Promazin

Promazin

Promazin
Oral Jel
Veteriner Psikoleptik
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ: Turuncu, sarı berrak, steril olmayan akıcı jelin her ml’si 10 mg Asepromazin’e eşdeğer Asepromazin maleat, antimikrobiyal koruyucular olarak 0,666 mg Metil paraben ve 0,366 mg Propil paraben içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Farmakoterapötik Grup: Sinir sistemi, Psikoleptikler, Antipsikotikler, Alifatik yan zincirli fenotiyazinler ATC Vet Kodu: QN05AA04

Farmakodinamik özellikler

Asepromazin fenotiazin türevi nöroleptik, sedatif bir maddedir. Etki mekanizması tam olarak açıklığa kavuşmasa da fenotiazinler merkezi sinir sisteminde post-sinaptik dopamin reseptörlerini bloke etmekte ve dopamin salgılanmasını sınırlandırmaktadırlar. Fenotiazin türevlerinin vücut ısısını, bazal metabolik hızı, kusma merkezini, vazomotor basıncı, hormonal dengeyi ve uyanıklığı kontrol eden retiküler aktivasyon sistemini baskıladıkları düşünülmektedir. Ayrıca fenotiazinlerin değişik derecelerde antikolinerjik, antihistaminik, antispazmodik ve alfa-adrenerjik bloke edici etkileri vardır.

Farmakokinetik özellikler

Köpeklerde ve kedilerde, oral uygulamadan sonraki biyoyararlanım yaklaşık % 20’dir. Sedasyon genellikle 1 saat sonra başlar ve 8-12 saate kadar sürer. Gastrointestinal absorpsiyon bireylere göre değişkenlik gösterdiğinden, hasta başına doz ayarlaması gereklidir. Atlarda oral uygulamadan sonra biyoyararlanım yaklaşık % 20-50’dir. Sedasyon genellikle uygulamadan sonra 15-20 dakika sonra başlar. 30-60 dakika sonra pik etkisi ile 6-7 saat kadar sürer. Tüm hedef türlerde asepromazin vücut dokularında yaygın olarak dağılır ve plazma protein bağlanması % 99’dan fazladır. Karaciğerde metabolize edilir. Konjugat olan ve konjugat olmayan metabolitleri ile idrarla atılır.

KULLANIM SAHASI VE ENDİKASYONLAR

Köpeklerde, kedilerde ve atlarda:  Sakinleştirici ve pre-anestezik olarak,

Promazin KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Oral yolla kullanılır.

Küçük Köpek ve Kedi için (4 ml ürün içeren enjektörler kullanılmalıdır)

Hafif sedasyon: Genel farmakolojik doz 1,0 mg/kg vücut ağırlığı. Pratik doz 0,5 ml/5 kg v.a.

Sedasyon: Genel farmakolojik doz 2,0 mg/kg v.a. Pratik doz 1 ml/5 kg v.a.

Premedikasyon: Genel farmakolojik doz 3,0 mg/kg v.a. Pratik doz 1,5 ml/5 kg v.a..

10 kg’dan büyük Köpekler için

Hafif sedasyon: Genel farmakolojik doz 1,0 mg/kg vücut ağırlığı. Pratik doz 1 ml/10 kg v.a.

Sedasyon: Genel farmakolojik doz 2,0 mg/kg v.a. Pratik doz 2 ml/10 kg v.a.

Premedikasyon: Genel farmakolojik doz 3,0 mg/kg v.a. Pratik doz 3 ml/10 kg v.a.

At için

Hafif sedasyon: Genel farmakolojik doz 0,1-0,2 mg/kg v.a. Pratik doz 5-10 ml/500 kg v.a.

Sedasyon: Genel farmakolojik doz 0,3-0,4 mg/kg v.a. Pratik doz 15-20 ml/500 kg v.a.

Premedikasyon: Genel farmakolojik doz 0,3-0,4 mg/kg v.a. Pratik doz 15-20 ml /500 kg v.a.

Promazin Oral Jel, kolay uygulanmasına izin veren 8 ml (4 ml ürün), 14 ml (10 ml ürün) ve 30 ml (30 ml ürün) LLDPE enjektörlerde sunulmuştur. Piston; dozaj talimatlarına uygun olarak gereken hacmi sağlamak üzere ayarlanması için bir kilitleme halkasına sahiptir. Halka, uygulanacak oral jelin miktarı ile aynı hizaya gelene kadar saat yönünün tersine çevrilir. 8 ml enjektör pistonu 0,5 ml’lik aralıklarla ölçeklendirilmiştir, istenen hacim ayarlanarak oral yolla verilir. 14 ml ve 30 ml enjektör pistonu 1 ml’lik aralıklarla ölçeklendirilmiştir, istenen hacim ayarlanarak oral yolla verilir. Enjektör hayvanın ağzına getirilir, uygun dozlar kedilerde ve köpeklerde dilinin arkasına, atlarda hayvanın yanağının içine pompalanır. Promazin Oral Jel yiyeceklerle verilebilir.

