Ovizan
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır.
Veteriner Oral Tablet Antihelmintik
Bileşimi
Beyaz-krem, oval şekilli, çentikli her tablet 375 mg Oksfendazol, 750 mg Oksiklozanid içerir.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Oksfendazol ruminantlarda, gastro-intestinal nematodlar, akciğer nematodları ve şeritlere etkili, benzimidazol grubundan bir athelmintiktir. Oksfendazol diğer benzimidazol bileşikleri gibi fumarat redüktaz enzimini inhibe eder ve parazitlerin enerji üretim metabolizması bozulur. Fumarat redüktaz etkinliğinin engellenmesi, ATP şeklinde enerji üretimini de inhibisyona uğrattığından kullanılabilir enerji kalmaz ve parazit ölür.
Oksfendazol, ağızdan (5 mg/kg dozda) uygulama sonrasında 6 saatte plazmada doruk noktaya ulaşır. Atılımı ise, basit midelilerde idrar ile gevişenlerde başlıca safrayla glukronid veya sülfat esterleri halinde atılır.
Nematod yumurtalarını da öldürmesiyle meradan bulaşma riskini de azaltmaktadır. Oksiklozanid bir salisilanilid türevidir ve özellikle ergin Fasciola türlerine etkilidir. Hücresel seviyede oksidadif fosforilasyon mekanizmasını bozarak etki gösteren bir fasciolasid’tir. Oksiklozanid ağızdan verildikten sonra sindirim kanalından iyi emilir, karaciğer, böbrek ve bağırsaklarda yüksek yoğunluklarda bulunur ve glukuronid bileşiği halinde safrayla atılır. Ovizan tablet sindirim kanalından iyi emilir, plazmadaki pik yoğunluğa ulaşması 15-18 saat sürer, ruminantlarda da ha çok dışkı ile atılır.
Ovizan KULLANIM SAHASI
Sığır ve koyunlarda;
o Mide-bağırsak kıl kurtları (Haemonchus sp., Ostertagia sp., Bunostomum spp., Cooperia spp., Nematodirus sp., Oesophagostomum sp., Trichostrongylus sp. ve Strongyloides türleri)
o Akciğer kıl kurtları (D.viviparus, D.fılaria)
o Ergin karaciğer kelebekleri (Fasciola hepatica, Fasciola gigantica)
o Bağırsak şeritleri (Moniezia türleri) mücadelesinde kullanılır.
KULLANILIŞI VE DOZU
Ovizan, doğrudan veya bir sonda yardımı ile yutturulur veya su içinde eritilerek ağızdan verilir.
Oksfendazol genel farmakolojik dozu : Koyun: 5-7,5 mg/kg c.a., Sığır: 4,5 mg/kg c.a.
Oksiklozanid genel farmakolojik dozu : Koyun ve sığırlara 15 mg/kg ca. hesabıyla uygulanır.
Ovizan Pratik doz tablosu
Kuzu 25 kg’a kadar 1/2 tablet
Koyun S0 kg’a kadar 1 tablet
Dana Her 50 kg için 1 tablet
Sığır Her 50 kg için 1 tablet
Koyunlarda her 25 kg artışı için yarım tablet, sığırlarda her 100 kg artışı için 2 tablet daha fazla verilir. ilkbaharda meraya çıkmadan önce ve sonbaharda meradan döndükten sonra yılda iki uygulama yapılır.
ÖZEL Klinik Bilgiler ve HEDEF TÜRLER İçin UYARILAR:
Benzimidazole anthelmintiklere karşı T.coIu briformis ve H.contortus’da direnç şekillenebileceğinden kullanımında dikkatli olunmalıdır.
Gebelikte kullanımı: Benzimidazol grubu antihelmintiklerin embriyotoksik ve teratojenik etkilerinden dolayı gebeliğin ilk 1/3’ünde bulunan hayvanlarda kullanılmamalıdır.
İSTENMEYEN /YAN ETKİLER
Sağaltım dozlarında nadiren hafif ishal, sık pisleme, hafif nefes darlığı, hipotansiyon, ürinasyon ve
defekasyon gibi geçici yan etkiler görülebilir.
DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER VE TEDBİRLER
Oksiklozanid koyunlara 60 mg/kg c.a. ve üzeri dozlarda uygulandığında ölüm şekillenebilir. Sığırlarda ise 30 mg/kg c.a. dozda uygulandığında bazı zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilir. Terapotik endeksinin çok üzerinde yüksek dozlarda verildiğinde, iştahsızlık, depresyon, ataksia, yere yatma ve ayağa kalkmama, solunum hızlanması, salya artışı, spazm gibi toksik belirtiler ortaya çıkabilir, bazen ölüm olabilir. Bu durumda klinik semptomlara göre sağıtıma geçilmelidir.
İLAÇ ETKİLEŞİMLER
Bromsalan bileşikleri (dibromsalan, tribromsalanın eşit miktarlardaki kanşımından olan hilomid gibi) ile birlikte kullanılmamalıdır. Birlikte kullanılması durumunda sığırlarda abortlara, koyunlarda da ölüme neden olabilir.
KONTRENDİKASYONLARI
– Oksfendazole veya oksiklozanide aşın duyarlı hayvanlarda kullanılmamalıdır. o Ağır karaciğer hasarı söz konusu olan hayvanlarda kullanılmamalıdır.
GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI
Ilaç Kalıntı Arınma Süresi (I.K.A.S.):Tedavi sırasında ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 28 gün ve koyunlar 21 gün geçmeden kesime sevk edilmemelidir.
Sığırların tedavi sırasında ve son ilaç uygulamasından sonra 5 gün (10 sağım) süreyle elde edilen sütleri insan tüketimine sunulmamalıdır. Sütü insan tüketimine sunulan sağmal koyunlarda kullanılmamalıdır.
GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.
Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz
RAF ÖMRÜ VE MUHAFAZA ŞARTLARI
Raf ömrü imal tarihinden sonra 2 yıldır.
Oda sıcaklığında (15-25°C) ışıktan korunarak saklanmalıdır.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
Karton kutu içerisinde; 60, 100 ve 1000 tablet içeren beyaz polietilen şişelerde ve 10, 50, 100 tabletlik blister ambalajlarda satışa sunulmuştur.
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde, veteriner muayenehane ve polikliniklerinde satılır (VHR).
PROSPEKTÜS ONAY TARİH: 21 .06.2016
GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 06.12.2006-17/042
PAZARLAMA İzni SAHİBİ: TOPKİM – Topkapı İlaç Premiks San. ve Tic. A.Ş. Ali Nihat Tarlan Cad. Karakartal Sok. No:4 D: 5 Ataşehir/ İstanbul
ÜRETİM YERİ: ALBAFARMA ilaç San. ve TİC. Ltd. Şti. İstanbul Tuzla Organize San. Böl. 8. Cad. No:11, 34959 Tuzla / Istanbul