Penoksal LA
Enjeksiyonluk Süspansiyon
Veteriner Sistemik Antibakteriyel
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır
BİLEŞİMİ: Penoksal LA Enjeksiyonluk Süspansiyon, çalkalandığında beyaz renkli, kullanıma hazır, steril enjeksiyonluk süspansiyon olup, 1 ml’de, 100.000 IU prokain penisilin G, 100.000 IU benzatin penisilin G, 200 mg dihidrostreptomisin baz (sülfat tuzu olarak) içerir.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Penoksal LA Enjeksiyonluk Süspansiyon, penisilin ve dihidrostreptomisin kombinasyonuna duyarlı birçok gram pozitif ve gram negatif bakteriye karşı etkili, geniş spektrumlu, uzun etkili bir formülasyondur. Kombinasyon halindeki benzatin ve prokain penisilin G, bilhassa çoğalma dönemindeki duyarlı bakterilerin hücre duvarı sentezlerini bozarak ölümlerine neden olur. Bu durum aynı zamanda streptomisinin de daha yüksek derişimlerde bakteriye girmesini sağlar. Böylece daha yüksek yoğunluklarda bakteriye geçen dihidrostreptomisin de protein sentezini bozmak sureti ile etkir. Bu müşterek ve birbirini takviyeli sinerjistik etki, çok ufak dozlarda bile bakteriostatik ve bakterisit karakterdedir.
Penisilin gram pozitif, dihidrostreptomisin ise gram negatif bakterilere etkili olduğundan, sinerjik etki ile spektrumu genişletilmiştir. Penisilin dihidrostreptomisin kombinasyonu sonucu ortaya çıkan sinerjik etki hem gram pozitif hem de gram negatif bakterileri içine alan bir spektruma sahiptir. Aşağıdaki bakterilere karşı invitro şartlarda etkili olduğu gösterilmiştir. Corynebacterium pyogenes, Klebsiella pneumoniae, Listeria sp., Pasteurella haemolytica, P. multocida, Staphylococcus sp., Streptococcus sp., Peptostreptococcus sp., Erysipelothrix insidiosa, Clostridium sp., Escherichia coli, Proteus sp., Moraxella sp., Actinobacillus lignieresi, Haemophilus sp., and Salmonella sp. Depo etkisi nedeni ile, enjeksiyon yerinden tedricen emilip, kanda kısmen serbest, kısmen proteine bağlı (penisilin %80-90, dihidrosteptomisin %30 oranında) halde bulunur. Böbrek, karaciğer, akciğer, deri ve yumuşak doku, mukoza, seroza ve bağ dokuya geçer. %80-90 oranında metabolik değişime uğramadan, büyük miktarlarda böbreklerden, daha az miktarlarda da safra, süt ve ter ile atılır.
KULLANIM SAHASI / ENDİKASYONLAR
Penoksal LA Enjeksiyonluk Süspansiyon, sığır, at, koyun ve köpeklerde duyarlı bakteriler tarafından meydana getirilen sistemik ve lokal enfeksiyonlarda, sindirim, solunum ve üriner sistem enfeksiyonlarında ve sekonder bakteriyel enfeksiyonlarda kullanılır.
Penoksal LA KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Veteriner Hekim tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği takdirde;
Pratik doz: 1 ml/20 kg canlı ağırlık dozda/gün dozda kas içi yolla uygulanır.
- Sığır, At (400 kg canlı ağırlığa) 20 ml
- Dana, Düve (200 kg canlı ağırlığa) 10 ml
- Buzağı, Tay (100 kg canlı ağırlığa) 5 ml
- Koyun (40 kg canlı ağırlığa) 2 ml
- Köpek (10 kg canlı ağırlığa) 0,5 ml
Genelde tek doz yeterli olup, gerektiğinde 3 gün ara ile ikinci bir doz uygulanabilir. Kullanmadan önce şişeyi kuvvetlice çalkalayarak, süspansiyon homojen hale getirilmelidir. Damar içi uygulanması kontrendikedir. Kullanırken asepsi ve antisepsiye uyulmalıdır. Özellikle atlarda olmak üzere aynı bölgeye tekrarlayan enjeksiyonlardan kaçınılmalıdır.
İSTENMEYEN / YAN ETKİLER
Hassas hayvanlarda ürtiker, deri lezyonları, bulantı, kusma, solunum güçlüğü, akciğer ve larinks ödemi, vasomotor merkezi felç ve koma gibi alerjik ve anaflaktik yan etkiler ve ölüm şekillenebilir. Özellikle böbrek fonksiyon bozukluğu olan hayvanlarda, doza bağlı olarak oluşan streptomisinin yüksek plazma konsantrasyonları nörotoksik, nefrotoksik ve ototoksik etki gösterebilir. Böbrek yetmezliklerinde doz miktarı yeterli düzeye indirilmelidir.
Penoksal LA İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Kalsiyum, sodyum, potasyum ve dekstroz çözeltileri, asit ve alkaliler, klorotiazid, fenobarbiton, fenitoin sodyum, C ve B grubu vitaminler ile fiziksel ve kimyasal geçimsizlik, tetrasiklinler, ampisilin, kloksasilin, metisilin, karbenisilin, sülfadiazin ve nitrofurantoin ile antagonist etkileşim gösterir. Dihidrostreptomisinin muhtemel toksik etkilerinden dolayı, nefrotoksik, ototoksik ve neurotoksik olduğu bilinen ve/veya dihidrostreptomisinin bu etkilerini arttırabilecek diğer ilaçlar ile (diğer aminoglikozidler, furosemid, sülfanamidler, tetrasiklinler, anestezikler, sefalosporinler vs) birlikte kullanılmamalıdır. Ayrıca özellikle yüksek dozlarda olmak üzere, penisilin streptomisin kombinasyonlarının, genel anestezi ve/veya kas gevşetici uygulanmış hayvanlarda kullanılması nöromuskuler blokaj etkiyi arttırabileceğinden ölümlere neden olabileceği de unutulmamalıdır.
GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.); Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığır ve koyunlar 60 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 15 gün (30 sağım) süreyle elde edilen süt tüketime sunulmamalıdır. Sütteki ilaç kalıntı arınma süresinin uzun olması nedeniyle insan tüketimi için süt elde edilen koyun ve ineklere uygulanması tavsiye edilmez.
KONTRENDİKASYONLAR
Penisilin, sefalosporin ve dihidrostreptomisine aşırı duyarlı hayvanlar ile ve böbreklerinde ileri derecede işlevsel yetersizlik bulunan hayvanlarda kullanılmamalıdır. Damar içi yolla uygulanmamalıdır.
GEBELİK VE LAKTASYON DÖNEMİNDE KULLANIM
Dihidrostreptomisinin fötüse olabilecek nörotoksik, nefrotoksik ve ototoksik etkilerden dolayı gebe hayvanlarda kullanılmamalıdır.
HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR
Diğer penisilinlerde olduğu gibi hamster, tavşan ve kobay gibi küçük otçul hayvanlarda, kaz ve ördek gibi perde ayaklılar da kullanılmamalıdır. Kediler diğer türlere oranla streptomisine çok daha duyarlıdırlar. Bu nedenle streptomisin içeren müstahzarlar kedilerde kullanılmamalıdır.
GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime başvurunuz.
DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT
Önerilen doz ve sürelerden fazla olarak kullanıldığında ortaya çıkan sağırlık kalıcı niteliğe dönüştüğünde tedavi edilemez. Hassasiyete bağlı yan etkilerin ortaya çıkması halinde, derhal ilaç tatbikine son verilip, şekillenen klinik tabloya göre; kalp ve solunum analeptikleri, antihistaminikler, kortikosteroidler ve adrenalin ile sağaltıma geçilmelidir.
UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR
İlaçla temastan kaçınınız ve kullandıktan sonra ellerinizi yıkayınız. Penisilin ve sefalosporinlere duyarlı olduğu bilinen kişiler ilaca hiçbir şekilde temas etmemelidir. Duyarlı kişilerin ilaca ağız, deri veya inhalasyon yoluyla maruz kalması sonrası yüz, göz veya dudaklarda şişme, nefes almada zorluk gibi belirtilerin meydana gelmesi halinde acil tıbbi müdahale gerekir. Bu durumda ilaç ve etiketi ile birlikte doktora başvurulmalıdır.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır. Işıktan koruyunuz. Oda sıcaklığında (15-25 ºC ’de) saklayınız. Tercihen buzdolabında (+4 ºC ’de) saklanmalıdır. İlk kullanımdan itibaren karton kutusunun içinde ve önerilen saklama koşullarında 28 gün süreyle etkinliğini korur.
AMBALAJIN NİTELİK VE MİKTARINI GÖSTERİR TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
20, 50,100 ve 250 ml’lik kahverengi flakonlarda/karton kutuda takdim edilmiştir.
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner hekim muayenehanelerinde satılır VHR.
PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 21.11.2012
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZİN TARİH VE NO: 21.08.2000-10/901
PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ ADI VE ADRESİ: VİLSAN Veteriner İlaçları Tic. San. A.Ş. Esentepe Mah. Büyükdere Cad. No:199 Levent 199 Ofis Bloğu Kat:13 34394 Levent – İstanbul
ÜRETİM YERİ ADI VE ADRESİ: VİLSAN Veteriner İlaçları Tic. San. A.Ş. Balıkhisar Mah. Köy İçi Kümeevleri No:765A Akyurt/ANKARA