Oksitosinin Uterus Üzerindeki Kasılmalarını Durduran Tokolitik Ajanlar

Oksitosinin Uterus Üzerindeki Kasılmalarını Durduran Tokolitik Ajanlar

Oksitosinin Uterus Üzerindeki Kasılmalarını Durduran Tokolitik Ajanlar

Oksitosinin uterus üzerindeki kasılmalarını durduran tokolitik ajanlar, uterus kontraksiyonlarını engelleyerek doğumun ertelenmesini sağlamaktadırlar. Böylece, gece doğumları gözlemek sorunu ortadan kaldırılabilir. Ayrıca, tokolitik ajanlar uterus kasılmalarını ortadan kaldırdığından güç doğuma müdahalelerde, sezaryen operasyonlarında, fetotomi, prolapsus uteri ve ilk defa doğuracak düvelerde kullanılabilir. Bunlar arasında veteriner alanda en bilineni klenbuteroldür. Klenbuterol oksitosin ve prostaglandinlerin etkilerini tersine çevirir. İneklerde 0,3 mg dozda kas içi uygulandığında 10-15 dakika içinde etkisini gösterir, 4 saat sonra 0,21 mg ikinci enjeksiyon yapılması durumunda 5-8 saat boyunca doğum ertelenir.

Ayrıca, 60 μg/100 kg canlı ağırlık hesabıyla damar içi yavaş verilerek de kullanılabilir. 20,21 Klenbuterol koyunda 280 μg, domuzda 150 μg dozda kas içi kullanılır. İzoksuprin, sığırlarda klenbuterol ile aynı amaçla 115-230 mg toplam dozda kullanılabilir. İnek, koyun ve keçilerde önerilen izoksuprinin dozu 0,4-2 mg/kg olup kas içi uygulandığında 10-15 dakika içinde tokolitik etkisini gösterir ve bu etki 1-2 saat boyunca devam eder. İneklerde, prolapsus uteri vakalarında 500 ml su içinde 2-50 mg izoksuprin batırılmış bir bezle dışarı çıkan uterusun sarılması sonrası uterus gevşer ve küçülerek kolayca içeriye ret edilir. β-sempatomimetik etkiye sahip olan ritodrin, terbutalin, salbutamol, fenoterol ve heksoprenalin gibi ajanlar da tokolitik olarak aynı amaçla kullanılmaktadır.

Bunların dışında indometasin, magnezyum sülfat, nitrik oksit, kortikosteroitler, nitrogliserin, kalsiyum kanal blokeri olan nifedipin (Nidilat, 10 mg), peptit olmayan vazopressin almaç inhibitörü olan relkovaptan (SR 49059) tokolitik ilaçlar olarak sayılabilecek kimyasal ajanlardır.

Exit mobile version