Tavuklarda kıl kurtları enfestasyonu çok ince solucanlardır. Birkaç değişik tür vardır.
Tavuklarda Kıl Kurtları Enfestasyonun Etkeni
Capillaria annulata yemek borusu ve mide içerisinde, Capillaria obsignata ince barsaklarda ve Capillaria contorta kursak, yemek borusu ve ağız mukozası üzerinde yaşar. Bu solucanların uzunlukları 1 ile 6 cm arasında değişir. Çok incedirler.
Yayılma
Bu parazitin biyolojisi büyük solucanlara benzerlik gösterir.
Tavuklarda Kıl Kurtları Enfestasyonun Belirtileri
Bu parazitlerle ilgili hastalık belirtileri 6 haftalık yaştan önce görülmez. Hayvanların sağlık durumlarına, beslenmelerine ve parazit sayısına bağlı olarak belirtiler oluşur.
Yeterince büyüyememe, ağırlık kaybı, tüylerin kabarması, ishal, kansızlık ve ölüm görülür. Piliçlerin yumurtlamaya geç başlamaları ve tavukların yumurtayı kesmeleri de gözlenebilir. Kıl kurtları çok ince olduklarından, ilkten çıplak gözle görüleme.
Ancak mukoza’nın kazınıp bir miktar su ile ıslatılmasından sonra parazitler belirgin hale gelir.
Teşhis
Belirtiler ve otopsi bulguları yardımı ile teşhis yapılır. Gaitada solucan yumurtaları aranabilir.
Koruma ve Sağaltım
Sağaltım için mutlaka Hekim ‘inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.
Genel korunma kurallarına uyulmalıdır. Sağaltım için coumaphos (Meldaner), Levimasole, haloxin, cambendazole, tetromisole gibi ilaçlar etkilidir. Bu ilaçların ilk ikisihariç diğerleri insan sağlığını etkilediği için bazı ülkelerde yasaklanmıştır. Yukarıda belirtilen ilaçlardan birisi ile yapılan tedavi, yeni invazyonları önlemek amacı ile ve 8 hafta süre ile yemde yeterli dozlarda “Hygromycin B” bulundurularak devam ettirilmelidir.
Kaynakça: Tavuk Yetiştiriciliği, Prof. Dr. F. Tahir Aksoy, Şahin Matbaası, 1999, 230-231.