Sütçü sığır işletmelerinde hayvan konforu maddeler halinde ifade etmeye çalışalım.
- Temiz – kuru – rahat ortam.
- Sık sık grup değişikliği yapmayın.
- Yatma yerinin rahatlığını anlamak için diz üstü düşme testi
- Hayvan başına 75 cm yemlik önü mesafesi
- Yemlik boş olmayacak. Sıklıkla yem hayvanların önlerine doğru itilecek.
- Her zaman daha konforlu, daha rahat olması için çaba gösterilecek.
- Yatan ve geviş getiren inekler işletmeyi karlı hale getirir.
- Kısıtlayıcı koşulları saptayın ve düzeltin.
- Konfor genetik potansiyeli ortaya çıkarır.
- İyi gözlem şarttır.
İnek yatıyor mu?
Geviş getiriyor mu?
- Isı stresi büyük sorundur.
– 1 aydan küçük buzağılar için ideal ortam 10 – 25°C.
– 1 aydan büyük buzağılar için ideal ortam 0 – 22°C.
– Laktasyondaki inekler için ideal ortam -15°C – (+)25°C.
- Sıcak stresi sık soluma ile kendini gösterir. Sıcakta kızgınlık belirtilerinde ve süt veriminde azalma meydana gelir.
- İnekler sıcakta daha az yem tüketirler. O yüzden sıcak stresi altındaki ineklerin yem içeriğini (besin maddelerinin yoğunluğunu) arttırın.
- Barınaklara 2 sıra fan konulması tavsiye edilir. İneklerin yem yedikleri yere ve yattıkları yere.
- Yatmayan ve ayakta duran inekler gözlenmelidir. Sebepsiz yere ayakta dikilen inekler bize zarar verir.
- Fanlar çapının 10 katı aralığıyla dizilmiş olmalı ve pis havayı iterek barınaktan uzaklaştıran fanlar tercih edilmelidir. Barınak içerisindeki havayı döndüren fanlar tavsiye edilmez.
- Sıcak günlerde fanlar yeterli olmaz. Vücudun orta kısmına gelecek şekilde su püskürtmek gerekir. 15 dakikada bir 5 – 15 saniye süreyle işkembe ve karaciğere denk gelecek şekilde vücudun orta kısmına duş yapılmalıdır. Ancak duş süresi ve aralığı belirlenirken hayvanların ayaklarının altında su birikmesi olmamasına dikkat edilmelidir.
- Sıcak stresini önlersek ayak hastalıklarının görülme sıklığı da azalır.
- İnekler gün içinde toplam 14 saat yatmalıdırlar (840 dakika veya daha fazla, örneğin; 1000 dakika). Buna dikkat edilmelidir.
- İneklerin uzun süre sağım için sağımhane önünde beklemeleri stres faktörüdür. Eğer uzun süre sağım odası önünde bekleme söz konusuysa o bölümde de fanlarla serinletme yapılmalıdır.
- Yatma için önem verilmesi gereken konular: Ense demiri, havalandırma, döşek, diz vurma testi.
- İnekleri iyice gözlemek gerekir. Yatmıyorsa sebebi araştırılmalıdır. İneğin davranışlarını “okumak” ve ona göre düzeltmeler yapmak şarttır.
- Sağım rutini önemlidir. İnekler “sürprizleri” sevmezler. Kibar davranışlardan hoşlanırlar. Hatalı, haşin, sert davranışlar sağımda %10 – 20 oranında daha az süt alınmasına sebep olur.
- Sağım öncesi hazırlık sakince yapılmalı, bu esnada “ön daldırma” uygulanmalı, ön hazırlık süresi 1 dakika’dan az olmamalı, tercihen 1.5 dakika olmalıdır.
- İnekler uzun süre makaslarda kilitli olarak bekletilmemelidir. Bazı çiftlikler suni tohumlama veya muayene – tedavi gibi işlemler için inekleri makasa alıp kilitlemektedirler. Diğer ineklere büyük haksızlık yapılmakta olup inekler bu durumdan sonra oluşan sorunu daha sonraki saatlerde üzerinden atamazlar.
- İnekler yeme ve suya kolayca ulaşabilmelidir. Yaşlı inekler özellikle gençleri ve düveleri itip yemlikte onların önüne geçmeye çalışırlar. Yeterli yemlik önü mesafesi sağlanmalı ve hiçbir hayvanın arkada kalmasına meydan verilmemelidir.
- Su içmek için inek 15 metreden daha fazla yürümek zorunda kalmamalıdır.
- İnekler loş ve serin yerleri tercih ederler. Güneş ışığının doğrudan üzerlerine gelmesinden hoşlanmazlar.
- İneklerin ihtiyaçları ve istekleri gözetilmelidir. Kuru dönemdeki ve geçiş dönemindeki ineklere daha fazla yatma alanı sağlanmalıdır. İleri gebelerin geniş yere ihtiyaçları vardır.
- Kalabalık kuru dönem barınağı doğum sonrası süt verim düşüklüğüne yol açar.
- İneklerin hasta olması başlı başına bir “hayvan refahı” sorunudur.
- Doğumdan sonraki ilk 60 gün içinde sadece bir hastalık geçiren ineklerde hiç hastalık geçirmeyen ineklere göre döl tutma oranı %8, birden fazla hastalık geçirenlerde ise %16.7 daha düşük olmaktadır.
- Doğum sonrası ilk 60 günde ineklerin hastalık geçirmeleri çiftlikte büyük zarara yol açar.
- Şimdiye kadar yaptığımız tüm kötü alışkanlıklarımızı terk etmeliyiz. Alışkanlıkları terk etmek kolay değildir. Ama düzeltmeye gayret etmek şarttır.
- Yıllardır ülkemizde yapılmakta olan uygulamalara baktığımızda, bugüne kadar ne yapılıyorsa tam tersini yapmamız gerektiği ortaya çıkıyor. İneklere sağlanan konfor bizim kazancımız ile sonuçlanır.
Sütçü Sığır İşletmelerinde Hayvan Konforu