Straxol

Straxol

Straxol
Oral Çözelti Tozu
Veteriner Sistemik Antibakteriyel
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ: Straxol; sarı renkli ince toz olup, 1 gr’da 120 mg oksitetrasiklin HCL ve 800 mg sülfadimidin içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Gram pozitif ve gram negatif bakterilere karşı bakteriyostatik etki gösteren oksitetrasiklin ve süfadimidin kombinesi bir veteriner antibakteriyel tozdur. Bileşimindeki oksitetrasiklin, tetrasiklin grubundan olup streprimosus kültüründen elde edilen bakterisit etkili bir antibakteriyeldir. Oksitetrasikline duyarlı bakteriler aşağıdaki gibidir.

Gram pozitif aeroblar (Bacillus sp., Corynebacterium sp., Erysipelothrix rhusiopathia, Listeria monocytogenes ve  Streptococci), gram negatif bakteriler (Actinobacillus sp., Bordetella sp., Francisella tularensis, Haemophilus sp., Pasteurella multocida, P. haemolytica, Yersinia sp., Campylobacter fetus, Borrelia sp., ve Leptospira sp. Moraxella bovis), anaeroblar (Actinomyces sp., Fusobacterium sp.,) ve Mycoplasma sp., Chlamydia sp., Ehrlichia sp., Coxiella burnetti, Ehrlichia, Theileria, Eperythrozoon ve Anaplasma’lara etkisi iyi derecededir.

Kazanılmış direnç nedeniyle Staphylococci, Enterococci, Enterobacter sp., Enterbacteriaceae familyasına dahil Enterobacter sp., E.coli, Klebsiella sp., Proteus sp., Salmonella sp., Anaerop bakterilerinden Bacteroides sp., ve Clostridium sp. Ye etkisi değişkendir.

Mycobacterium sp., Proteus vulgaris, Pseudomonas aeroginosa, Serratia sp., Mycoplasma bovis ve M hyopneumoniae tetrasiklinklere dirençli kabul edilir.

Ağızdan verildiğinde, bileşik çeşidine göre önemli ölçüde değişmekle beraber, sindirim kanalından %60-80 dolayında emilir. Bu yolla uygulandığında etçilerde 2-4 saat, diğer hayvanlarda 2-8 saat arasında plazmada doruk değere ulaşırlar. Genellikle 6 saat süreyle plazmada yüksek düzeyde kalırlar. Dolaşıma geçen oksitetrasiklinler plazma proteinlerie %20-40 oranında bağlanır ve tüm vücut kesimlerine dağılırlar. Vücuttaki yarı ömürleri değer saat olarak 3,6-10,5’tir. Ağızdan verilen oksitetrasiklinin %55’i 24 saat içinde idrarla atılır. Tali olarak safra ile de çıkartılır. Plazmadaki etkili yoğunluğu 0,5-1 mcg / ml’dir.

Bileşimindeki sülfadimidin sodyum primidin türevi bakteriyostatik etkili bir antibakteriyeldir. Sülfadimidin; bakterilerde folik asit sentezini engelleyerek etkili olur. Sülfadimidin genel olarak gram pozitif bakterilere etki eder.

Bacillus sp., E.rhusiopathiae, L.monocytogenes, Streptococcus sp., Chlamydia sp., Coccidia, Cryptosporidium, Pneumocystis carinii oldukça duyarlıdır.

Enterobacteriaceae (Enterobacter sp., E.coli, Klebsiella sp., Proteus sp.,)Actinobacillus sp., Haemophilus., Pasteurella sp., ve Pseudomonas sp.’ye etkisi kazanılmış direnç nedeniyle değişkendir.

Clostridium sp., anaaerobik koklar, Mycoplasma sp., Rickettsia sp., pseudomonas aeroginosa ve spiroketlere karşı etkili değildir.

Kullanılan hayvan türlerinde ağızdan verildikten sonra sindirim kanalından kolayca ve hızla emilir. %70 oranında serum proteinlerine bağlanır ve %38 dolayında N-asetilasyona uğrar. Ağız yoluyla uygulandıktan sonra sığır, koyun ve keçilerde plazma yarı ömrü sırasıyla 9,2.4 ve 7.2 saat dolayındadır.

KULLANIM SAHASI / ENDİKASYONLAR

Straxol oral çözelti tozu; kuzu, buzağı kedi, köpek, etçi tavuk ve hindilerde duyarlı bakterilerin yol açtıkları hastalıkların tedavisinde kullanılır. Bunların başlıcaları; kuzu ve buzağılarda; Mycoplasma sp. Enfeksiyonları, kuzularda; septisemi ve dizanteri (Necrobasillosis), Colibasillosis, Coccidiosis, Pasteurellosis, kedi ve köpeklerde; Coccidiosis, etçi tavuk ve hindilerde; E.coli enfeksiyonları, Coccidiosis, CRD, Mavi İbik, Koriza, Kolera, Pullorum, bulaşıcı sinüzit ve sinovit hastalıklarıdır.

Straxol KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Straxol Oral Çözelti Tozunun genel sağaltım dozu 0,16 g/ kg’dır.

Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde pratik doz şöyledir:

oral yolla yeteri miktarda su ile karıştırılarak;

buzağılarda 15 kg canlı ağırlığa günde 1 ölçek (2,5 gr) 3 gün süreyle

kuzu 7,5 kg canlı ağırlığa günde ½ ölçek 3 gün süreyle

kedi ve köpeklere 7,5 kg canlı ağırlığa günde ½ ölçek 3 gün süreyle uygulanır.

Süt ile verilmemelidir.

