Sığırlarda Kuduz Hastalığı – Rabies

Sığırlarda Kuduz Hastalığı

Sığırlarda Kuduz Hastalığı

Sığırlarda Kuduz Hastalığı – Rabies

Kuduzun etkeni Rhabdoviridae familyasından Lyssa virus’ tur. Virus dayanıksız olup, çoğu dezenfektana duyarlı, salyada birkaç saat yaşamaktadır.

Epidemiyolojisi;

Tüm sıcak kanlı hayvanlarda ve Avustralya, Yeni Zelanda ve İskandinav ülkeleri dışındaki ülkelerde görülmektedir. Ülkemizde de zaman zaman sığırlarda görülmekte ve son yıllarda Ege bölgesinde problem olmuştur. Virusun kaynağı vahşi ve evcil karnivorlar, yarasalar doğal reservuarlarıdır. Bulaşma enfekte hayvanının ısırması ile salya aracılığıyla meydana gelir. Morbiditesi düşük, ölüm oranı %100, en önemli zoonoz hastalıktır. Kuduzun inkubasyon süresi bir hafta ile 3 ay, nadiren 6 aya kadar uzama, baş ve boyun bölgesi ısırmalarında kısadır.

Klinik Semptomları;

Saldırgan kuduz;

Sığırlarda Kuduz Hastalığı

Paralitik kuduz;

Ayırıcı Tanı;

Tedavi;

Sağaltımı mümkün değildir.

Kuduzdan Korunma;

İhbarı mecburu hastalıktır. Karantina uygulanır. Yeni ısırılan yaraya sabunlu su, iyot veya quarterner bileşekleri ile yıkanmalıdır. Isırılan sığır inaktif aşı ile aşılı ise derhal tek doz aşı ile yeniden aşılanmalı ve 90 gün gözetim altında tutulmalıdır. Aşılı değilse derhal kesime gönderilmeli ve ısırılan bölge imha edilmelidir. Endemik bölgelerde koruyucu olarak aşı uygulanmalıdır. Çevredeki köpekler aşılanmalı yabani karnivorlar için oral aşı uygulanmalıdır.

Exit mobile version