Sığır barınaklarında havalandırmanın önemi düşünüldüğün çok daha fazla öneme sahiptir ki ülkemiz süt sığırı işletmelerinde yapılan en büyük hatalardan biriside işletme kurulumunda hayvanların yaşam şatlarına uygun olmayan barınaklar yapılmasıdır. Yaşam şartlarına uygun olmayan barınaklardaki hayvanlardan hiçbir zaman istediğimiz verimi alamayacağımızı bilmeliyiz.
Her yaştan ve ırktan hayvanlar için uygun yaşam koşulları:
- Barınak içinde hayvan hareketlerinin kolay yapılabilmesinin sağlayarak
- Hayvanlarınızı kuru temiz rahat konforlu yataklıklarda istirahat etmesini sağlayarak
- Barınak içi havasında biriken zararlı gazlar toz ve kokuları dışarı atılmasını sağlayarak
- Hayvanlar için temiz hava ve cereyansız bir ortam oluşturarak
- Hayvanların rahat edeceği uygun ahır zemini oluşturarak
- Barınakta yeterli aydınlatmayı sağlayarak oluşturabilirsiniz.
- Sıcak mevsimlerde hayvanınızı serinleterek oluşturabilirsiniz.
Siz Hayvanlarınızı Rahat Ettirin Ki Onlarda Sizin Cebinizi Rahat Ettirsin
İşletme kurulurken yapılan yanlışlıkların telafisi daha sonra çok zor ya da imkansız olduğu için işletme kuracak, ahır yapacak ya da ahırını modernize edecek yetiştiricilerimize işletmelerde havalandırmanın önemi ve havalandırma nasıl olmalı konularını 2 bölüm halinde farklı zamanlarda bahsedeceğiz.
1. BÖLÜM: Sığır Barınaklarında Havalandırmanın Önemi
Havalandırma: Kapalı bir ortamdaki sıcaklık ve bağıl nemi istenilen seviyede tutup, ortamdaki istenmeyen gaz ve tozların uzaklaştırılması ve barınak içinde yeterli temiz havayı sağlamak amacıyla yapılan hava değişimidir.
Canlılar yaşamın her anında hayatını devam ettirebilmek için nefes alıp verirler. Nefes alırken vücudumuza temiz hava alıp, nefes verirken vücudumuzda kirli havayı dışarı atarız. Bu yaptığımız solunum ile akciğerlere alınan oksijen kana karışır ve vücudumuzda başta tükettiğimiz besinlerin yakılması olmak üzere birçok reaksiyonda kullanılır. Bu nedenle oksijen bütün canlılar için vazgeçilemez bir ihtiyaçtır.
Hayvanlarımızın sağlıklı ve verimli bir yaşam sürebilmesi için bulunduğu barınaklar konforlu, kuru ve temiz olması gerekmektedir. Bu amaçla en başta kötü kokuların kaynağı olan zeminde biriken dışkılar düzenli olarak uzaklaştırılmalıdır. İşletme havalandırması ister mekanik araçlarla ister doğal yollarla olsun işletme gübre yönetimi düzenli değilse hava kalitesi mutlaka düşecektir.
Havalandırması ve temizliği kötü/yetersiz olan ahırlardaki pis havanın hayvanlar üzerine olumsuz etkileri:
- Hayvanlarda başta akciğer enfeksiyonları olmak üzere birçok hastalığın görülme ihtimali yükselir.
- Hayvanın tükettiği yemlerden yararlanma oranını etkileyen en önemli faktörlerden biriside temiz havadır. Ahır içerisindeki pis hava yemden yararlanmayı azaltır ve hayvanlardan istenilen verim sağlanamaz.
- Teneffüs yoluyla bulaşabilecek hastalıkların görülme ihtimali yükselir.
- Düzenli temizlenmeyen işletmelerde sinekler hızlı çoğalacağı için sinekler ile bulaşan hastalıklar görülebilir ve sinek mücadelesi zorlaşır.
- Havalandırması kötü olan barınaklarda sıcaklık ve bağıl nem oranı artar ve hayvanları stres altında kalmasına neden olur.
- Barınak içerisinde işçilerin çalışması zorlaşır.
Değerli yetiştiricilerimiz! Kendinizin yaşayamayacağı kadar kötü havanın olduğu ahırlarda hayvanlarını yaşamak zorunda bırakmayınız.