Rulamit-VA

Bal Arılarındaki Varroosis İçin Ektoparaziter (Akarisit)

Rulamit-VA

Rulamit-VA

Rulamit-VA

Rulamit-VA Kovan İçi Şerit (Körük İçin)

Bal Arılarındaki Varroosis İçin Ektoparaziter (Akarisit)

BİLEŞİMİ

20 x 10 cm boyutunda hazırlanmış beher karton plaka 265 mg amitraz (N-methyl-bis(2,4-xylyliminomethyl) amine) içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Amitraz temas ve solunum yolu ile etki eden triazapentadien türevi (formamidin) bir insektisittir. Ektoparazitlerin merkezi sinir sistemlerinde oktopamin reseptörleri ile etkileşime girerek, nöronal aktivitede artışa ve sonuçta ölüme neden olur. Ayrıca 2-adrenoreseptör agonistidir.

Her körük fumigantta 265 mg amitraz içeren Rulamit-VA, bal arısı (Apis mellifera L.) üzerinde yaşayan Varroa parazitine solunum yoluyla etkili olmakta ve aynı anda sinir sistemini tahrip ederek zararlıyı öldürmektedir.

Toksikolojik bilgiler: Toksisite sınıfı WHO (a.i.) III, EC risk Xn (R22), EPA (formülasyon) III. Ratlar için; akut oral LD50 650 mg/kg, LC50 (6 saat) 65 mg/L, deri ve göz için 1600 mg/kg’dır.

KULLANIM SAHASI / ENDİKASYONLARI

Bal arısı (Apis mellifera L.) üzerinde asalak olarak yaşayan ve larva ve ergin dönemlerinde bal arılarına zarar veren arı akarına (Varroa jacobsoni Oedemans) karşı kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Boş körük içinde bir karton plaka bir ucundan yakılır. Her kovanın uçuş deliğinden 7 doz duman, darbe halinde içeriye basılır, hızla diğer kovana geçilir. Yaklaşık bir dakikada 10 kovan ilaçlanır. İlacı kullandıktan sonra kovanın uçuş deliğini kapatmaya gerek yoktur. Körükten gelen 7 – 8 duman darbesinin arılara kovan içinde olumsuz bir etkisi görülmez. İlaçlamalar 3 gün ara ile 3 defa tekrarlanmalıdır. Eğer Varroa yoğunluğu çok yüksek düzeyde ise ilaçlama, 3 gün ara ile 4 defa yapılmalıdır. Kütük veya sepet kovanlar için 3 – 4 duman darbesi yeterli olmaktadır.

Kış aylarında bütün Varroa erginleri, yavru gözü olmadığı için işçi arıların üzerinde bulunurlar. Bu durumdan yararlanmak için, kışın sıcaklığın 14 °C’den yüksek olduğu iyi havalarda Rulamit-VA ile mücadele yapılırsa, kolonide zararlı yoğunluğu önemli ölçüde azalmaktadır. Yazın bal hasadından önce Haziran – Eylül aylarında ilaçlama yapılmamalıdır.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Arıların çiftleşme zamanında ve bal akımı (tutumu) zamanında uygulanmamalıdır.

Varroa’nın üremesi ilkbaharda başlar, sonbahara kadar sürer. Dişi Varroa her seferinde 2 – 8 adet yumurtayı sırlanmadan önce arı larvalarının bulunduğu petek gözlerine bırakır. Dişi Varroa yumurtaları 8 – 10 gün, erkek Varroa yumurtaları 6 – 7 gün sonra ergin haline geçer. Erkek Varroa’lar petek içinde çiftleşir ve ölürler. Dişi Varroa’lar ergin olduktan 4 – 14 gün sonra yumurtlamaya başlar. Bir dişi Varroa yazın 2 – 3 ay, kışın 5 – 8 ay canlı kalır.

İlaçlamalar erken ilkbahar ve geç sonbaharda akşama doğru geç saatlerde yapılmalıdır. Kışın sıcaklığın 14 °C’nin üzerinde olduğu iyi havalarda da ilaçlama yapılabilir. Ancak yazın bal tutumu mevsiminde ve bal hasadından önce yani Haziran ve Eylül ayları arasında ilaçlama yapılmamalıdır.

Varroa ile bulaşık kovanlarda mücadele yapılmadığı zaman, temiz kovanlar da bu tehlikeli parazit ile bulaşmaktadır. Varroa’nın etkisiyle işçi arıların aktiviteleri ve bal verimleri hızla azalır. Varroa mücadelesi yapılmayan koloniler kısa süre içinde sönmektedir.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ

Önerilen şekilde ve dozda ilaçlama yapıldığı zaman, koloni bireyleri üzerinde hiçbir zararlı etki meydana gelmemektedir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Diğer ektoparaziter arı ilaçları ile kullanılmamalıdır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Uygulama şekli dolayısı ile doz aşımı riski yoktur.

GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Son ilaç uygulamasından 30 gün sonrasına kadar elde edilen ballar kullanılmamalıdır.

KONTRENDİKASYONLARI

Önerilen kullanım şekli haricinde kullanılmaz. Bal akımı (tutumu) süresince ve bal akımının başlamasına 30 gün kalınca ilaç uygulanmamalıdır. Şeritleri insan tüketimine sunulacak ballara temas ettirmeyiniz.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayınız. Gıda maddelerinden uzakta bulundurunuz. Ambalajı hasarlı ürünleri satın almayınız ve kullanmayınız. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR

Evde kullanmayınız. İlaçlı dumanı teneffüs etmeyiniz. Maske, eldiven ve gözlük kullanınız. İlaçlamadan 1 dakika sonra kovanın giriş deliğini açınız.

Derisi hassas olan kişiler Rulamit kovan içi şeritleri eldiven ile tutmalıdır. Deriye temas halinde, temas edilen yer bol su ile yıkanmalıdır.

Uygulama sırasında çok ender olarak ciltte hafif kızarma, deride su toplama görülebilir.

İlaçlı dumanı uzun süre teneffüs edenler açık havaya çıkartılmalıdır.

Antidot: Yaklaşık 0.1 mg/kg dozda damar içi yohimbin hidroklorür verildiğinde önemli ölçüde sağaltımı mümkündür.

KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR

Amitraz balıklar için toksiktir, kullanıldıktan sonra şerit ve ambalajları durgun sulara ve akarsulara atmayınız. Usulüne uygun şekilde imha ediniz.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Delik ambalajları satın almayınız. İlaçlı şeritleri ambalajında kapalı muhafaza ediniz.

Normal depolama şartlarında (serin ve kuru) ve orijinal ambalajında muhafaza edildiğinde fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini 2 yıl muhafaza eder.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Bir alüminyum folyo poşet içinde 20 x 10 cm boyutunda 1 adet rulo kovan içi şerit ve bir dış karton kutu içinde 3 adet alüminyum folyo poşet olacak şekilde ambalajlanmıştır.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle; eczanelerde ve veteriner muayenehane ve polikliniklerinde satılır (VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 23.08.2017

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 10.10.1986 – 006/0535

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

İ.O.S.B. Mah. Marmara San. Sitesi Marmara M Blok Sokak No: 16 34307 Küçükçekmece / İSTANBUL

ÜRETİCİ FİRMA VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Ç.O.S.B. Gazi Osman Paşa Mahallesi 18. Sokak No: 3 59500 Çerkezköy / TEKİRDAĞ

Exit mobile version