Scoban

Scoban

Scoban
Enjeksiyonluk Çözelti
Spazmolitik, Non-Steroid Antienflamatuvar
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ: Sarı renkli, berrak, steril çözeltinin her ml’si; 4 mg Skopolamin N-Bütil bromid, 500 mg Metamizol sodyum monohidrat içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Skopolamin quarterner amonyum yapısında, ganglion bloke edici etkisi olan bir antikolinerjik bileşiktir. Parasempatik özelliği ile iç organlarda tonus ve peristaltiği azaltarak spazmı çözer. Düşük lipid çözünürlüğü nedeniyle merkezi sinir sistemine girmez ve dolayısıyla antikolinerjik yan etkiler göstermez. Çevresel antikolinerjik etkisi, visseral duvarlardaki ganglion bloke edici etkisi ile antimuskarinik aktivitesinden kaynaklanır. Parenteral uygulamadan sonra hızla dokulara dağılır ve 20–30 dakika içinde maksimum plazma seviyesine çıkarak etkisini göstermeye başlar. Kısa bir süre içinde spazm çözebilen özelliği yanısıra 4–6 saatlik etki süresi ile kuvvetli ve uzun süreli aktivite gösterir. Plazma proteinlerine bağlanma oranı düşük (%17–24) olan skopolamin 5 saatlik yarılanma ömrüne sahiptir. Böbreklerde eliminasyonu gerçekleşir ve büyük ölçüde idrarla atılarak vücudu terk eder.

Metamizol pirazolon grubundan, steroid olmayan bir yangı giderici maddedir. Daha baskın olan ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisinin yanısıra spazm çözücü ve antiromatizmal etkilere de sahiptir. Analjezik etkisini MSS’deki ağrı merkezlerinin ağrı algılama eşiğini yükselterek gösterir. Yumuşak ve çizgili kas liflerinde ağrı, travma veya yangıdan kaynaklanan spastik kontraksiyonları çözerek spazmolitik özellik gösterir. Antipiretik etkisi çevresel damar genişlemesi ile ısı kaybının artması esasına dayanır ve ateşli hastalıklarda belirgin bir şekilde görülür. Yangılı bölgedeki damar geçirgenliğinin azalması dolayısıyla bölgedeki eksudasyon birikimi de azalır. Bölgesel sıvı içeriğinin hızla emilmesi antiromatizmal etkisinin ortaya çıkmasını sağlar. Metamizol parenteral uygulamadan sonra geniş ölçüde metabolitlerine dönüştürülür. Metabolitlerinin plazma proteinlerine bağlanma oranı oldukça düşüktür. Uygulanan dozun %90 oranına yakın bölümü 2 saatlik bir yarı ömrü takiben genel olarak idrarla vücudu terk eder.

Scoban KULLANIM SAHASI

Sığır ve atlarda sindirim sistemi, ürogenital sistem ve kas-iskelet sisteminde çeşitli sebeplerden meydana gelen sancılı, ağrılı ve yangılı durumlarda semptomatik tedavi amacıyla kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Scoban, kas içi veya damar içi enjekte edilir.

Genel farmakolojik doz: Skopolamin için:

Metamizol için:

Pratik doz:

Doku hassasiyeti nedeniyle atlarda kas içi uygulamadan kaçınılmalıdır. Tedavi genel olarak ağrılı ve yangılı durumlarda uygulama belirtilerin durumuna göre birkaç gün sürer. Sancılı durumlarda sancının giderilmesi ve spazmın çözülmesi için yetişkin sığır ve atlara damar içi tek doz uygulama yeterlidir. Dana ve buzağıların sancılı durumlarında günde iki enjeksiyonla üç gün süren kas içi uygulama yapılması önerilir.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR

Gebelikte kullanımı: Önerilen dozlarda skopolamin ve metamizol kullanımı gebelik yönünden güvenlidir. Metamizolün plasentadan geçerek fetüste solunum depresyonuna sebep olabileceği dikkate alınmalıdır.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ

Scoban, Metamizolün uzun süreli kullanımlarında agranülositozis ve lökopeni oluşabilir. Kemik iliği ve kan yapımı sağlıklı olmayan hayvanlarda kullanılmamalıdır. Sağaltım dozlarında bile etçillerde bulantı ve kusmaya neden olabilir. MSS ve kardiyovasküler sistem üzerine etkilerinden dolayı tedavi dozları aşılmamalıdır ve kardiyovasküler bozukluk olan hayvanlarda dikkatli kullanılmalıdır. Protrombin şekillenmesini baskı altına aldığından, tatbiki sırasında hayvanlarda kanama eğilimi artar. Sürgün, uyuşukluk, öfori, sinirlilik, kan işeme, yürüyüş bozukluğu ve serum hastalığı tipinde aşırı duyarlılık, ülserli ağız yangısı, karaciğer ve böbrek yangısına yol açabilir.

Scoban İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

NSAID sınıfındaki diğer ilaçlarla (fenilbutazon, salisilik asit, fluniksin meglumin) birlikte kullanılmamalıdır.

Antihistaminik preparatlarla birlikte kullanılmamalıdır.

Barbitüratlar ile birlikte kullanılmamalıdır.

DOZ AŞIMI BELİRTİLERİ VE ÖNLEMLER

Aşırı doz halinde ağız kuruluğu, taşikardi, terlemenin ve gastrointestinal faaliyetin azalması dikkati çeker. Nadir olarak konvülsiyonlar görülür. Atropin ile müdahale edilir.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Son ilaç kullanımından sonra kasaplık hayvanlar 12 gün süreyle kesime gönderilmemeli, sütü insan tüketimine sunulan sağmal hayvanlarda kullanılmamalıdır.

KONTRENDİKASYONLARI

Böbreklerde prostaglandin sentezini azaltması nedeniyle vücutta su ve tuz tutulmasına yol açarak plazma hacminde artışlara neden olur. Bu sebeple kalp, böbrek ve karaciğer hastalıkları ile kan basıncı yüksek olan hastalarda kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde ve gıda maddelerinden uzakta bulundurunuz.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR

Metamizol veya skopolamine aşırı duyarlı olduğu bilinen insanların ürüne temasında dikkatli olunmalı ve deriye teması halinde bol su ile yıkanmalıdır.

Temas sonucu duyarlılık reaksiyonları gelişmesi halinde acilen hekime başvurulmalı ve hekimin müdahalesine yardımcı olmak için prospektüs hekime gösterilmelidir.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

25°C’nin altında, buzdolabına konmadan ve dondurmadan saklanmalıdır. Zamanla çözelti renginde ürünün aktivitesini etkilemeyen bir koyulaşma gözlenebilir. Raf ömrü üretim tarihinden itibaren 2 yıldır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içerisinde 20 ml, 50 ml ve 100 ml’lik amber renkli cam şişelerde satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner hekim muayenehanelerinde satılır (VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 10.04.2017

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 16.03.2004 – 13 / 047

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ: Provet Veteriner Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. Çavuşoğlu Mah. Başkumandan Cad. No:28 Kartal / İstanbul

ÜRETİM YERİ: Provet Veteriner Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. Çekirdeksiz Org. San. Böl. 210. Cad. No: 7 Polatlı / Ankara

Exit mobile version