Ricopar

Veteriner Antihelmintik

Ricopar

Ricopar

Ricopar

Ricopar Enjeksiyonluk Çözelti

Veteriner Antihelmintik

BİLEŞİMİ

Sarı – açık amber renkli, steril bir çözelti olan Ricopar Enjeksiyonluk Çözelti her ml’sinde 100 mg rikobendazol içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Ricopar Enjeksiyonluk Çözelti’nin etkin maddesi olan rikobendazol, benzimidazol karbamat türevi geniş spektrumlu bir antihelmintiktir. Rikobendazol, aktivite spektrumuna giren parazitlerin mikrotübülinlerinin polimerizasyonunu inhibe etmek sureti ile (deri ve bağırsak hücrelerinde tübüline bağlanarak, bu maddenin mikrotübüller halinde polimerizasyonunu inhibe eder, mikrotübüllerin kaybı glukoz alınımını ve ATP yapımını azaltır) enerji metabolizmasını bozar ve parazitin açlıktan ölümüne neden olur. Parazit, mikrotübülinlerinin olmamasından dolayı bağırsak hücrelerinde gıda absorbsiyonunu yapamaz. Glikojenin azalması sonucu uygulamadan 24 sonra açlıktan ölür. Oral uygulama sonrası rikobendazol bağırsaklardan süratle emilerek karaciğerde metabolize olur ve 2-amino-sülfon metaboliti ile 3 – 4 adet tam olarak identifiye edilemeyen major metabolitleri oluşturur. Oral uygulamada plazmada pik konsantrasyona 20 saatte ulaşır. Benzimidazol grubu içindeki diğer moleküllere göre oral uygulamadan sonraki emilimi daha hızlıdır. Uygulamadan 9 gün sonra idrarda rikobendazol metabolitlerinin %47 oranında tespit edildiği bildirilmiştir. Rikobendazolün sistemik biyoyararlanımı koyunlarda deri altı (SC) uygulamada (%96), intraruminal (İR) uygulamadakinden (%27) daha yüksektir. SC uygulama sonucu elde edilen Cmax (2.09 ± 0.24 μg/ml), İR uygulamada elde edilenden (0.44 ± 0.10 μg/ml) daha yüksek ve Tmax zamanı da yine SC uygulamada (3.81 ± 0.45 saat), İR uygulamaya göre (7.31 ± 0.65 saat) daha kısadır. Rikobendazolün sığırlarda SC uygulama sonucu elde edilen Cmax’ı (1.9 ± 0.41 μg/ml), İR uygulamadan elde edilenden (1.7 ± 0.54 μg/ml) daha yüksek ve Tmax zamanı da yine SC uygulamada (9.3 ± 2.12 saat), İR uygulamaya göre (11.6 ± 1.05 saat) daha kısadır.

Rikobendazol, ergin parazitlere etkili olan dozundan daha düşük dozlarda endike olduğu parazitlerin yumurtalarına da etkilidir. Ricopar Enjeksiyonluk Çözelti dişi parazitlerin anaerobik enerji metabolizmasını bozmak sureti ile yumurtalara da ovisidal etki gösterir. Rikobendazolün büyük çoğunluğu dışkı ile atılır.

KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLARI

Ricopar Enjeksiyonluk Çözelti; sığır ve koyunlarda etki spekturumuna giren mide-bağırsak kıl kurtlarının neden olduğu klinik ve subklinik gastroenteritis, akciğer nematodlarının neden olduğu parazitik bronşitis, şerit enfestasyonları (anaplocephaliasis) ve kronik kelebek enfestasyonunun (fascioliasis) tedavi ve kontrolünde endikedir. Ricopar Enjeksiyonluk Çözelti aşağıda isimleri belirtilen parazitlere etkilidir.

Mide-bağırsak kıl kurtları (genç ve ergin gastrointestinal nematodlar): Trichostrongylus sp., Oesophagostomum sp., Haemonchus sp., Cooperia sp., Ostertagia sp. (benzimidazole dirençli inhibe larvalar L4 dahil), Bunostomum sp., Capillaria sp., Chabertia sp., Nematodirus sp., Strongyloides sp.

