Spirotek

Veteriner Sistemik Antibakteriyel

Spirotek

Spirotek

Spirotek

Spirotek

Enjeksiyonluk Çözelti

Veteriner Sistemik Antibakteriyel

BİLEŞİMİ

Berrak, açık sarı – sarı renkli, steril bir çözelti olan Spirotek Enjeksiyonluk Çözelti her ml’sinde 600,000 İÜ spiramisin içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Spirotek Enjeksiyonluk Çözelti’nin etkin maddesi olan spiramisin, Streptomyces ambofaciens kültürlerinden elde edilmiş makrolid grubu bir antibiyotiktir. Spiramisin, bakterilerde 50S ribozomal alt birimlere bağlanıp, büyüyen peptit zincirinin sonunda peptit bağının şekillenmesini bloke ederek, protein sentezinin bozulmasıyla etkinlik gösterir.

Geniş spektrumlu bir antibiyotik olan spiramisin, gram-pozitif ve gram-negatif bakteriler ile Mycoplasma ve Chlamydia’lara karşı etkilidir. Spiramisine başlıca duyarlı bakteriler; Staphylococcus spp. (penisilinaz üretenler dahil), Streptococcus spp., Mycoplasma spp., Pasteurella spp., Haemophilus spp., Bacteroides spp., Fusobacterium necrophorum, Enterococcus, Neisseria intracellularis, Listeria monocytogenes, Corynebacterium diphtheriae, Clostridium spp., Leptospira icterohaemorrhagiae, Toxoplasma, Brucella ve Rickettsia spp.’dir.

Spirotek Enjeksiyonluk Çözelti kas içi uygulamadan sonra hızla emilerek vücut dokularına geniş ölçüde dağılır. Bazik bir madde olması sebebiyle vücut sıvı ve dokularında plazmadakinden daha yüksek yoğunluklarda bulunur; bu özelliği sebebiyle akciğer ve göğüs zarının hastalıklarında son derece etkilidir. Vücuttaki dağılımı iyidir. Süt kanallarında, akciğerlerde, genital organlarda, bronşiyal sıvıda ve sütte yüksek oranlarda bulunur. Spiramisin değişmemiş halde vücudu başlıca safrayla terk eder, bu esnada sindirim sisteminde yüksek düzeyde antimikrobiyel etki sağlar.

KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLARI

Spirotek Enjeksiyonluk Çözelti sığır ve buzağılarda duyarlı bakteriler tarafından meydana getirilen;

Staphylococcus, Streptococcus ve Mycoplasma’ların neden olduğu mastitisler,

– Ayak çürüğü,

– Solunum sistemi enfeksiyonları, özellikle Pasteurella ve Mycoplasma’ların neden olduğu enzootik pnömoniler,

– Artritis,

– Metritis,

– Omfalitis ve omfaloflebitis,

– Enteritislerin tedavisinde kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde, sığırlara 30,000 İÜ spiramisin / kg c.a. dozda, buzağılara 75,000 İÜ spiramisin / kg c.a. dozda derin kas içi (İM) olarak uygulanır. Tek uygulama yeterlidir, ancak gerekli görüldüğü takdirde 24 saat sonra doz tekrarı yapılabilir.

Pratik olarak; sığırlarda 5 ml / 100 kg canlı ağırlığa, buzağılarda 5 ml / 40 kg canlı ağırlığa uygulanır.

KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Fazla miktarda ilaç enjekte edileceği zaman miktar ikiye bölünerek uygulanmalıdır.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ

Tavsiye edilen dozlarda herhangi bir yan etkisi gözlenmemiştir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Antagonistik etkileşimi nedeniyle fenikoller, linkozamidler ve diğer makrolid grubu antibiyotikler ile birlikte kullanılmamalıdır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Sağaltım güvenliği geniş bir ilaçtır. 12 – 18 katına kadar varan dozlarda uygulandığında herhangi bir belirti gözlenmemiştir. Daha yüksek dozlarda salivasyon, sinirlilik ve tremorler gözlenebilir.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben eti için yetiştirilen sığırlar 21 gün süreyle kesime sevk edilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben 7 gün (14 sağım) süreyle elde edilen inek sütleri insan tüketimine sunulmamalıdır.

KONTRENDİKASYONLARI

Bilinen herhangi bir kontrendikasyonu yoktur.

Gebelikte kullanım: Ratlarda ve farelerde yapılan çalışmalarda gebelik üzerine herhangi bir olumsuz etkisine, doğum ağırlığında azalmaya veya post-natal ölümlerde artışa rastlanmamış ve herhangi bir embriyotoksik etkisi gözlenmemiştir. Ancak, hedef hayvan türlerinde ilgili çalışmalar gerçekleştirilmemiştir.

GENEL UYARILAR

Veteriner hekime danışmadan kullanmayınız. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz. Kullanılan ambalajlar çöp kutusuna atılarak imha edilmelidir.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Kendi ambalajında ve oda sıcaklığında (15 – 25 °C), ışıktan koruyarak saklayınız. Raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 2 yıldır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içindeki 20 ml, 50 ml, 100 ml ve 250 ml’lik renksiz cam flakonlarda satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle; veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 05.01.2009

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 17.11.2008 – 020/0075

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

İ.O.S.B. Mah. Marmara San. Sitesi Marmara M Blok Sokak No: 16 34307 Küçükçekmece / İSTANBUL

ÜRETİCİ FİRMA VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Ç.O.S.B. Gazi Osman Paşa Mahallesi 18. Sokak No: 3 59500 Çerkezköy / TEKİRDAĞ

Exit mobile version