Pasthelmin
Pasthelmin Oral Jel
Veteriner Antihelmintik
BİLEŞİMİ
Pasthelmin Oral Jel; yapışkan, sarımsı krem renkli, akıcı jel kıvamında olup her 0,9 g beher dozda 100 mg Oksifendazol ve 275 mg Oksiklozanid içerir.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Pasthelmin Oral Jel sığır, koyun, buzağı ve kuzularda mide-barsak parazitleri, akciğer kıl kurtları ve karaciğer trematodlarının sağıtımında kullanılmak üzere geliştirilmiş benzimidazol karbamat grubundan oksfendazol ile salisilanid türevi olan oksiklozanidin kombinasyonu ile elde edilen geniş spektrumlu kolay uygulanan jeldir. Pasthelmin Oral Jel bileşimindeki oksfendazol, antinematodal etkili bir benzimidazol karbamattır. Parazitlerde fumarat redüktaz etkinliğini inhibe ederek glikoz emilimini önler, glikojen kullanımını artırır ve ATP (adenosin tri fosfat ) üretimini azaltırlar. Dolayısıyla parazit enerji mekanizmasını bozarak etkinlik gösterir. Oral yolla ruminantlara uygulandığında hızla rumene dağılır ve Oksfendazol’ün bir kısmı rumende fenbendazole dönüşür ve bu şekilde emilime uğrar. Oksfendazol ve metaboliti yaklaşık 12- 18 saat içerisinde pik plazma seviyesine ulaşır. Karaciğer, böbrek ve bağırsaklarda yüksek yoğunluklarda bulunur. Yarılanma ömrü 18.7 saattir. 48 saat sonra glukoronid bileşiği halinde vücuttan başlıca safrayla atılır.
Salisilanid türevi olan oksiklozanid ise tüm salisilanidlerde olduğu gibi fumarat redüktaz enzimini inhibe etmesinin yanısıra enerji metabolizmasının fosforolaz bağlantısını bozar. Pasthelmin Oral Jel özel pasta formulasyonu etken maddelerin emilimini kolaylaştırıcı taşıyıcıları nedeniyle sindirim sisteminde hızla dağılarak antiparaziter etkinliği başlatır. Oksiklozanid uygulamadan sonra 45 saat içinde pik plazma konsantrasyonuna ulaşır. Yarılanma ömrü (t 1/2g) 6.4 gündür. Oksiklozanid esas olarak gaita ve düşük miktarda da ( % 1.2 – 1.9) idrarla elimine edilir.
T.colubriformis ,Ostertagia sp. ve Haemonchus türlerinde benzimidazol grubu antihelmintiklere karşı dirençli suşlar gelişebilir.
KULLANIM SAHASI/ ENDİKASYONLARI
Pasthelmin Oral Jel sığır ve koyunların
Akciğer kıl kurtları:Dictyocaulus viviparus, Dictyocaulus filaria
Mide – barsak parazitleri:Haemonchus concortus, Haemonchus placei,erginler,Ostertagia ostertagi, Ergin, L-4 ve inhibe formları dahil,Nematodirus sp.; Ergin, L-4,Trichostrongylus axei; ergin;Bunostomum phlebutomum; ergin,Cooperia sp. ergin ve L-4;Monezia sp.,ergin;Oesophagostomum radiatum; ergin,Chabertia sp.ergin,Oesophogustomum sp.; erginTrichuris sp; ergin
Karaciğer parazitleri:Fasciola hepatica; ,Fasciola gigantica tarafından meydana getirilen paraziter infestasyonların tedavi ve korunmasında kullanılır.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Pasthelmin Oral Jel sığır ve koyunlarda yaklaşık 15- 20 kg canlı ağırlığa 0,9 g olacak şekilde özel dozaj göstergeli ambalajı ile ağız boşluğuna uygulanır. Bu uygulamada oksfendazol 5 mg – 6.5mg/kg.ca, oksiklozanid 13.5 – 15 mg/kg canlı ağırlığa denk gelir.
ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR
- Parazitlerin biyolojik dönemleri dikkate alınarak açık işletmelerde baharda hayvanlar meraya çıkarılırken ve sonbaharda meradan döndükten sonra en az yılda iki uygulama yapılması önerilir.
- Paraziter mücadele zamanlamasında bölgenin parazit insidensi, iklim, çevre şartları ve hayvanların durumu göz önüne alınarak sdoğru zamanlama saptanmalıdır.
- Kapalı işletmelerde bahar aylarında sıcakların artmaya başlaması ve sonbaharda sıcakların azalmasına dikkat edilerek uygulama yapılmalıdır.
İSTENMEYEN ETKİLER
Sığır ve koyunlarda Oksiklozanid’in tolerans verileri, tek seferde uygulanan nispeten düşük dozların (15 mg/kg canlı ağırlık) merkezi sinir sistemi ve bağırsak fonksiyonları üzerinde istenmeyen etkiler (davranış bozukluğu, diyare ve iştahsızlık) oluşturabileceğini göstermiştir.
İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Bromsalan bileşikleri (dibromsalan ve tribromsalan’ın eşit miktardaki akrışımından olan hilomid gibi ) ile birlikte kullanılmamalıdır. Birlikte kullanılması durumunda, sığırlarda abortlara ve koyunlarda da ölüme neden olabilir.
DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT
Oksiklozanid sığır ve koyunlarda yüksek dozlarda verildiği taktirde toksisite belirtilerinin şiddeti artabilmekte (Terapotik endeksinin çok üzerinde yüksek dozlarda verildiğinde, iştahsızlık, depresyon, ataksia, yere yatma ve ayağa kalkamama, solunum hızlanması, salya artışı, spazm gibi toksik belirtiler ortaya çıkabilir.) ve 50 mg/kg canlı ağırlık ve üzeri dozlarda ölüm şekillenebilmektedir. Toksik belirti durumunda klinik semptomlara göre sağıtıma geçilmelidir.
GIDALARDAKİ İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR
İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.) Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 28 gün, koyunlar 21 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Sığırlarda tedavi üresince ve son ilaç uygulamasından sonra 5 gün (10 sağım) süreyle elde edilen inek sütü insan tüketimine sunulmamalıdır.İnsan tüketimi için süt elde edilmekte olan sağmal koyunlarda kullanılamaz.
KONTREDİKASYONLARI
Sağaltım güvenliği düşük olduğundan karaciğer yetmezliği olan hayvanlarda kullanılmaz.
Gebelikte kullanım: Oksifendazol diğer Benzimidazoller gibi teratojenik etki potansiyeli taşıdığından gebeliğin ilk 1/3’ünde bulunan ve doğumuna 1 ay kalan hayvanlara uygulanmamalıdır.
GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki gözlendiğinde veteriner hekime başvurunuz.Çocukların erişemeyecekleri yerlerde saklayınız.
UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR
Pasthelmin oral jel sığırlarda maksimum 20 doz olarak kullanılır. İlacı uygulamadan önce ambalajın üzerinde uygulama tekniğini okuyunuz. Ürünle temasdan sonra ellerinizi bol su ile yıkayınız.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Oda sıcaklığında güneş ışığından koruyarak muhafaza ediniz.
Raf ömrü üretim tarihinden itibaren 4 yıldır.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
Strafor kutu içerisinde; 1, 2, 4 adet ve 45 g (50 ) dozluk ve 315 g(350) dozluk polipropilen tüp ambalajlarda pazara sunulmuştur.
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesi ile eczaneler, özel hayvan hastaneleri ve veteriner kliniklerinden temin edilir.VHR
PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: 04.03.2005
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZİN TARİHİ-NO: 05.06.2002 / 11-1055
PAZARLAMA İZİN SAHİBİ:
ALKE SAĞLIK ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.
Çınardere Mah. Petek Sk. No:18 Pendik/İSTANBUL
İMAL YERİ:ALKE SAĞLIK ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.
Organize Sanayi Bölgesi 2. Kısım 10. Cadde No:7 TOKAT