Sığırlarda Flor Zehirlenmesi (Florosis)

Sığırlarda Flor Zehirlenmesi (Florosis)

Flor Zehirlenmesi - Florosis

Flor Zehirlenmesi - Florosis

Sığırlarda Flor Zehirlenmesi (Florosis)

Sığırlarda Flor Zehirlenmesi, fazla florlu suların içilmesi, flor miktarı yüksek topraklarda yetişen bitkileri  yenmesiyle olur. Sularda 5-8 ppm den fazlası, yem maddelerinde kuru madde esasına göre 50 ppm den fazlası risktir. Sürekli 1 mg/kg dozda alınması maksimum gücen sınırı olup 2 mg/kg alınması klinik bozukluklara yol açmaktadır. Sığırlar koyunlardan daha duyarlıdır.

Flor miktarının yüksek olduğu bölgeler;

Volkanik bölgeler, flor içeren kaya fosfatları, tuğla kiremit, çimento, cam, alimunyum, çelik, süperfosfat gübre fabrikası atıkları, süperfosfat gübrelerin sık kullandığı toprak sayılabilir. Ülkemizde özellikle Ağrı ve Van arasındaki bölgede problemdir.

Zehirlenme genellikle kronik şekilde olup, nadiren akut zehirlenmeye yol açar.

Klinik Semptomları;

Akut;

Kronik;

Ayırıcı Tanı;

Sağaltım;

Sığırlara flor bakımından zengin su ve yemlerin mümkün olduğu kadar verilmemesi gerekir. Alimunyum tuzları günde 30 g dan fazla alimunyum sulfat oral yolla verilmesi Hiperastesi ve tetani kaybolana kadar iv kalsiyum verilmesi gerekir ve tekrarlanabilir. Desktroz serumu uygulanması önerilmektedir.

Korunma;

Flor miktarı süt inekleri için 2 ppm, besi sığırları için 3 ppm den fazla olmamalıdır. Ca ve P yeterli miktarda verilmelidir. Kaya fosfatları deflorize edildikten sonra kullanılmalıdır. Riskli bölgelerde günde 30 g alimunyum sülfat içirilebilir ve kalsiyum ilaveleri yapılır.

 

Exit mobile version