Sefalin

Sefalin

Sefalin
Enjeksiyonluk Süspansiyon
Veteriner Sistemik Antibakteriyel
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ: 1 ml’de 50 mg seftiofur’a eşdeğer seftiofur hidroklorür içeren beyaz renkli süspansiyondur.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Sefalin Enjeksiyonluk Süspansiyon, geniş spektrumlu ve bakterisidal etkiye sahip sefalosporin grubu antibiyotik içeren bir antibiyotik formülasyonudur. Diğer sefalosporinler gibi bakterisidal etkinliğini hücre duvarı sentezinei bozmak suretiyle gösterirler.

Seftiofur Duyarlılığın yüksek olduğu bakteriler (MIC< 2 mg/ml): özellikle benzil penisiline duyarlı gram pozitif bakteriler ve Streptococcus sp. (enterokoklar hariç) üzerinde güçlü antibakteriyel etkinliğe sahiptir. Başlıca gram negatif bakterilerden E. coli, Klebsiella sp. ve Salmonella sp. bu grupta bulunan  bakteriler seftiofur’a karşı ileri derecede duyarlıdır. Penisilinaz salgılayan suşlardan Actinobacillus sp., Haemophylus sp., Clostridium sp., Fusobacterium ve Pasteurella türleri üstünde etkili sağaltım yapılır.

Duyarlılığı orta derecede olan türler ise (MIC 4 µg/ml): Proteus türleri ise orta derecede duyarlılığı vardır, Staphylococcus aureus, bazı Citrobacter sp., Enterobacter sp., bazı Pseudomonas aeruginosa suşları ve Serratia türleridir. Dirençli bakteriler (MIC > 8 µg/ml)  Actinebacter sp., Bordetella sp., bazı Enterobacter sp., bazı Pseudomonas aeruginosa suşları, Enterococci ve methiciline dirençli Staphylococcus aureus türleri.

Seftiofur Kİ ve DA yollardan uygulandığı zaman hızla emilir. Buzağılara 1 mg/kg canlı ağırlık dozunda kas içi uygulandığında 30 dakika sonra pik plazma konsantrasyonları  6 µg/ml’ye ulaştığı görülmüştür. Kan serumunda 0.5-1 saat arasında pik değere ulaşır. Yarılanma ömrü kas içi uygulama sonrası 12 ± 2.63 saat ve deri altı uygulama sonrası 11.5 ± 2.57 saattir.

Seftiofur geniş ölçüde dokulara dağılmaktadır ve vücutta metabolize olarak desfuroylceftiofur’a dönüşür. Büyük oranda idrarla daha düşük oranda safra ile atılır.

KULLANIM SAHASI / ENDİKASYONU

Sığırlarda seftiofur’a duyarlı bakterilerin oluşturduğu solunum yolu ve yumuşak doku enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. Sığırlarda Mannhemia sp. (Pasteurella Haemolytica), Pasteurella multocida, Heamophillus somnus’dan kaynaklanan solunum yolu enfeksiyonları ve Fusobacterium necrophorum ve Bacteriodes melaninogenicus’ un neden olduğu akut interdigital nekrobasillosis (çatal çürüğü, pododermatitis) ile doğum sonrası E.coli, Arconobacterium pyogenes ve Fusobacterium necrophorum’un neden olduğu akut puerperal metritislerde kullanılır

Sefalin KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Sığırlara 1 mg/kg canlı ağırlık dozunda kas içi ve deri altı yolla uygulanır.

Pratik doz:

1 ml/50 kg canlı ağırlık/gün olarak uygulanır. Tedavi süresi 3 gündür, sonuç alınmadığı takdirde tedaviye 2 gün daha devam edilebilir.

Kullanmadan önce şişeyi kuvvetlice çalkalayarak, süspansiyon homojen hale getirilmelidir. Damar içi uygulanması kontrendikedir.

Büyük hacimlerin uygulaması söz konusu olduğunda toplam hacim 15 ml’lik hacimler şeklinde bölünerek farklı bölgelere uygulanmalıdır.

İSTENMEYEN/YAN  ETKİLER

Kas içi ve deri altı uygulama sonrası, enjeksiyon bölgesinde oluşan renk değişikliği boyun bölgesinde 10 gün, arka bacak bölgesinde 28  günden fazla kalıcı olabilir. Bu bölgeler kesim sırasında yenilebilir et miktarında kayıplara neden olabilir. Betalaktamlar duyarlı hayvanlarda hafif alerjiden başlayarak ölüme neden olabilecek yan etkilere sahiptirler.

Sefalin İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Sefalosporinler aminoglikozidlerle sinerjik bir etki göstermektedirler. Bakteriostatik antibiyotiklerle birlikte kullanılmaları ise antagonistik bir etkileşime yol açabilir.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER,TEDBİRLER VE ANTİDOT

Sığırlarda yüksek dozların uygulanmasına bağlı olarak sistemik toksisite semptomlarına rastlanmamıştır. Seftiofur buzağılara 55 mg/kg canlı ağırlık/gün dozunda 5 gün süreyle uygulanmış ve herhangi bir yan etki gözlenmemiştir.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.); tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra sığırlar 7 gün geçmeden kesime sevk edilmemelidir. İnek sütü için kalıntı arınma süresi ‘0’ (sıfır) gündür.

 KONTRENDİKASYONU

Daha önceden seftiofur ya da diğer b-laktam grubu antibiyotiklere duyarlı olduğu bilinen hayvanlarda kullanılmamalıdır.

Gebelikte kullanım: Deney hayvanlarında yapılan çalışmalar 1000 mg/kg canlı ağırlık/gün dozunun reprodüktif performans üzerine etkisi olmadığını ve teratojenik  etki göstermediğini ortaya koymuştur. Seftiofur’un gebe ineklerde güvenliği spesifik olarak çalışılmamıştır.

GENEL UYARILAR

Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.

Kullanmadan önce veteriner hekime danışınız.

Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER,TEDBİRLER VE ANTİDOT

Sığırlarda yüksek dozların uygulanmasına bağlı olarak sistemik toksisite semptomlarına rastlanmamıştır. Seftiofur buzağılara 55 mg/kg canlı ağırlık/gün dozunda 5 gün süreyle uygulanmış ve herhangi bir yan etki gözlenmemiştir.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİ UYARILAR

Penisilin ve sefalosporinlere duyarlı olduğu bilinen kişiler ilaca hiçbir şekilde temas etmemelidir. Duyarlı kişilerin ilaca ağız, deri veya inhalasyon yoluyla maruz kalması sonrası, yüz, göz veya dudaklarda şişme, nefes almada zorluk gibi belirtilerin ortaya çıkması halinde acil tıbbi müdahale gerekir. Bu durumda ilaç ve etiketi ile birlikte doktora başvurulmalıdır. İlaçla temastan kaçınınız ve kullandıktan sonra ellerinizi yıkayınız.

HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARI

Atlara uygulanması sonucu colitis’i de içeren gastrointestinal bozukluklara yol açabilir.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

15-25°C’de ışıktan koruyarak orijinal ambalajında muhafaza edilmelidir.

Raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır.

İlk kullanımdan sonraki raf ömrü, 25°C’nin altında tutmak sureti ile 30 gündür.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutuda; 20, 40 ve 100  ml’lik bal renkli cam şişelerde sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde satılır.(VHR)

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 14.02.2008

GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI RUHSAT TARİHİ VE NO: 14.02.2008-19/069

RUHSAT SAHİBİ ADI VE ADRESİ: Aksu Eczacılık ve İlaç San. İth. İhr. Tic. Ltd. Şti. Gersan Sanayi Sitesi 654. sok. No:47 Ergazi / Ankara 

İMAL YERİ ADI VE ADRESİ: Aksu Eczacılık ve İlaç San. İth. İhr. Tic. Ltd. Şti. Gersan Sanayi Sitesi 654. sok. No:47 Ergazi / Ankara 

Exit mobile version