Rabenzole

Veteriner Oral Tablet Antihelmintik

Rabenzole

Rabenzole

Rabenzole

Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır.
Veteriner Oral Tablet Antihelmintik

BİLEŞİMİ
Beyaz- krem, çentikli, oblong şeklindeki her bir tablet 150 mg Rafoksanid ve 2000 mg Tiyabendazol ihtiva eder.

Rabenzole FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Rafoksanid, salisilanid grubundan bir Antihelmintik. Mitokondrial membranlarında hidrojen transportunu bozarak, ATP oluşumunun azalması dahil, oksidatiffosfolilasyonu engellemek suretiyle parazitlerin enerji metabolizmasını bozar. Glikojen azalması ve suksinat birikimi sonucu paraziti tedricen ölüme sürükler. Karaciğer kelebek hastalığının etkenleri Fasciola hepatica ve F. giganticanın erginlerine ve 6 haftalıktan büyük genç (immatür) formlarına etkilidir.

İkinci etkin madde, Tiyabendazol, benzimidazol gubundan bir Antihelmintik. Parazitlerin yapısal proteinin ß-tubulinin mikrotübüler içine polinerizasyonunu engelleyerek, mikrotübüülün strüktürünü, besin maddesi alımını, hücre içi transport sistemlerini ve enerji metabolizmasını (oksidatiffosforilasyon, glikojen sentezi vb.) bozar. İç siktrüktürünü bozulan, enerji rezervleri giderek tükenen ve metabolik artıklarını dışarı atamayan parazit birkaç gün içinde ölüme sürüklenir. Tiyabendazol nematosidal, larvasidal ve ovisidal etkilidir. Tiyabendazolün fungusidal etkileri de bilinmektedir.

KULLANIM SAHASI / ENDİKASYONLARI

Rabenzole tablet sığırlarda aşağıda isimleri yazılı iç parazitlerden kaynaklanan enfeksiyonların sağaltım ve korunmasında kullanılır.

Karaciğer kelebekleri: Fasdola hepatica ve F. gigantica,

Kum kelebeği: Dicrocoelium dentriticıın,

Mide – bağırsak kıl kurtları: Haemonchus spp., Ostertacja mp, Tıichostrongylus spp., Nematocirus spp, Bunostomum spp., Oesophagostornum mp,, Strongyloides spp., Chabertia oviıa., Gaigeria mp.,

Akciğer kıl kurtları: Dictyocaulus spp,

Buzağılarda askarit invazyonları: Toxocara vitulorum

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Rabenzole Oral Tablet sığırlarda hap yutturma aleti, pens veya elle hayvanın dilinin kaidesine bırakılmak suretiyle yutturulur. Veteriner hekim tarafından başka şekilde tarif edilmediği takdirde, Rabenzole Oral Tablet paraziter imvazyon durumuna göre farklı 2 doz seçeneği ile uygulanabilir:

**Rabenzole oral Tabletin normal dozu 20 kg canlı ağırlık için 1 tablettir (7,5 mg/ kg rafoksarıid + 100 mg/ kg tiyabendazol). Bu dozda uygulandığında, 6 haftalıktan büyük genç formlar dahil, karaciğer kelebeklerine, kum kelebeğine, akciğer ve mide – bağırsak kıl kurtlarına etkilidir.

**40 kg vücut ağırlığı için 1 tablet (3,75 mg /kg rafoksanid +50 mg/ kg tiyabendazol farmakolojik etkin doz seviyesi) ise sadece ergin kelebekleri ve kıl kurtlarının hem erişkin hem de larval formlarına karşı kullanılır.

Pratik doz tablosu aşağıdaki gibidir:

Rabenzole Pratik Doz Tablosu

ÖZEL Klinik Bilgiler VE HEDEF TÜRLER için UYARILAR:

Bilinçli bir parazit mücadelesi için, sürülerde ve bölge çapında yaygınlığı olan parazit türleri, mevsimsel invazyon yoğunlukları, parazitlerin biyolojisi ve ekosistemdeki yerleri, bölgenin İklim ve mera şartlan dikkate alınmalıdır.

o Besiye alınan hayvanlara, besi başlangıcında bir defa ve tam doz (1 tablet / 20 kg) uygulanmalıdır.

o Sadece kronik fasciolosisin hüküm sürdüğü diğer mevsimlerde yarım doz (1 tablet / 40 kg) yeterlidir.

o Kelebek hastalığının çok yaygın olduğu, nispeten ılıman ve sulak bölgelerde veya hayvanların, ara konak sümüklülerinin çok yoğun olduğu bulaşık meralarda sürekli otlamaları durumunda mücadelenin sürekli olması ve hayvanlara yıl boyu, 6 – 10 hafta aralıklarla, duruma göre yarım ve hatta tam dozda birkaç uygulama yapılması gerekebilir.

o Tiyabendazol, ovisidal ve larvasidal etkilidir; dışkı ile atılan parazit yumurtalarında larval gelişmeyi durdurduğu için temiz meraların yeniden bulaşma riskini azaltır.

o Tiyabendazolün hafif antiflojistik etkisi ve tiroid aktivitesini artırıcı etkisi ile ilişkili olduğu tahmin edilen non – spesifik verim artırıcı etkileri de mevcuttur.

Gebelikte Kullanım: Tiyabendazol, önerilen dozlarda gebelik yönünden güvenli olmasına rağmen, benzimidazol türevlerinin koç katımı ve gebeliğin ilk 1/3 ‘lük dönemindeki teratojenite ve embriyo öldürücü tehlikesi göz önünde bulundurulmalıdır.

İSTENMEYEN ETKİLER

Bazı hassas hayvanlarda tiyabendazolden kaynaklanan geçici süre iştah azalması, dışkıda yumuşama ve hafif durgunluk hali görülebilir.

İlaç Etkileşimleri

Kombinasyona dahi olan antihelmitikler sinerjistiktir. Tiyabendazol, teofilinle beraber kullanıldığında teofilinin
plazma seviyesini yükselterek potansiyel toksik seviyelere çıkmasına yol açabilir. Bu sebeple teofilin ile eş zamanlı kullanılmamalıdır. Rafoksanidin diğer ilaçlarla geçimsizliğine dair bilgi yoktur.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER, ANTİDOT

Doz aşımında tiyabendazol geçici süre iştah azalması, dışkıda yumuşama ve hafif depresyona, rafoksanid; çok yüksek dozlarda beyin ve optik sinirde demiyelinizasyon, ödem ve hemorajiye bağlı midriyazis ve körlüğe neden olabilir. Spesifik antidotu yoktur. Semptomatik tedavi uygulanmalıdır.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

ilaç Kalıntı Arınma Süresi (l.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 28 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. İnsan tüketimi için süt elde edilmekte olan sağmal İneklere uygulanamaz.

KONTRENDİKASYONLARI

Bilinen herhangi bir kontrendikasyonu bulunmamaktadır. Güvenlik önlemi olarak, ağır hasta ve bitkin durumdaki hayvanlarda kullanmayınız.

GENEL UYARILAR: Kullanmadan önce ve beklenmeyen etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ: Oda ısısında (15 – 25 C) ve rutubetsiz yerde muhafaza ediniz. Raf ömrü imal tarihinden itibaren 3 yıldır.

Ticari Takdim Şekli
Karton kutu içerisinde; 10 – 25 – 50 tabletlik blister ambalajlarda satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner hekim muayenehanelerinde satılır (VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARlHl: 30.12.2004

TARIM ve ORMAN BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE No: 28.11.1985 – 05 /496

PAZARLAMA İzni SAHİBİ: TOPKİM – Topkapı İlaç Premiks San. ve Tic. A.Ş. Ali Nihat Tarlan Cad. Karakartal Sok. No:4 D: 5 Ataşehir/ İstanbul

ÜRETİM YERİ: ALBAFARMA ilaç San. ve TİC. Ltd. Şti. İstanbul Tuzla Organize San. Böl. 8. Cad. No:11, 34959 Tuzla / Istanbul

Exit mobile version