Selephos

Veteriner Vitamin - Mineral

Selephos

Selephos

Selephos

Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır.
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Vitamin – Mineral

BlLEŞlMl:

Selephos Enjeksiyonluk Çözelti beyaz – sarımtırak renkte opak bir çözelti olup 50 ml çözelti içinde 68 mg Sodyum selenit (Selenyum 30 mg), 1500 mg E vitamini, 50 mg Trisodyum üridin trifosfatdihidrat (UTP) mevcuttur.

Selephos FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER:

Selephos, E vitamini ve selenyum hücre zarı ve hücre iç yapılarında peroksidatif reaksiyonlardan kaynaklanan dejeneratif bozuklukların önlenmesi ve hücrenin normal yapısının korunması yönünde birbirlerini tamamlayıcı biyolojik etkinlikler gösteren antioksidan maddelerdir. E vitamini lipidlerdeki doymamış yağ asitlerinin oksidasyonunu önler. A vitaminini koruyucu etkisi de vardır. Selenyum glutatyon redüktaz enziminin yapısına girer, glutatyon – glutatyon peroksidaz sisteminde oluşan peroksitlerin parçalanmasını hızlandırır. Bu antioksidanların hücre membranlarının korunması, kaslarda hiyalin dejenerasyonu ve hücrelerde ağır metal ve diğer toksin zararlarını önlemenin yanı sıra, hücre zarı iyon permeabilitesinin düzenlenmesi, fosfolipid, prostaglandin E ve immunoglobulin sentezini artırma, lökositlerin ve fagosit hücrelerin ömrünü uzatma gibi çok yönlü fonksiyonları da vardır.

Üridin trifosfat (UTP) ATP prekürsörüdür. ATP’ye dönüşümlü olarak katalizör rolü oynar, kaslarda pozitif inotropik etki yaratır.

Etkin maddeler enjeksiyon noktasından hızla ve tam olarak emilir. UTP, ATP basamağı üzerinden metabolizmaya girer. İhtiyaç fazlası E vitamini yağ dokulannda birikir. Sodyum selenit plazma proteinlerine bağlı halde bütün dokulara yayılır; çoğunlukla proteinlere bağlı halde bütün dokularda birikir. Plasentaya ve yumurtaya geçebilir. Metil bileşikleri halinde idrar ve dışkı ile, kısmen de solunum havasıyla tedricen vücuttan atılır. E vitamini esas olarak safra salgısı ile, az oranda da idrar ile vücuttan atılır.

KULLANIM SAHASI / ENDIKASYONLARI

Kuzu, buzağı ve oğlaklarda beyaz kas hastalığının tedavisi ve korunmasında, her yaş hayvanda kas distrofılerine bağlı tutukluk, takatsizlik ve paresis hallerinde kullanılır.

KULLANIM ŞEKLl VE DOZU:

Selephos kas içi veya deri altı yollarla enjekte edilir.

Farmakolojik etkin dozu, bütün hayvan türlerinde 10 kg vücut ağırlığı için 1 ml çözeltidir. Bu doz koruma için hemen hemen % 100, tedavi için genel olarak veya büyük çoğunlukla yeterlidir. Koruma amaçlı kullanımda 3 – 4 haftalık periyotlar içinde sadece 1 enjeksiyon yapılır. Tedavi amaçlı kullanımda ise, ilk enjeksiyondan sonraki iki gün içinde hastanın durumu izlenir; eğer beklenilen tedavi etkinliğinin sağlanamadığı veya sağlanamayacağı anlaşılırsa, ihtiyaca göre yarım doz veya tam doz enjeksiyon bir defa veya en fazla iki defa tekrarlanır. Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde hayvan türlerine göre pratik dozlar aşağıdaki gibidir:

Kuzu ve Oğlaklar : 1 – 2 ml

Buzağı : 4 – 6 ml

Koyun, Keçi : 3 – 6 ml

Dana : 10 – 20 ml

Sığır, At : 20 – 30 ml

Koruyucu uygulamalar 3 – 4 hafta aralıklarla ihtiyaç duyulduğu sürece tekrarlanır.

+4°C’den düşük ısılarda çözeltinin viskozitesi arttığı için enjeksiyonda zorluk ortaya çıkabilir. İlacın etkinliği azalmaz. ilaç şişesinin bir süre avuç içinde tutulması veya ılık bir yere konması tavsiye olunur.

HEDEF TÜRLER lÇlN ÖZEL KLlNlK BlLGlLER, UYARILAR:

Kuzu ve oğlaklarda koruyucu uygulama: Beyaz kas hastalığının yaygın olduğu bölgelerde, gebe koyunlarda koruyucu uygulama yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, bütün kuzu ve oğlaklarda doğumdan sonraki ilk üç hafta içinde bir defa koruyucu Selephos uygulanması ve gerekli hallerde 3 – 4 hafta sonra enjeksiyonun tekrarlanması tavsiye olunur.

Bazı hayvanlar selenyuma çok duyarlı olabilir. Belirtilen dozaj ve uygulama koşullarının dışına çıkılmaması, gerek görülürse dozun azaltılması tavsiye olunur.

Gebelikte Kullanım: Gebeliğin her döneminde, koç katımı dönemi ve koç katımı öncesinde kullanılabilir. Yavruları prenatal ve postnatal dönemde beyaz kas hastalığı ve diğer kas distrofılerinden korumak için, özellikle gebeliğin son üçte biri döneminde başlanması ve doğuma kadar 3 – 4 hafta aralıklarla enjeksiyonun tekrarlanması tavsiye olunur.

İSTENMEYEN YAN ETKİLER:

Bazı hassas hayvanlarda enjeksiyon noktasında kendiliğinden iyileşen geçici doku reaksiyonu oluşabilir. Sığırlarda nadiren aşırı duyarlılık reaksiyonu gelişebilir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERl: Diğer ilaçlarla geçimsizliği yoktur.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, ÖNLEMLER, ANTİDOT:

Doz aşımında sancı, ishal, anormal duruş, hareket ve davranış bozuklukları, solunum sayısı artışı, solunum güçlüğü, akut dolaşım yetmezliği belirtileri, kollaps, koma ve ölümle sonuçlanan akut selenosis belirtileri yahut da tırnak çatlakları, tırnak deformasyonlan, topallık, zayıflama, fertilite düşüklüğü ve verim düşüklüğü gibi kronik selenosis belirtileri görülür. Antidotu yoktur. Semptomatik tedavi uygulanması ve rasyondaki kükürtlü aminoasit oranının yükseltilmesi tavsiye olunur.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI:

llaç Kalıntı Arınma Süresi (l.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben et ve süt için (0) gündür.

GENEL UYARILAR:

Kullanmadan önce ve beklenmeyen etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.
Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ:

ilacı oda ısısında (15- 25°C) kendi ambalajında muhafaza ediniz. +4°C’nin altında bırakmayınız. ışıktan koruyunuz. Raf ömrü 30 aydır.

İlk kullanımdan sonra asepsi ve antisepsi koşullarına uymak şartı ile, oda ısısında 3 hafta etkinliğini kaybetmez.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ: Karton kutularda 20 – 50 ve 100 ml’lik bal renkli cam flakonlarda satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ ve ŞARTLARI: Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde, veteriner muayenehane ve polikliniklerinde satılır (VHR).

PROSPEKTÜSÜN ONAY TARlHl: 06.09.2003

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA lZNl TARlHl VE NO: 06.02.1996 – 8/ 744

PAZARLAMA IZNI SAHIBI: TOPKlM – Topkapı İlaç Premiks San. ve Tıc. A.Ş. Ali Nihat Tarlan Cad. Karakartal Sok. Nevzat İpek İş Merkezi No: 4 Daire: 5 Ataşehir/ İstanbul

ÜRETİM YERI: Provet Veteriner Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. Polatlı Org. San. Böl. 210. Cad. No: 7 Polatlı / Ankara

Exit mobile version