Toplam sürü ağırlığı 125 kg olan etçi tavuk ve hindilere 20 gr (1 şişe) içme suyuna karıştırılarak verilir. Tedavi süresi en az 3 gün olmalıdır. İlaçlı suyun 6-12 saatte tamamen içilmesine dikkat edilmelidir.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Oksitetrasiklin geniş spektrumlu bir antibakteriyel olduğu için rumen faaliyeti başlamış kuzu ve buzağılarda kullanılması rumen faaliyetlerini bozucu etki gösterebilir. Bu nedenle bu hayvanlarda kullanılması önerilmez. Aşırı sıvı-elektrolit kaybı sonu şekillenen dehidrasyon hallerinde oral ve parenteral sıvı-elektrolit uygulamaları tavsiye olunur.

İSTENMEYEN/ YAN ETKİLER

Uzun süreli kullanımlarda süper enfeksiyonlara neden olabilir. Anorexia, depresyon, hematuria, crystalluria, renal kolik, sık idrara çıkma ve kandaki üre azot miktarının yükselmesi gibi yan etkiler görülebilir. Renal Ya da üriner sistemle ilgili bir rahatsızlık ortaya çıktığında tedavi hemen durdurulmalıdır. Hastalarda folik asit noksanlığı halinde sağaltım güvenliği daralır. Aynı zamanda hemopoietik sisteme olumsuz etkileri vardır. Bu durumda trombosit ve alyuvar sayısında azalma ve megablast sayısında artış görülür. Bazı hayvanlarda aşırı duyarlılık reaksiyonları görülür. Tüm türlerde üriner sistemde kristal şekillenmesine neden olabilir. Bu nedenle şiddetli dehidre hayvanlarda kullanımı esnasında bu husus göz önüne alınmalıdır. Böbreklere yönelik etkileri hafifletmek için hastanın dihidrasyonunun sağlıklı olması sağlanmalı, gerekli hallerde idrarın alkalileştirilmesi yoluna başvurulmalıdır. Hemeopatik sistem ve böbrekler üzerine toksik etkileri vardır. Yeni doğan hayvanlarda dikkatle kullanılmalıdır. Uzun süreli kullanımların hepatoksisiteye ve hipotiroidizme yol açabilir. Sülfonamidler kanama eğilimini arttırdığından dolayı tedavi vitamin K ile tedavi desteklenmelidir. Ayrıca tetrasiklinlerin diş ve kemik gelişimi periyodunda kullanılması renk bozukluklarına neden olabilir.

Straxol İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Mineral yem katkıları ile bir arada kullanılmamalıdır. İki, üç değerli mineraller tetrasiklinlerin sindirim kanalından emilimini azaltır. Bu nedenle buzağı ve kuzulara süt ile verilmemelidir. Süt emmeden en az 2-3 saat önce veya sonra ilaç uygulanmalıdır. Ayrıca amikasin sülfat, aminofilin, amfoterisin B, amobarbital sodyum, dimendihidrinat, demir dekstran, eritromisin glusefat, fenobarbital sodyum, heparin sodyum, hidrokortizon sodyum süksinbat, meperidin hidroklorür, metisilin sodyum, metaheksital sodyum, morfin sülfat, metildopo hidroklorür, oksasilin sodyum, penisilin G. sodyum ve potasyum, pentabarbital sodyum, sefalotin sodyum, sefapirin sodyum, sodyum bikarbonat, tiyopental sodyum ve varfarin sodyum ile birlikte kullanılmamalıdır. Oral yolla süt ile verilmemelidir. Sülfanamidler yapılarında para-aminobenzoik asit (PABA) içeren prokain, benzokain, bütakain gibi yerel anastezikler ve prokain penisilin G ile antagonist etki oluşturabilir. Ayrıva nikotinamid, folik asit, kolin gibi B kompleks grubundan vitaminler ile bunların önce maddeleri glutamik asit, metiyonin ve valin, izolösin, arjinin, lizin ve diğer amino asitler de zayıf derecelerde olmak üzere sülfonamidlerin etkilerini antagonize eder.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Yüksek dozlarda tedavi sırasında karaciğer hasarı (vakuoller, stoplazmik değişiklikler) oluşabilir. Etkilenenlerde de önce sarılık görülür ve bunu plazmada azot düzeyinin yükselmesi, asidoz ve şok izler. Böbrek yetmezliği olanlarda, uzun süreyle yüksek dozlarda kullanıldığında asidoz, plazmada azot ve fosfat düzeyinin artması ve ciddi elektrolit bozukluklara sebep olabilir.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s): tedavi süresinde ve son ilaç uygulamasından sonra tavuk, hindi, buzağı ve kuzular 14 gün geçmeden kesime sevk edilmemelidir. Yumurtaları insan tüketimine sunulan  tavuk ve hindilerde kullanılmaz.

KONTRENDİKASYONLAR

Karaciğer ve böbrek yetmezliğine duyarlı olan hayvanlarda kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

kullanmadan önce veteriner hekime danışınız.

Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.

Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Kuru yerde oda sıcaklığında ambalajında muhafaza ediniz.

Raf ömrü imal tarihinden itibaren 3 yıldır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

bal renkli cam şişelerde 20 ve 100 gr’lık toz olarak kutulu ambalajda ve 2,5 gr’lık ölçekle takdim edilmiştir.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde satılır. ( VHR)

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 23/02/2004

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI RUHSAT TARİHİ VE NO: 31/12/2003 – 13/023

RUHSAT SAHİBİ VE İMAL YERİ: AKSU Eczacılık ve İlaç San. İth. İhr. Tic. Ltd. Şti. Gersan Sanayi Sitesi 654. sok. No: 47 Ergazi / ANKARA

Exit mobile version