Sığırlarda Üreplazma ve Mikoplazma Kaynaklı Abortuslar. Üreplazma diversum ve Mikoplazma bovis, ineklerde sporadik abortus etkenidir. Mikoplazma divercum ve Mikoplazma bovi genitalium ise ineklerde önemli infertilite etkenleridir. Çünkü bu organizmalar sağlıklı genital kanalda bulunmaktadır.
Bu mikroorganizmalar kontamine sperma ve doğal çiftleşme yoluyla bulaşır. Yayılma direk kontak yolla olabildiği gibi, kontamine çevre yoluyla da olabilmektedir.
Üreplazma’ya bağlı abort olgularında interkotilodonar bölge, chorioallantois kalınlaşmış, opak ve beyaz-kahverengi renktedir.
Üreplazma enfeksiyonlarına ilişkin klinik bulgular granüler vulvitis, infertilite ve gebeliğin erken döneminde abortustur. Aynı zamanda abortuslara gebeliğin son döneminde de rastlanılmaktadır. Hatta yaşama şansı düşük buzağılar da doğmaktadır. Genital kanaldaki mikoplazma enfeksiyonlarında granüler vulvavaginitis, infertilite ve abortus şekillenebilmektedir.
Sığırlarda Üreplazma ve Mikoplazma Kaynaklı Abortusların Kesin tanı için örnek almak gereklidir.
Abortuslarda; tanı amacıyla aborte fötusun akciğer, karunkul, kotiledon, mide sıvısı ve amniyotik sıvıdan kültürler alınmalıdır. Örnekler buzdolabına konulmalı, aynı gün laboratuvara gönderilmeli, acilen dondurulmalıdır.
Dondurma amacıyla likit nitrojen veya kuru buz tercih edilmelidir.
Mikoplazma veya Üreplazma, vulva ve vaginadan alınan svaplardan izole edilmelidir. Swaplar özel mediumlar içerisinde taşınmalıdır.
Üreplazmanın sebep olduğu infertilite olgularında, suni tohumlamanın büyük rolü vardır. Ayrıca üst reproduktif kanalda bulunan üreplazma etkeni, suni tohumlama esnasında uterusa taşınabilmektedir.
Üreplazma’ya bağlı reproduktif problemli bulunan sürülerde fertiliteyi artırabilmek için tohumlamadan bir gün sonra 1 gr tetrasiklin verilebilir.
Mikoplazma’ların sebep oldukları reproduktif hastalıkların tedavisi için fluorokinonlar kullanılabilinir.
Prof.Dr. Ayhan Baştan
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi
Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi