Sindirim sistemi, insan vücudunun yaşamını devam ettirebilmesi için enerjiye ihtiyacı vardır. Enerji için ise vücuda besin maddelerinin alınması gerekir. Besin maddeleri; karbonhidratlar, yağlar ve proteinler ile çeşitli iz elementleri, mineraller, vitaminler ve su olarak sayılabilir.
Sindirim sistemi; alınan besinlerin sindirim kanalı boyunca ilerlemesini, sindirim salgıları ile büyük moleküllerin daha küçük yapı taşlarına parçalanmasını, bu yapı taşlarının, su ve elektrolitlerin emilerek kan dolaşımına geçişini sağlar. Sindirim, besinlerin ağıza alınmasıyla başlar. Ağızda çiğnemeyle küçük parçalara ayrılan besin tükürükle karışarak özafagus vasıtasıyla mideye geçer. Mide, yutulan besinleri salgılarıyla yarı-sulu hale getirerek, ince bağırsaklara verir, ayrıca proteinleri daha küçük yapı taşlarına parçalar. İnce bağırsaklara geçen yarı-sulu besinler, safra ve pankreas salgılarının yardımı ile sindirilir ve emilir. Kalın bağırsaklar ise su ve elektrolitleri emer ve dışkı atılana kadar depo görevi görür.
Sağlıklı bir sindirim sistemi, hem hastalıklardan korunmamız hem de fizyolojik ve psikolojik açıdan iyi hissetmemiz için son derece önemlidir. Sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmadığımız da çok iyi beslenseniz dahi kendinizi yeterince iyi hissedemezsiniz. Vücut çeşitli sinyaller vererek işlerin yolunda gitmediğini haber vermeye çalışır. Çok net kanıtlar olmasa da düzenli egzersiz, bazı özel karın egzersizleri ve sadece yürümek bile bağırsaklarda hareketlere katkı ve kan akışında fazlalaşma sağlayabilir. Günümüzde rutin işlerimizi bile mümkün olduğunca hareket etmeden telefon, internet gibi iletişim araçlarını kullanarak yapmaya çalışır hale geldik. Bir de bu kadar hareketsizliğin içerisinde özellikle yemekle ilgili yapılan hatalar sağlığınıza zarar verebilir. Sindirim sistemimiz tüm vücudumuzun bağışıklık sisteminin %70 den fazlasını düzenlemektedir.
Sinirim sistemimizin bir parçası olan bağırsaklar ise ikinci beyin olarak bilinmektedir. Vücudumuz için bu kadar önem arz eden sindirim sisteminin sağlığını korumak ise bizim önceliklerimiz arasında olmalıdır. Beslenme alışkanlıklarımızda yapacağımız basit ama etkili değişimler ile sindirim sistemimizi daha sağlıklı hale getirebiliriz. Bunun için doğal gıdalarla beslenmeli ve katkı maddeli hazır yiyecek ve içecekleri mümkün olduğunca tüketmemeliyiz. Gün içinde bol bol su içmeli, lifli gıdalar tüketmeliyiz. Lifli gıdalar kansere neden olan maddelerin bağırsakta kalma süresini azaltır ve böylece zararlı maddelerin bağırsak duvarıyla temasını önlemesi nedeniyle tüketilmesi önemlidir. Ayrıca, açlık-tokluk hissinin dengelenmesi, sindirim sistemin düzenli çalışmasına yardımcı olurlar.
Kaynakça
hisarhospital
nblturkiye