Sığır Yetiştircileri Giderlerinizi AZALTIN!!! Değerli yetiştiriciler yem fiyatları zamlandı, ulusal süt konseyi süt fiyatını beklenenin altında açıkladı derken zaman bi şekilde geçiyor. Hakkımızı aramak, üreticinin emeğini korumak için elimizden ne geliyorsa yaptık yapmayada devam edeceğiz. Sızlanma darlanma vakti geride kaldı artık.
Sığır Yetiştircileri Giderlerinizi Azaltmak İçin Şimdi Yapabileceklerimizi Konuşalım.
Ülkemizdeki hayvancılığın durumunu Veteriner Hekimler ve yetiştiriciler ancak birlikte hareket ederek değiştirebiliriz. Bu amaçla hayvanlar hakkında en doğru bilgiyi size ulaştırmak için yöneticiliğini veteriner hekimlerin yaptığı bu platformu oluşturduk.
Bu platformdaki bilgiler onlarca araştırma ve çalışmalardan süzülerek sizin anlayacağınız dilde ücretsiz olarak size sunuluyor.
Şimdi gelelim hayvancılığa:
Hepimiz hayvancılığı geçimimizi sağlamak ve para kazanmak için yapıyoruz. Hal böyle olunca giderler ve gelirler hesabı yapmak zorundayız. Giderleri azaltarakta kâr oranımızı arttırabileceğimizi unutmayalım.
Sığır Yetiştircileri Giderlerinizi azaltmak için:
1-Fabrika yemine bağlılığı azaltmalısın !bu amaçla kendi yemini kendin yapmalısın kaba yemini kendin temin etmek zorundasın işletme giderlerinin neredeyse %70 ini yem kalemi oluşturur. Bu amaçla rasyonda kullanacağın yemleri sezonunda ucuza temin etmelisin yada üretmelisin. Rasyonda fabrika yemini en alt seviyede tutmalısın.
2-Hayvanlar hasta olmadan aşılamaya önem vermelisiniz. Hiçbir hastalık tedavisi aşı kadar ucuz değildir. Yani yaptır aşını kurtar Aş’ını. Aşılamaya önem verin değerli yetiştiricilerimiz. Aşılama ile meme ağrısı (mastitis), buzağı ishalleri , çelerme, akciğer enfeksiyonları gibi bir çok hastalık ortaya çıkmadan önleyebilirsiniz. Devletin proğramlı aşı kampanyalarını zamanı gelince mutlaka yaptırın , bunun haricinde hayvanlara yaptıracağınız aşıları bölgenizdeki veteriner hekimler ile mutlaka görüşün ve proğram hazırlayın. Hazırladığınız bu proğramada riayet edin. Hastalık çıkınca aşı yapmanın faydası yoktur önemli olan hastalık çıkmadan aşı yaptırmaktır.
3-İnek konforuna önem veriniz ! Rahatı ve keyfi olmayan hayvanlar ne cinsellik düşünür nede süt verimi düşünür. Bizim amacımız en fazla 400 günde bir buzağı elde etmek ve minumun yem tüketimiyle maksimum süt verimi almak ise öncelikle hayvanlarımızı rahat ettireceğiz arkadaşlar. Keyfi yerinde olan hayvan hem kolay gebe kalır hemde en yüksek süt verimine ulaşır. Peki inek konforu nedir ? İnek konforu hayvanın yataklığının rahat olmasıdır, havalandırmasının, ahır zemininin uygun olmasıdır, içtiği suyun kaliteli yediği yemin enerji ve proteince dengeli olması lazım. Ahırlar sıkışık ve karanlık olmamalı. İçeride amonyak kokusu olmamalı. Sizin ineğinizde bu şartlarda ise konforlu demektir. Yemliklerde daime yem bulunmalı ve hayvan istediği zaman yem ve suya ulaşabilmelidir.
