Su Kaplumbağaları
Su Kaplumbağaları evlerde sıkça beslenen, hem karaya hem suya bağımlı yaşayan canlılardır. Ne yazık ki ne istedikleri bilinmedikleri için hobiciler su kaplumbağalarını fazla yaşatamamaktadır. Bakımı ve ihtiyaçları çok olan bir hayvan olmamasına rağmen, pek çok yanlış bilgili insan onların küçük plastik kaplarda bakılmasını önererek işi zorlaştırır. Bu şekilde bir bakım yetersiz ve başarısızdır.
Asıl önem gösterilmesi gereken kaplumbağanın evidir. Kaplumbağa besleyenlerin en dikkat etmesi gereken konu budur. Yeterli ev ve ekipmanlar alındığında kaplumbağa 75 yıl kadar sağlıklı şekilde yaşayabilir.
Tam yetişkin bir kaplumbağa 30cm’e kadar ulaşabilir.
Amerika’da 1970lerden beri 10cm’den küçük su kaplumbağası satışı yasaklanmıştır. Bunun nedeni kaplumbağanın taşıdığı Salmonella‘dır. Pek çok kişi küçük bir kaplumbağa alırken onun bu hastalığa sahip olma olasılığını ve büyük boyutlara ulaşacağını düşünemez.
Su Kaplumbağalarının Akvaryumu Nasıl Olmalı?
Su kaplumbağaları zamanın belirli bir bölümünü karada güneşlenerek geçirirler. Bu yüzden hem yüzebilecekleri hem de güneşlenebilecekleri geniş bir akvaryum isterler. En az 80 litrelik akvaryumlar kullanılmalıdır. Kaplumbağanız büyüdükçe akvaryumu da büyütmeniz gerekecektir.
Akvaryumda dikkat edilecek bir diğer nokta yeterince yüksek bir akvaryum alınmasıdır, böylece kaplumbağalar tırmanıp firar edemez. Güneşlenme alanı olarak yumuşak yüzlü kayalar, iri taneli çakıllar veya ağaç kökleri kullanılabilir.
Örnek bir akvaryum yapımını görelim
Kaplumbağalar akvaryumu fazlaca kirletirler, bu yüzden akvaryumu sıkça temizlemek gerekir. Akvaryumda kum kullanılması zorunlu değildir ancak kullanırsanız kaplumbağanızın yiyemeyeceği kadar büyük olduğundan emin olun.
Akvaryumun Su Yüksekliği Nasıl Olmalı?
Yüzme yerinin boyu da kaplumbağanın en az 5 katı olmalıdır. Örneğin kaplumbağanız 15 cm ise 75 cm uzunluğunda yüzme yeri olmalıdır. Genişlik ise kaplumbağa genişliğinin en az 3 katı olmalıdır. Akvaryumu seçerken kaplumbağanın geleceği boyutları da hesaplamakta fayda var.
Akvaryumun Sıcaklığı Nasıl Olmalı?
Kaplumbağanın suyu 24-30°C da tutulmalıdır. Eğer daimi olarak bu sıcaklığı sağlayacak bir ortam yoksa bir ısıtıcı kullanılmalıdır.
Akvaryumun Işıklandırması Nasıl Olmalı?
UVA ve UVB kaplumbağalar için oldukça faydalıdır.
Kaplumbağanızı sıcak güneşli günlerde güneşlendirmeniz de faydalı olacaktır. Mümkünse cam arkasından değil direk gün ışığı alacak şekilde güneşlendirilmelidir.
Su Kaplumbağaları Nasıl Beslenmelidir?
Su kaplumbağaları hem etçil, hem de otçuldur. Genç kaplumbağalar daha fazla etçil beslenirken yaşlandıkça daha fazla ot yemeye başlarlar. Küçük kaplumbağalar hergün beslenmeli, büyük boyuttakiler ise 2-3 günde bir beslenmelidir.
Kaplumbağalar için satılan özel pelet yemler oldukça uygundur. Bu yemler petshoplarda, büyük marketlerde rahatlıkla bulunabilir. Pelet yemler kaplumbağa için gerekli vitamin ve mineralleri bulundurur.
Su Kaplumbağalarının Erkek ve Dişinin Ayrımı Nasıl Yapılır?
Erkek dişi ayrımı rahatlıkla yapılabilmektedir. 2 nokta bu ayrım için önemlidir. Bunlardan biri pençelerdir.
Diğer bir cinsiyet ayrımı ise alt kabuğun yapısıdır. Dişilerde biraz daha düz yapılı olan alt kabuk, erkeklerde hafif içbükey yapıdadır. Bu da, yine çiftleşme sırasında dişinin üst kabuğuna uyum sağlamak için gelişmiş bir özelliktir.
Su Kaplumbağalarında Üreme Nasıl Olur?
Kaplumbağalar yumurtlama yolu ile ürerler. Yumurtalar genellikle yuvarlaktır. Dişi kaplumbağa yazın yumurtlar. Bunları nemli toprakta arka ayaklarıyla oyduğu bir çukurun içine bırakır. Sonra yumurtaların üzerini toprak ile örter. İki ay dolmadan yavrular yumurtadan çıkar, kendi kendilerine beslenirler.