Semliki Ormanı Virusu Enfeksiyonu (SOV)

Semliki Forest Virus

Semliki Ormanı Virusu Enfeksiyonu (SOV)

Semliki Ormanı Virusu Enfeksiyonu (SOV)

Semliki Ormanı Virusu enfeksiyonu bir Arbovirus infeksiyonu olup insanda hemen her zaman belirtisiz seyreder; fakat özel koşullarda hastalık tablosu yerleşir.

Semliki Ormanı Virusu Etiyolojisi

Semliki Ormanı Virusu (SOV), Togaviridae familyasından bir alphavirus. Virusun varyantları, ökoryat ekspresyonunda ve gen tedavisinde ve de yeni aşı çalışmalarında vektör sistemi olarak geniş kullanım alanı bulur.

Bulunduğu canlılar ve coğrafik konumlar olarak SOV, 1942 de Uganda da Aedes abnormalis den ve daha sonra diğer Afrika ülkelerinde çeşitli sivrisineklerden ve yabani kuşlardan izole edilmiştir. Virusa özel antikorlar, yabani kemiricilerde, evcil hayvanlarda ve birçok Afrika ve Asya ülkelerindeki toplumlarda ve Yugoslavya insanlarında görülmüştür. Orta Afrika Cumhuriyetin de 20 den fazla vaka tesbit edilmiştir. Senegal de, bir At Ensefaliti epizootisi sırasında altı attan beşinde yüksek tütrede SOV için nötralizasyon yapan antikorlar bulunmuştur.

Bulaşma

Semliki Ormanı Virusu, sivrisinek sokmasıyla virus bulaşır. Kontamine materyel ile direkt temasla da örneğin aerosol ile de bulaşma da olasıdır.

Klinik Semptomlar

Semliki Ormanı Virusu, ateş, başağrısı, eklem ve kas ağrısı vardır. Bazı hastalarda ishal, karın ağrısı ve konjuktivitis olmaktadır.

Tedavi

Semliki Ormanı Virusu tedavi için Hekiminize danışın.

Korunma

Apatojen olarak bilinen arboviruslar ile çalışılırken dahi hastalıkla sonlanan enfeksiyon bulaşması olasıdır. Hijyen kurallarına uymak gerekir. Sivrisinekle mücadele şarttır.

Exit mobile version