Süt Fiyatları! Ulusal Süt Konseyi 27 Temmuz 2018 tarihinde %3,6 yağlı ve %3,2 proteinli çiğ sütün lt fiyatını 1,70 TL/Litre olarak belirlemiştir. Maalesef bu fiyat yetiştiricilerin beklentilerinin altında kaldı. Bu nedenle birçok süt üreticisi, açısından hayvancılığın sürdürülebilirliği zora girdi. Bunun mutlaka ülke hayvancılığı açısından olumsuz domino etkisi olacağını düşünüyorum. Bende konu güncel iken Avrupa Birliği Ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya gibi ülkelerde çiğ sütün fiyatı hangi kriterlere göre belirlenmektedir sorusunun yanıtını sizlerle paylaşmak istedim.
Süt sektörü birçok ülkede tarım ekonomisinin büyük, aynı zamanda en dinamik parçasıdır. Tüm dünyada süt ve süt kaynaklı ürünlerin tüketimi her geçen gün artmaktadır. Bazı bulaşıcı hastalıkların hayvansal kaynaklı ürünlerle insanlara bulaşması, insanların kaliteli gıda tüketimi konusundaki duyarlılıklarını arttırmıştır, globolizasyonun yüksek kaliteli sütün tanımı üzerine önemli etkileri olmuştur.
Günümüzde süt yetiştiricilerinin en önemli amacı: kalitesi yüksek olan süt üretmek ve bunları yüksek fiyatla pazara sunmak olmalıdır. Kaliteli süt beyaz renklidir, içinde herhangi bir kötü koku hissedilmez ve zirai ilaç, ilave su veya antibiyotik-antiseptik gibi maddeler içermez.
Hayvancılık endüstrisi gelişmiş birçok ülkede süt kalitesinin göstergesi olarak süt somatik hücre sayısı ve pastörizasyon öncesi tank sütündeki bakteri sayısı (standart plate count veya SPC) kabul edilmektedir.
Süt kalitesinde SHS 400.000 hücre/ml olduğunda belirgin bir düşüş olmaktadır. Somatik hücre sayısı yangı ve meme sağlığıyla yakından ilgilidir ve süt kalitesinin göstergesi olarak kabul edilen uluslararası bir standarttır. Bu nedenle birçok ülkede süt fiyatları somatik hücre ve toplam bakteri sayısına göre düzenlenmektedir. Kaliteli süt üretimi süt yetiştiriciliğinin en önemli hedefi olmalıdır. Çünkü çiğ süt kalitesine göre yetiştiricilere prim veya ceza verilmektedir. Aşağıda Finlandiye örneği gösterilmiştir.
Prof. Dr. Ayhan Ayhan Bastan
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi
Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi