Sığırlarda Babesiosis (Piroplasmosis)

Sığırlarda Babesiosis (Piroplasmosis)

Babesiosis (Piroplasmosis)

Babesiosis (Piroplasmosis)

Sığırlarda Babesiosis (Piroplasmosis)

Sığırlarda Babesiosis etkeni Babesia bovis (B. argentina, B. berbera) ile Babesia bigemina ‘dır. B. bigemina başlıca büyük tür olup, ülkemizde daha çok görülür. B. bovis ise başlıca küçük türdür. Bu iki etken 40 N ve 32 S paralel arasındaki tropik ve subtropik bölgelerde seyreder. Sığırlarda hastalık oluşturan diğer iki etken B. divergens ve B. major daha çok sınırlı subtropik bölgelerde ve ılıman iklimlerde görülür.

Epidemiyolojisi;

Dünyanı  tropik ve subtropik bölgelerde görülür. Sığırlardan başka koyun, keçi, at, merkep, domuz ve köpeklerde gözlenir. Yaş duyarlılık azalır, ancak yaş artıkça klinik olgular şiddetlidir. Buzağılar yetersiz pasif bağışıklık durumunda 5-6 aylığa kadar enfekte olabilirler. Altı aylığa kadar hem kolostral antikorlar hem de eritrosit koruyucu faktörle korunabildikleri ileri sürülmektedir.İki yaşın üzerindekilerde enfeksiyon sürekli olabilir. İyileşen hayvanlar taşıyıcı kalabilirler.Hastalar ve enfekte olanlar kaynaktır. Bulaşma Boophilus, Rhipicephalus, Haemaphysalis ve Ixodes türü kenelerle gerçekleşir. Bu nedenle hastalık genellikle kene mevsiminde gözlenir. Kontamine alet ve iğneler de bulaştırabilir. Morbiditesi kene prevalansına göre değişir. Ölüm oranı yetişkinlerde %100 e ulaşabilir. İnkubasyon süresi 1-3 hafta olup,nakledilen kan miktarına bağlı olarak 5 günden az, 3 haftadan çok olabilir.

Enfeksiyonun zoonoz olasılığı bulunmaktadır.

Klinik Semptomlar;

Babesia bigemina;

Babesia Bovis;

Ayırıcı Tanı;

Sağaltım;

Hastalığın akut döneminde ;

Diminazene aceturate (Berenil) 3-5 mg/kg im. (ülkemizde yasak)

İmidocarb dipropionate 1-3 mg/kg, im, sc

Amicarbalide diisethionate 5-10 mg/kg

Acaprin %5 lik amp. 2cc/100 kg, sc. kullanılır. Ancak bu ilaç hayvanın taşıyıcılığını tam olarak önlemez. Ayrıca antianemik ilaçlar verilir ve şiddetli olaylarda kan nakli yapılabilir.

Koruma;

Ülkemizde kene mücadelesinin yapılması çok önemlidir. İatrojenik hatalar önlenmelidir. Koruyucu amaçla imidocarb da önerilmektedir. Bazı ülkelerde aşı uygulanmaktadır.

Exit mobile version