Bu veteriner tıbbi ürünün küçük dozların doğru bir şekilde verilmesini sağlama zorluğu nedeniyle 10 ml ürün içeren enjektörü ağırlığı 10 kg’dan az olan köpeklerde, 4 ml ürün içeren enjektörü 5 kg’dan az olan köpeklerde ve kedilerde hafif sedasyon için kullanılması, sorumlu veteriner tarafından dikkatli risk/fayda değerlendirmesine dayanmalıdır. Küçük dozların doğru bir şekilde verilmesini sağlama zorluğu nedeniyle, 10 ml ve 30 ml ürün içeren enjektörleri 100 kg vücut ağırlığından düşük atlarda, sadece sorumlu veteriner tarafından dikkatli risk/fayda değerlendirmesine dayanarak kullanılmalıdır. Köpeklerde ve kedilerde sedasyon genellikle 1 saat sonra başlar ve 8-12 saat sürer, atlarda sedasyonlar 15-20 dakika sonra başlar ve 6-7 saat sürer. Köpeklerde daha uzun kullanım için bu dozlar 12 saat sonra tekrarlanabilir.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Asepromazinin analjezik etkisi çok düşüktür, bu nedenle ağrılı işlemlerden kaçınılmalıdır. Ürün, kardiyak, hepatik hastalığı bulunan hayvanlarda, hipovolemik veya anemik hayvanlarda dikkatli ve düşük dozlarda kullanılmalıdır.

Kedi

Ağırlığı 5 kg’dan az olan kedilerde kullanmayınız. Brakisefal (kısa kafalı-kısa burunlu) ırk kedilerde (Persian, Himalayan vs.) kalp-damar yan etkileri (kan basıncında ve kalp atımlarında azalma) daha çok görülebilir. Bu ırklardaki uygulamalarda çok dikkatli olunmalı veya uygulama yapılmamalıdır.

Köpek

Küçük dozların doğru bir şekilde verilmesini sağlama zorluğu nedeniyle: 10 ml ürün içeren enjektörü ağırlığı 10 kg’dan az olan köpeklerde, 4 ml ürün içeren enjektörü 5 kg’dan az olan köpeklerde kullanmayınız. Kullanımı durumunda; sorumlu veteriner hekim tarafından risk değerlendirmesi ile dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.

ABCB1-1Δ (MDR1 olarak da adlandırılır) mutasyonu olan köpeklerde (Collie ırklarının) asepromazin daha derin ve uzun süreli sedasyona neden olma eğilimindedir. Bu köpeklerde doz %25-%50 oranında azaltılmalıdır. Brakisefal (kısa kafalı-kısa burunlu) ırk köpeklerde (Boxer, Boston Terriers vs.) kalp-damar yan etkileri (kan basıncında ve kalp atımlarında azalma) daha çok görülebilir. Bu ırklardaki uygulamalarda çok dikkatli olunmalı veya uygulama yapılmamalıdır. Bu tip bir senkop öyküsü olduğunda veya aşırı sinüs aritmisinden şüpheleniliyorsa, disaritminin; asepromazin’den hemen önce atropin ile kontrol edilmesi avantajlı olabilir.

Büyük ırklar

Büyük köpek ırklarının asepromazine özellikle duyarlı olduğu ve bu ırklarda mümkün olan minimum dozun kullanılması gerektiği belirtilmiştir. Asepromazin kullanılacak saldırgan köpekler, hayvan agresyona ve seslere veya diğer duyusal uyaranlara tepki vermeye eğimli olduğundan dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.

At

Promazin aygırlarda, penis prolapsusunu en aza indirmek için en düşük doz aralığı önerilir. PROMAZIN Oral Jelin vücut ağırlığı 100 kg’dan daha az olan atlarda kullanımı, sorumlu veteriner hekim tarafından risk değerlendirmesi ile dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Atlarda; sedasyon derinliği, bireysel hayvanın durumuna bağlı olmasına rağmen yaklaşık altı saat sürer. Tavsiye edilen dozun arttırılması, uzun süreli etki ve yan etkilere neden olur, ancak daha fazla sedasyona neden olmaz. İlaç uygulanan atlar sakin bir yerde tutulmalı ve mümkün olduğunca duyusal uyaranlardan kaçınılmalıdır. Asepromazin uygulanmasından sonra 36 saat boyunca atlara binilmemelidir. Asepromazin spor amaçlı kullanılan atlarda yasaklanmış bir madde (kontrollü ilaç-doping özelliği taşıyan) olarak sınıflandırılmıştır.

Gebelik ve Laktasyonda kullanım: At: Asepromazin gebelik döneminde ve laktasyondaki kısraklarda kullanılmaz. Asepromazin, kısraklarda sezaryen için premedikasyon olarak uygulandığında yeni doğanda hipotansiyon indükleme potansiyeline sahiptir. Köpek ve Kedi: Dişi kedi ve köpeklerde asepromazinin kullanımından sonraki teratojenik etkiler bugüne kadar bildirilmemiştir. Bununla birlikte, teratojenik etkiler üzerine spesifik bir çalışma bulunmadığından, asepromazinin gebelikte ve laktasyonda kullanımı önerilmez. Asepromazin, prolaktin salgısını artırabileceğinden, asepromazinin uygulanması kısırlığainfertiliteye neden olabilir.

İSTENMEYEN ETKİLER

Köpekler ve Kediler

Asepromazin sempatik sinir sistemi tonusunu azalttığından, uygulama sonrası kan basıncında geçici bir düşüş meydana gelebilir. Sıcaklık regülasyonunun inhibisyonu meydana gelebilir.

Aşağıda belirtilen değişiklikler hemogramda geri dönüşlü olarak gözlenebilir:

eritrosit sayısında ve hemoglobin konsantrasyonunda geçici azalma;

trombosit ve lökosit sayısında geçici azalma.

Hipotansiyon, taşikardi, solunum hızı artışı, aritmi, miyozis, gözyaşında artış ve ataksi. Agresiflik ve yaygın merkezi sinir sistemi (central nervous system-CNS) uyarımı ile ilgili çelişkili klinik belirtiler görülebilir. Asepromazin, prolaktin salgısını artırabileceğinden, asepromazinin uygulanması doğurganlıkta (kısırlığa-infertiliteye) bozulmalara neden olabilir. Kedilerde apne görülebilir.

Atlar

Asepromazin sempatik sinir sistemi tonusunu düşürdüğünden, uygulama sonrası kan basıncında geçici bir düşüş görülebilir. Sıcaklık regülasyonunun inhibisyonu meydana gelebilir.

Aşağıda belirtilen değişiklikler hemogramda geri dönüşlü olarak gözlenebilir:

eritrosit sayısında ve hemoglobin konsantrasyonunda geçici azalma;

trombosit ve lökosit sayısında geçici azalma.

Asepromazin, prolaktin salgısını artırabileceğinden, asepromazinin uygulanması doğurganlıkta (kısırlığa-infertiliteye) bozulmalara neden olabilir. Penis prolapsusu, retraktor penis kaslarının gevşemesine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Atlarda penis geri çekilmesi 2-3 saat içinde gerçekleşmelidir, gerçekleşmezse veteriner hekim müdahale edene kadar; soğuk bandaja alınmalı, bandaj 6 saatte bir değiştirilmelidir. Penisin nemli kalması sağlanmalıdır. Veteriner hekim asepromazinin etkisini ortadan kaldıracak antidot (Metilamfetamin, adrenalin, epinefrin, norepinefrin) uygulaması yapmalı, soğuk bandaj uygulaması sürdürülmelidir.

Damızlık aygırlarda geri çekilme yetersizliği özellikle endişe kaynağıdır. Asepromazinin uygulanması bazen priapizmin (kalıcı ereksiyon) devamı olarak parafimozise neden olur (prepisyum normal konumuna geri dönmez). Damızlık aygırlarda kullanılmasından kaçınılmalıdır. Agresiflik ve yaygın CNS uyarımı ile ilgili çelişkili klinik belirtiler görülebilir. Niktitant zarın (üçüncü göz kapağı) prolapsusu atlarda olumsuz bir etki olarak gösterilmiştir.

Promazin İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Asepromazin merkezi depresif ilaçların etkisini arttırır. Organik fosfat esterlerinin veya prokain hidroklorür ile eşzamanlı kullanımı asepromazinin toksisitesini artırdığından hayvanlara uygulamadan kaçınılmalıdır. Asepromazin sempatik sinir sistemi tonusunu düşürdüğünden, kan basıncını düşüren ilaçlarla aynı anda verilmemelidir. Antasitler, oral uygulamadan sonra asepromazinin gastrointestinal absorpsiyonunda bir azalmaya neden olabilir. Opiyatlar ve adrenalin, asepromazinin hipotansif etkilerini artırabilir. Ayrıca fenotiazinlerin değişik derecelerde antikolinerjik, antihistaminik, antispazmodik ve alfa-adrenerjik bloke edici etkileri vardır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Promazin doz aşımı, sedatif semptomların daha erken başlamasına ve uzun süreli bir etkiye neden olur. Toksik etkiler: ataksi, hipotansiyon, hipotermi, ekstrapiramidal etkiler. Antidot: Noradrenalin kardiyovasküler etkilere karşı koymak için kullanılabilir.

Atlarda anormal reaksiyonların tedavisinde metilamfetamin önerilmiştir. Köpeklerde ve kedilerde görülebilen apneye ve senkopa karşı antidot; Metilamfetamin ve çözünür steroidlerdir (adrenalin, epinefrin, norepinefrin).

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

Promazin İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Gıda değeri olan hayvanlarda uygulanmaz.

KONTRENDİKASYONLARI

Hipotansiyon, travma sonrası şok veya hipovolemi vakalarında kullanmayınız. Şiddetli duygusal uyarılma durumundaki hayvanlarda kullanmayınız. Hipotermili hayvanlarda kullanmayınız. Hematolojik bozukluklar / koagülopati veya anemi olan hayvanlarda kullanmayınız. Kısraklarda; gebelikte ve laktasyonda kullanmayınız. Kalp ve / veya akciğer yetmezliği olan hayvanlarda kullanmayınız. Epilepsili hayvanlarda kullanmayınız. Yeni doğanlarda kullanmayınız. Etkin maddenin veya herhangi bir yardımcı maddenin aşırı duyarlılığı durumunda kullanmayınız. Küçük dozların doğru bir şekilde verilmesini sağlama zorluğu nedeniyle: 10 ml ürün içeren enjektörü ağırlığı 10 kg’dan az olan köpeklerde, 4 ml ürün içeren enjektörü 5 kg’dan az olan köpeklerde ve kedilerde, 10 ml-30 ml ürün içeren enjektörleri ağırlığı 100 kg’dan az olan atlarda kullanmayınız. Kullanımı durumunda; sorumlu veteriner hekim tarafından risk değerlendirmesi ile dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.

GENEL UYARILAR

Promazin kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR

Asepromazin sedasyona neden olabilir. Kazara yutmayı önlemek için özen gösterilmelidir. Kullanımdan hemen sonra kapağı yeniden yerine yerleştiriniz. Kapağı yerine yerleştirirken uygun şekilde kapatılmasını sağlamak için bir “tık” sesi duyulmalıdır. Açılmış enjektörü orijinal kutusunda tutunuz ve kutunun doğru şekilde kapatıldığından emin olunuz. Ambalajı çocukların görüş alanı dışında tutunuz ve ulaşamayacağı yerde bulundurunuz. Kazara yutulması durumunda derhal tıbbi yardım isteyiniz ve prospektüs veya etiketi hekime gösteriniz ancak sedasyon meydana gelebileceği için araç kullanmayınız. Kullandıktan sonra ellerinizi ve ürüne temas eden cildinizi yıkayınız. Hassas tenli veya veteriner tıbbi ürüne sürekli temas eden kişilerin, geçirimsiz eldiven giymeleri önerilir. Göze temasından kaçınınız. Kazayla ürün göze temas ederse, hafifçe akan suyun altında 15 dakika boyunca yıkayınız ve herhangi tahriş devam ederse tıbbi yardım isteyiniz.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Orijinal ambalajında, 25°C’nin altında, buzdolabına konulmadan ve dondurulmadan saklanmalıdır. Raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır. Ürün ilk açıldıktan sonra 28 gün içinde kullanılmalıdır.

KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR

Kullanılmış veya arta kalan ürün çevreye, atık su ve drenaj sistemlerine atılmamalı, yerel yönetmeliklere göre imha edilmelidir.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Promazin 4 ml, 10 ml ve 30 ml ürün; değişken doz kapasitesine sahip ve ayarlanabilir beyaz LLDPE enjektörlerde (gövde-piston-uç), karton kutularda satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde, veteriner hekim muayenehane ve polikliniklerinde sadece veteriner hekimlere satılır.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 04.12.2019- 029/0001

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ ADI VE ADRESİ: Santavet İlaç San. A.Ş. Şerifali Mah. Barbaros Bulvarı Mevdudi Sok. No:3 Ümraniye / İstanbul Tel: 0 216 420 83 24 Faks: 0 216 415 83 37

ÜRETİCİ FİRMA ADI VE ADRESİ: Albafarma İlaç San. ve Tic. A.Ş. İstanbul Tuzla Org. San. Böl.8.Cad. No:11 34959 Tuzla / İstanbul

Exit mobile version