4-Dişi doğan bir hayvan 24 aylık olana kadar cepten yer. Bu nedenle dişilerin bakım ve beslenmesine ayrı özen gösterilmeli. Düve adaylığı döneminde çok yağlandırılırsa döl tutma problemleri oluşur ileride. Aynı şekilde gebelik döneminde eksik beslemeye bağlı düşükte yapabilir. Bu konuların uzmanı olan veteriner hekiminiz ile görüşüp hayvanlarınızı doğru besleyiniz.
5-Hayvanlarınızı izleyin değerli yetiştiriciler. Bir sabah bir akşam ahıra girerek hayvancılık yapılmaz. Hayvanları izlerseniz onlar size sıkıntılarını problemlerini gösterecektir zaten . Hayvanları izlerseniz kızgınlığı doğru zamanda tespit edersiniz doğru zamanda tohumlarsınız, doğru bakım beslemeyle sağlıklı buzağılar elde edersiniz. Hayvanları izlemez iseniz her bir kızgınlık kaçırdığında toplamda yaklaşık 250$ kaybettiniz demektir. Hayvanlarınızı günde 6 defa 20 dakika izlerseniz kızgınlık kaçırma ihtimaliniz neredeyse yoktur. 5 defa izlerseniz kızgınlıkların %80, 4 defa izlerseniz kızgınlıkların %60 ını tespit edebilirsiniz. İzleme süresi 20 dakikadan aşağıda olmasın. Yüksek süt verimli ineklerde kızgınlık süresinin kısalacağını unutmayın.
6-Kendinizi geliştirin anadan babadan duyma bilgilerle hayvancılık yapmayın. Onların yanlışlarını tekrar edip farklı sonuçlar almayı beklemeyin. Hayvancılıktan kâr eden işletmeleri gezin yenilikleri görün kendi işletmenizde de uygulamaya koyun bu yenilikleri.
7-Kuru dönem beslemesi nedir önemi nedir, hayvanlar kuruya nasıl çıkarılmalı ? Aslında herşey burada başlıyor. İneklerin mastitise (meme ağrısına) yakalanma oranları hayvanları kuruya alırken ve doğum zamanında artar. Bu nedenle bu iki döneme azami dikkat edin. Kuru dönemde uygun besleme ile doğumdan sonra görülecek mide dönmesi, yavru zarlarının atılmaması, rahim iltihapları, ketozis, doğum felci, yağlı karaciğer sendromunun önüne geçmiş olursunuz . Bu hastalıklar önlenemez hastalıklar değildir değerli yetiştiriciler. Basit önlemler ile bu hastalıkların görülmesini engelleyebilirsiniz. Kuru dönem hakkında pek çok bilgi paylaştık daha önce. Mutlaka okuyup uygulamaya koyunuz. Kuru dönem ineğin hayatındaki en önemli dönemlerden birisidir.
8-Buzağı bakım beslemesiyle ilgili çok güzel yazılar hazırlayıp paylaştık sizin için. Bu yazıları okuyup uygulamaya koyan işletmelerde buzağı ölümleri %2 in altına düşüyor. 9 ay gözün gibi baktığın ineğin yavrusunu basit hatalar yaparak kaybetmeyin değerli yetiştiricilerimiz.
Sığır yetiştircileri giderlerinizi azaltmak için biz Veteriner Hekimler hayvancılık hakkında bildiklerimizi anlatmaya devam edeceğiz, söylediklerimizi yapanlar para kazanacaktır mutlaka. Biz görevimizi yapıyoruz şimdi sıra sizde. Bu platformdan öğreneceğiniz her bilgiyi altın değerinde görüp işletmelerinizde uygulamalısınız.
Kara kara düşünmeyi bırakın ve harekete geçin artık…
Herkese hayırlı bol kazançlar diliyorum. Sağlıklı, mutlu, konforlu ve yüksek verimli hayvanlar yetiştirebilmeniz dileği ile… Sağlıcakla kalın…