Akciğer kıl kurtları (genç, L4 ve ergin akciğer nematodları): Dictyocaulus viviparus, D. filaria

Karaciğer kelebekleri: Fasciola hepatica ve F. gigantica (ergin evreler),

Şeritler: Moniezia sp.

Cysticercus bovis (son konağı insan olan T. saginata’nın sığırlardaki ara formu): Sığırlara kesimden 30 ve 60 gün önce uygulandığında Cysticercus bovis’i öldürür ve enfestasyonları önler.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Ricopar Enjeksiyonluk Çözelti, veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde sığır ve koyunlara deri altı (SC) yol ile uygulanır. Rikobendazolün sığır ve koyunlardaki farmakolojik dozu mide-bağırsak ve akciğer kıl kurtları için 3.75 mg/kg canlı ağırlık (1.5 ml / 40 kg c.a.), şeritler için 5 mg/kg canlı ağırlık (2 ml / 40 kg c.a.), karaciğer kelebekleri ve Ostertagia ostertagi’nin inhibe larvaları için 7.5 mg/kg canlı ağırlıktır (3 ml / 40 kg c.a.).

10 ml’yi aşan yüksek hacimli uygulamalarda, toplam miktarın bölünerek iki ayrı yere enjekte edilmesi önerilir.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

– Koruyucu olarak ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda en az iki defa uygulanması önerilir.

– Meraların parazitlerle bulaşmasını önlemek için meraya çıkmadan önce bir uygulama yapılması, ovisidal etkinin tamamlanması ve mera bulaşıklığının önlenmesi bakımından da tedavi edilen hayvanların 8 – 12 saat kapalı tutulmaları tavsiye edilir.

– İlaçlamanın koç katımından 2 hafta önce yapılması faydalıdır.

– Dozu belirlerken hayvanın canlı ağırlığının dikkatli değerlendirilmesi gerekir.

– Kaşektik ve ağır stres altındaki hayvanlarda yapılan uygulamalar dikkatle izlenmelidir.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ

Sığır ve koyunlarda önerilen dozlarda bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Rikobendazolün diğer ilaçlarla bilinen bir geçimsizliği bulunmamaktadır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Zehirlenme halinde klinik belirtilere göre semptomatik olarak müdahale edilmelidir.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 14 gün, koyunlar 10 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 3 gün (6 sağım) süreyle elde edilen inek ve koyun sütleri insan tüketimine sunulmamalıdır.

KONTRENDİKASYONLARI

Rikobendazole aşırı duyarlı hayvanlarda dikkatli kullanılmalıdır. Karaciğer ve böbrek yetersizliği olanlarda kullanımı kontrendikedir.

Gebelikte kullanım: Benzimidazol grubu antihelmintikler teratojenite ve embriyotoksik etkileri nedeniyle gebeliğin ilk 1/3’lük döneminde ve koç katımı sırasında kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

Veteriner hekime danışmadan kullanmayınız. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz. Kullanılan ambalajlar çöp kutusuna atılarak imha edilmelidir.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Kendi ambalajında ve oda sıcaklığında (15 – 25 °C), ışıktan koruyarak saklayınız. Raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 2 yıldır.

HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR

Keçilerde, atlarda ve diğer tek tırnaklılarda kullanılmamalıdır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içindeki 20 ml, 50 ml, 100 ml ve 250 ml’lik amber renkli cam flakonlarda ve 500 ml’lik amber renkli pet flakonlarda satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle; veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 05.07.2012

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 19.06.2012 – 026/0027

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

İ.O.S.B. Mah. Marmara San. Sitesi Marmara M Blok Sokak No: 16 34307 Küçükçekmece / İSTANBUL

ÜRETİCİ FİRMA VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Ç.O.S.B. Gazi Osman Paşa Mahallesi 18. Sokak No: 3 59500 Çerkezköy / TEKİRDAĞ

Exit mobile version