karkasta sarılık sebepleri

  • Bu konu 5 yanıt içerir, 2 izleyen vardır ve en son 4 yıl 4 ay önce Ali tarafından güncellenmiştir.
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #28200 Yanıtla
    Ali
    Ziyaretçi

    iyi günler
    250 başlık besi işletmemiz var. Bu işletmede ithal getirdiğimiz hayvanlar ve kendi süt işletmemizden buraya transfer ettiğimiz holştein ırkı hayvanlarımız var. holştein hayvanlarımıza hareketi kısıtlamak ve atlamaya bağlı sakatlanmaların önüne geçmek için 1 ay ara ile rapelli bopriva uygulaması yaptık. İthal olan hayvanlarımız karışım yerli hayvanlarımız ise serbest yemleme yapılmakta. 1 hafta önce arpa silajı vermeye başladık bu yılın ürünü.Daha önce kaba yem olarak reygras-yonca karışımı veriyorduk. Bugün 16 adet holştein ve 8 adet ithal dana kesime gitti. Kesim sonrası bopriva yapılan hayvanlarımızda daha belirgin olmakla beraber bütün hayvanlarımızda ikterus (sarılık) vardı. Acaba bu sarılık neden kaynaklı boprivanın satıcı firmasıyla görüştük bopriva yapılan hayvanlarda yağ dokuda sarılık görülebilir bu aşının iyi dağıldığının göstergesidir ve bir gün sonra(et dinlendikten sonra) bu sarılığın kaybolacağını söylediler yani bu sarılık normal ve fizyolojik dediler. Fakat bizim ithal hayvanlarımıza bopriva yapılmadı ama onlarda da diğerlerine nazaran daha az bi sarılık mevcuttu. benim öğrenmek istediğim bizim hayvanlarımızda görülen bu sarılık sizce neden ? Arpa silajına bağlı bir toksikasyon mu ?
    Şimdiden teşekkürler…

    #28225 Yanıtla
    Vet. Hek. Dursunali Şimşek
    Anahtar yönetici

    olabilir sarılık organlar üstünde mi yoksa tüm karkası kaplamış durumda mı yoksa sadece yağ tabakasında mı?

    #28242 Yanıtla
    Ali
    Ziyaretçi

    Organlarda değil karkas üzerinde sarılık mevcut

    #28243 Yanıtla
    Ali
    Ziyaretçi

    Karkas üzerinde yağ dokuda da mevcut

    #28245 Yanıtla
    Vet. Hek. Dursunali Şimşek
    Anahtar yönetici

    karkasın tamamında ise sarılık diye tabir ettiğimiz hastalık olur ki o zaman gıda olarak tüketimine izin verilmez. muhtemelen bu değildir diye düşünüyorum ve bahsettiğiniz sarı renk özellikle mısır ve sılaj fazla verildiğinde olur yani yeme bağlı sarılıktır. burada yapmanız gereken sizin elinizde bulunan yem ve kaba ete kullanılacak düzeyde veteriner hekiminizle görüşüp hayvanlarınızın ırkına uygun bir rasyon yani günlük beslemeyi belirlemelisiniz

    #28254 Yanıtla
    Ali
    Ziyaretçi

    Teşekkür ederim

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: karkasta sarılık sebepleri
Bilgileriniz:




ASLOLAN!
Evcil Hayvanınızın Sağlığı İçin Mutlaka Veteriner Hekim ‘inize Muayene Ettirmenizdir.

Soracağınız tüm sorular anlattıklarınıza göre cevap verilir. Cevap veren kişinin cevabı sadece öneri niteliğindedir. Bu öneri sonucunda doğacak tüm olumsuzluklar cevap verene ya da siteye yüklenemez ve suçlanamaz. Soru soran kişiler şartları kabul etmiştir.