Sığırlarda Atlık Nasıl Olmalıdır?

Sığırlarda Atlık Nasıl Olmalıdır?

Sığırlarda Atlık Nasıl Olmalıdır?

Sığırlarda Atlık Nasıl Olmalıdır? Süt inekçiliğinde olmazsa olmaz öneme sahip kriterlerden bir tanesi de altlıklardır. İyi bir altlık demek daha fazla dinlenme, daha fazla performans, daha az ayak problemi ve daha az meme ağrısı (mastitis) demektir. Buda işletmenin karlılığını doğrudan etkilemektedir.

İnekler günlük dinlenme sürelerini, dolayısıyla sağlıklarını ve verimliliklerini etkileyen en önemli kriter yatacakları yerin konforudur. Beton zeminlerde dinlenmeye mecbur bırakılan ineklerle, kaliteli altlıklar da dinlendirilenler karşılaştırıldığında, kaliteli altlıklar da dinlendirilenlerin, süt verimlerini daha yüksek olduğu, eklem yaralanmaları, laminitislerin, tırnak lezyonlarının daha az olduğu, mastitise (meme ağrısına) yakalanma oranının düşük olduğu ve konfor indeksisin ise yüksek olduğu bildirilmektedir.

Altlık amacıyla sentetik yada sentetik olmayan bir çok meteryal kullanılmaktadır. Sentetik olanlar arasında kauçuk içeren plastik yataklıklar, köpük içeren yataklıklar vs kullanılmaktadır. Sentetik olmayanlar ise, deniz kumu ,yıkanmış kum, saman, talaş, vs kullanılmaktadır. Bunların içinde en kalitelisi ve en sağlıklısı ve tavsiye edileni kumdur. Sentetik altlık materyalleri üzerine sentetik olmayan sentetik olmayan materyalin konulması gibi işlemlerle daha konforlu hale getirilebilmektedir.

Yatak kullanılan duraklarda bacak lezyonları önlemek, yatak yüzeyini ve ineği kuru tutabilmek için 7.5-10 cm kalınlıkta altlık kullanılması önerilmektedir. Sentetik olmayan altlıkların kullanıldığı işletmelerde altlığı inekler ayakları ile sürükleyerek dışkı yoluna ittirmekte ve bol altlığı durakta tutmak zorlaşmaktadır. Bunun için duraklar planlanırken içerisinde yeterli materyali tutabilecek kadar havuzcuk tarzı duraklar önerilmektedir. Kum altlığın kullanıldığı duraklarda kum kalınlığının en az 15 cm olması gerektiği bildirilmektedir.

İnekler için ideal altlık, nem oranı düşük, ve içinde bakterilerin kullanabileceği besin maddesi miktarı az ve inorganik maddeden yapılmış olanıdır.

Çevresel mastitslerden korunma adına en çok önerilen altlık yıkanmış kumdur.

Veteriner Hekimi Muzaffer Çivlik

Exit mobile version