Sığırlarda Ülseratif Mamillitis

Ülseratif Mamillitis

Ülseratif Mamillitis

Ülseratif Mamillitis

Ülseratif Mamillitis ‘in etkeni Bovine Herpesvirus – 2, nadiren Bovine Herpesvirus – 4 ‘tür. Virus çevre şartlarına relatif olarak dirençli ve donma derecesinde yaşayabilir. İyodofor dezenfektanlara ve daha az olarak ta hipokloritlere duyarlıdır.

Epidemiyolojisi;

Dünyanın birçok ülkesinde görülen hastalık, sağılan sürülerde salgına neden olabilir. Sürülerde süt veriminde %20 ‘ye kadar azaltır. Özellikle düvelerde doğumdan sonraki 15 günde görülür. Ahırda ilk kez görüldükten sonra yalnız düvelerde gözlenir. Bulaşma temas ve deriyolu ile olur. Sürüye yeni inek alındığında veya insekt sokmalarında görülür. Sağım makinalaerı, sağıcıların elleri ve meme başı zedeleyen diğer faktörler yayılmayı artırır. Morbidite %18-96 ölüm yoktur. İnkubasyon süresi 5-10 gündür. Zoonozdur.

Klinik Semptomları;

Ayırıcı Tanı;

Sağaltım;

Spesifik sağaltımı yoktur. Sağımdan önce kabuklara yumuşatıcı pomatlar sürülebilir. Sağımdan sonra kristal violet ya da triple dye losyonları kullanılabilir. Benim bunlara ek olarak tavsiyem immun sistemini uyarıcı olarak levamizol gibi ilaçlar kullanılabilir. Bir de theranekron ve tarantula gibi ilaçlar da iyi sonuç verdiği zamanlarda olmaktadır.

Korunma;

Hastalıklı olanlar ayrılmalı ve ayrı sağım yapılmalıdır. İyodofor dezenfektanlar yayılmayı azaltır. Aşı çalışmaları sürmektedir. Hekim arkadaşlar vezikülleri alıp aşı yapabilirler.

 

Exit mobile version