Muhabbet kuşlarında kullandığımız ilaçlar hakkında

8 yazı görüntüleniyor - 1 ile 8 arası (toplam 8)
  • Yazar
    Yazılar
  • #20720 Yanıtla
    Ümit
    Ziyaretçi

    Merhaba hocam

    Öncelikle kendimi tanıtayım ben Ümit, muhabbet kuşu üreticisiyim.

    Hocam size önemli bir konuda danışmak istiyorum. Biliyorsunuzki muhabbet kuşlarında ve diğer kuş türlerinde en önemli iki hastalık var, birisi mantar hastalıkları (candida vb.) diğeri bakteriyel enfeksiyonlar (e-coli, salmonella vb.) hatta bu hastalıklara Trichomoniasisi de ekleyebiliriz.

    Hocam bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotikleri (Amoksisilin, Siprofloksasin vb.) kullanırken, mantar enfeksiyonlarında antifungal ilaçları (Flukonazol, Nistatin) kullanıyoruz. Trichomoniasiste de antiprotozoal İlaçlar (Metronidazol, Ornidazol) kullanıyoruz. Solunum yolu enfeksiyonlarında da Doksisiklin etken maddeli ilaçları kullanıyoruz.

    Hocam size sorum şu; bu ilaçların bir kaçını veya hepsini aynı anda kullanabilirmiyiz?

    Antibiyotik ve antifungal hatta antiprotozoal ilaçlar aynı anda kullanılabilirmi?

    Bu ilaçlar birbiriyle etkileşime girermi?

    Bu ilaçları aynı anda kullandığımızda (tabiki uygun dozajda) ilaçlar fayda edermi?

    Yada kuşlarda faydasından çok zararımı olur?

    Hocam bu soruları şunun için soruyorum, bazı kuşlarımızın hastalığını anlayıp uygun ilacı verebiliyoruz. Ancak bazende hastalığını anlayamıyoruz o yüzden ilaçları deneme yanılmayla sırayla kullanıyoruz. Tedavide vakit kaybetmemek için bu ilaçları uygun dozajda karışım yapıp versek bir zararı olurmu?

    Şimdiden teşekkürler hocam, kolay gelsin…

    #20733 Yanıtla
    Vet. Hek. Dursunali Şimşek
    Anahtar yönetici

    merhabalar
    bu tüm soruları ben size açıklayabilmem için Veteriner Hekim olmalısınız.Görerek tecrübe ettiğiniz bazı durumlarda ilaçları kullanıp sonuç alabilirsiniz. Ama her hastalıkta aynı belirtileri göremezsiniz her zaman aynı sonuçları almazsınız.

    Kısacası şunu demek istiyorum önce hastalığın ne olduğunu teşhis etmelisiniz ki bunun için dünya da doktorlar var hatta onlarda yetmiyor teknoloji var. Bu da yeterli değil çünkü kullanılacak ilacın türü çok önemli şoyle ifade edeyim solunum yollarında doksasiklin kullanıyorsunuz yerel bir sözle diyeyim ki ‘her sakallı dedeniz değil’ de olduğu gibi her solunum yolununda doksasiklin kullanamazsınız kullanırsanız sizin dediğiniz sonuçlar ortaya çıkar. Kullandınız geçmediği zaman bu ilacın da suçu değil. Bilmem ifade edebildim mi? Aklınıza takılan varsa mutlaka sorun. Elimden geldiği kadar cevaplarım.

    #20742 Yanıtla
    Ümit
    Ziyaretçi

    Sizi çok iyi anladım. Tabiki hastalığın teşhisi çok önemli. Bunun için mikrobiyoloji testleri yapılıp, hastalığa sebep olan bakterilerede duyarlılık testleri yapılıp ona göre ilaç tedavisi uygulamak gerekli.

    Ancak ben ve bir çok arkadaşımız bu imkanlara ulaşamıyoruz. Hatta şöyle söyliyim kuşlardan anlayan veteriner bile bulamıyoruz malesef. O yüzden kuş hastalıklarıyla ilgili makaleleri okuyup, birbirimizin tecrübelerinden de faydalanıp ona göre tedavi uyguluyoruz.

    Geçenlerde internet ortamında şöyle bir konuya denk geldim.Konudaki kuşçu arkadaşların antibiyotik ve antifungal ilaçları kombine kullandıklarını gördüm. Ve bu uygulamanın doğru olup olmadığı hakkında size danışmak istedim…

    İncelemeniz için konunun linkini atıyorum fakat hata veriyor.

    #20744 Yanıtla
    Ümit
    Ziyaretçi

    BİR ÇOK HASTALIK VE TEK İLAÇ İLE ÇÖZÜM ( TÜRKER ÖDEN)

    Diye google’da aratırsanız konuya ulaşırsınız hocam. Konudaki ilaçların kombine kullanılması nekadar doğru?

    #20763 Yanıtla
    Vet. Hek. Dursunali Şimşek
    Anahtar yönetici

    Klinikten çok zaman bulamadım bugün müsait olduğumda inceleyip size bilgi vereceğim

    #20769 Yanıtla
    Vet. Hek. Dursunali Şimşek
    Anahtar yönetici

    ilaçları inceledim 2 antibiyotik 1 mineral 1 mantar ilacı var burada aynı anda kullanılabilir ama muayene yapmadan o da var bu da var şu da var diye verilen bir durum muhtemelen bu arkadaş kimse belki veterinerler belki başkalarından öğrenip kendince bir kombine yapmış biri tutmazsa biri tutar hesabıyla ama inş hayvanlar düzeliyordur açıkcası benim düşüncem hayvanların kurtulması. Bazı durumlarda bu ilaçların bir arada kullanılması ters tepelidir bunu da dip not olarak bilmenizde fayda var. Birde hepsini bir suya karıştırmak doğru değil ayrı ayrı verilmelidir

    #71984 Yanıtla
    Murad
    Ziyaretçi

    Selam doktor.
    Ben kuşumu müaneye götürdüm. Ayağında sakatlık vardı ve yemek yemiyordu. Yavruydu anneside yemek vermedi. Vurarak ayağını kırmış. Bana 3 tane ilaç önerdiler aspirin, metronidazol ve 2 tane bifidumbakterin. Bunları 1 litre suda karıştırıp 2 defa şırınqayla vermemi söylediler. Bende hepsinin yarısını yarım litre suda karıştırıp verdim. Akşamda yine verdim. Gece yine hiçbir şey yemediği için yine verdim. 3 kez verdim ama son verdiğimde yarım şırınqada verdim. Ne kadar yemek yedirmeye çalışsamda ağzından atıyordu. Gece uyudu. Sabah kalkdığımda çok kötüydü. Yemekden ola bileceğini düşünüp yine ilaç verdim. Ama hiç yutkunamıyordu. Azda olsa verdim. Kendine gelmedi. Veterinere götürdüm. Doktor 5 dakika önce gitmişti. 10 dakikaya geliceğini söylediler. Elimde kıvrıldı can çekişiyordu. Kalbine masaj yaptım ama doktordan 2 dakika önce elimde can verdi. Çok kötü oldum. 5 dakika önce gelsem belkide yaşardı. Ama bir şey aklımda kaldı. Neden öldü? İlaçlarmı çok ve ya az oldu? Yada doktor yanlış bilgimi verdi? Yanlış ilaçları doğru sanıp vermiş ola bilirimmi? 1 günün içinde hayvan ayağına göre öldü. Suç bendemi acaba? Bu konuda yardım edin lütfen neyi yanlış yaptım?

    #72294 Yanıtla
    Vet. Hek. Dursunali Şimşek
    Anahtar yönetici

    selam
    doktorda yanlış bir durum yok siz de de aynı şekilde burada bir ihmal veya eksiklik olduğunu düşünmüyorum

8 yazı görüntüleniyor - 1 ile 8 arası (toplam 8)
Yanıtla: Muhabbet kuşlarında kullandığımız ilaçlar hakkında
Bilgileriniz:




ASLOLAN!
Evcil Hayvanınızın Sağlığı İçin Mutlaka Veteriner Hekim ‘inize Muayene Ettirmenizdir.

Soracağınız tüm sorular anlattıklarınıza göre cevap verilir. Cevap veren kişinin cevabı sadece öneri niteliğindedir. Bu öneri sonucunda doğacak tüm olumsuzluklar cevap verene ya da siteye yüklenemez ve suçlanamaz. Soru soran kişiler şartları kabul etmiştir.