiş oluruz.

Hastalıktan korunma, hijyenik önlemlerin alınması ile olmaktadır.

Kaynak

Kaynakları görüntülemek için tıklayın...
Kanatlı Hayvan Hastalıkları, Prof.Dr. Mustafa Arda, Medisan Yayınevi, Ankara 1994, 95-96.
Exit mobile version