Robotik Sağım Zorunluluk Mu Oluyor?

Robotics Milking

Robotik Sağım Zorunluluk Mu Oluyor?

Robotik Sağım Zorunluluk Mu Oluyor?

Robotik Sağım Zorunluluk Mu Oluyor?. Robotik Sağım sistemlerinde inekler doğrudan insan gözetimi olmaksızın robotlu sağım sistemi tarafından sağılmaktadır. El ve makinayla sağım sistemlerinin bir kombinasyonu olarak geleneksel sağım sistemlerinde insan yardımı gerektiren bütün fonksiyonları otomatikleştiren bu sistem, robotlu sağım sistemi ya da gönüllü sağım sistemi olarak ifade edilmektedir.

Robotik Sağım sistemlerinin geliştirilmesinin en önemli nedeni iş gücü masraflarındaki artış, yetiştiricilerin kendilerine daha fazla zaman ayırmak istemeleri ve sağımcı hatalarına bağlı meme sağlığı sorunlarını asgariye indirmektir. Bilindiği üzere geleneksel sağım sistemlerinde ineği sağıma hazırlamak, sağım başlıklarını takmak, sağım süresince süt akışını ve ineği kontrol etmek sağımcı tarafından, robotik sistemlerde ise bu işlerin hepsi robot tarafından yapılmaktadır.

Geleneksel otomatik veya yarı otomatik sağım sistemlerinde insan gücüne az ihtiyaç duyulmakla birlikte, 45 yaş üzeri birçok sağımcıda fiziksel sağlık problemleri oluşmaktadır. Atların traktörlerle rolleri değiştirmesine benzer olarak, geleneksel sağımın da robotik sağımla yer değiştirmesi zamanla zorunluluk olacaktır. Robotik süt sağım sistemleri tükecilerin sağımla ilgili tüm beklentilerine cevap vermektedir. Robotik Sağım sisteminde hemen hemen hiç insana ihtiyaç duyulmaz.

Robotik Sağım sistemi geleneksel sağım sistemlerine göre en önemli dezavantajı maliyetidir. Fakat süt verimindeki artış ve çalışma süresinin kısalması, kg/süt maliyetinin düşmesine neden olması ülkemizde de bu sistemlerin kullanılmasını yaygınlaştırmaktadır. Bu durum işletmelerin rekabet gücünü arttıracaktır.

Sonuç olarak gelecekte Robotik Sağım daha çok öne çıkacaktır. Çünkü Robotik Sağım da sağımcıya bağlı bir takım sorunlar (memenin sağıma iyi hazırlanmaması, yeterince temizlenmemesi, aşırı sağım vs) ortadan kalkmakta, daha fazla ve kaliteli süt elde etme imkanı olmaktadır. Ülkemizde işçiliğin ucuz olması ve bu sistemin ilk kurulum maliyetinin yüksek olması, Robotik Sağım sistemlerinin yaygınlaşmasını engellese de gelecekte robotik sistem daha çok öne çıkacaktır.

Prof.Dr. Ayhan Ayhan Bastan

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi

Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Exit mobile version