Supraliver-1

Supraliver-1

Supraliver-1
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Koleretik
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ: 100 ml Supraliver-1 içinde: Genabilik asit (menbuton) 5g, Sorbitol 25 g mevcuttur. SUPRALIVER-1 enjeksiyonluk çözelti berrak, açık sarı – sarı renkte çözeltidir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

Genabilik asitin (menbuton) etki mekanizması tam olarak bilinmemektedir. Doğrudan karaciğer parankim hücrelerini uyarıp, normal kompozisyonda ve bol miktarda safra salgısını başlatarak, duodenumda pH ortamını normalleştirmek ve kemoreseptörleri etkilemek suretiyle, reflektorik yolla otonom sinir sistemini etkileyerek spazm ve atonilerin çözülmesine, hastalık nedeniyle bozulan peristaltiğin düzene girmesine, mide – bağırsak ve pankreas salgılarının artmasına yardımcı olduğu tahmin edilmektedir. Anormal içeriğin yer değiştirmesi ve mikroflora ortamının kısmen normalleşmesi, iştiha, geviş alma ve diğer sindirim aktivitelerinin düzelmesine yardımcı olabilir. Genabilik asit (menbuton), koleretik ve dijestif etkili bir sentetik bileşiktir.

Deney hayvanları (rat, kobay, köpek, domuz, keçi, dana) üzerinde yürütülen laboratuvar testleri ile de kanıtlandığı şekilde, safranın kuru madde, safra asidi ve mineral konsantrasyonlarını değiştirmeksizin, safra salgısını 2-3 saat süre ile birkaç kat (2-9 kat) arttırır. Pankreas salgısı miktarını ve tripsin miktarını arttırıcı etkileri daha da belirgindir. Ayrıca, mide salgısını ve pepsin miktarını arttırıcı etkileri de saptanmıştır. Bu etkiler parasempatomimetik nitelikte değildir.

Enterohepatik dolaşım suretiyle etkisini sürdüren genabilik asidin vücutta kalma süresi kısa olup, enjekte edilen miktarın hemen hemen tamamı 24 saat içinde identifiye edilmeyen metabolitler halinde, esas olarak idrarla ve kısmen de dışkı ile vücuttan atılmaktadır. Genabilik asidin toksisitesi çok düşük, tolerans sınırı geniştir. Klinik uygulamalarda herhangi bir toksik etki ile karşılaşılmamıştır. Sorbitol, osmodiüretik ve hafif kolagog etkileri de mevcut olan bir besin maddesidir.

SUPRALIVER-1 sahip olduğu bu farmakolojik etkileri ile sindirim salgılarını uyararak, çeşitli hastalıklardan dolayı bozulmuş olan sindirim fonksiyonlarının yeniden normale dönmesine yardımcı olur ve ayrıca, toksik maddelerin ve metabolizma artıklarının safra yolu ile eliminasyonunu hızlandırır.

Supraliver-1 KULLANIM AMACI

SUPRALIVER-1 sığırlarda aşağıdaki hastalık hallerinde koleretik ve dijestif olarak kullanılır.

SUPRALIVER-1, basit indigesyonlarda tek başına klinik şifayı sağlayabilir ise de, yardımcı tedavi aracı olarak kabul edilmeli, esas hastalık etkenine ve hayati tehdit edici nitelikteki semptomların ortadan kaldırılmasına yönelik diğer tedavi uygulamaları da ihmal edilmemelidir.

KULLANIM ŞEKLI VE DOZAJ

Kullanım şekli: SUPRALIVER-1 sığırlarda kas içi veya damar içi enjeksiyon tarzında kullanılır.

Dozaj:

Genabilik asit etkin maddesine göre dozu 10 mg/kg vücut ağırlığıdır.

Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde

Erişkin sığırlarda 30-40 ml 10-20 ml Buzağı ve danalarda Uygulama: ilacın etki süresinin birkaç saat olmasına karşılık, 24 saatte bir uygulamanın tekrarlanması önerilmiştir. Çünkü karaciğerin beklenen koleretik aktiviteyi yeniden gösterebilmesi için belirli bir dinlenme zamanına ihtiyaç vardır.

HEDEF TÜRLERİ İÇİN ÖZEL KLİNİK BİLGİLER/UYARILAR

Damar içi uygulamalarda enjeksiyonun ağır ağır yapılmasına dikkat edilmelidir. Kas içi uygulamalarda, bir enjeksiyon noktasına 20 ml’den fazla ilaç enjekte etmemelidir. Menbutonun güvenlik sınırı bilinmemektedir. Bu nedenle tavsiye edilen doza uyulmalıdır.

İSTENMEYEN/YAN ETKİLER

Enjeksiyon yerinde lokal yangı, nekrotik bir yapı oluşabilir. 20 ml’yi geçmemek koşulu ile derin kas içi uygulama önerilir.

Supraliver-1 İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Başka ilaçlarla karıştırılarak enjekte edilmemesi tavsiye olunur. Kalsiyum, prokain penisilin ya da vitamin B kompleksleri ile beraber uygulanmamalıdır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, ÖNLEMLER, ANTİDOT

Hızlı damar içi uygulama doz aşımına sebep olur. Tremor, hızlı soluma, spontane dışkılama, öksürme, göz yaşarması, aksırma ve kollaps gözlenebilir. Kalp blokaji durumlarında kardiyotonik kullanılır.

GIDALARDA ILAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (I.K.A.S.): Et ve süt için (0) gündür.

KONTRENDIKASYONLARI

Yapısındaki fenol nedeni ile kedilere uygulanmaz. İşitme ile ilgili problemlerde ve safra kanalı tıkanmalarında uygulanmaz.

Gebelikte kullanım: Gebeliğin son üçte birlik bölümünde sakıncalı olabilir.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce veteriner hekime danışınız. Beklenmedik bir etki görüldüğünde veteriner hekime başvurunuz. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Oda Isısında, 25°C’nin altında muhafaza ediniz. Raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır. Bir bölümü enjektörle alındıktan sonra şişede arta kalan ilaç, asepsi antisepsi koşullarına uymak koşuluyla ilk açıldığı tarihten itibaren 5 gün içinde, buzdolabında muhafaza ediliyorsa 3 hafta içinde kullanılabilir.

KULLANIM SONU İMHA

ilaç atıklarının imhasına ilişkin genel kurallara göre imha edilir.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içinde 100 ml’lik çözelti içeren bal renkli cam şişelerde satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde, veteriner muayenehane ve polikliniklerinde satılır (VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 07.09.2004

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA IZNI TARİHİ VE NO: 27.07.1995 -8/731

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ: TOPKIM-Topkapı llaç Premiks San. ve Tic. A.Ş. Ali Nihat Tarlan Cad. Karakartal Sok. No: 4 Daire: 5 Ataşehir / İstanbul

ÜRETİM YERİ: Provet Veteriner Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. Polatlı Org. San. Böl. 210. Cad. No: 7 Polatlı / Ankara

Exit mobile version