Non Steroid Antienflamatuarların Pet Hayvanlarında Akut Ağrı Kesici Olarak Kullanımı

NSAID

Non Steroid Antienflamatuarların Pet Hayvanlarında Akut Ağrı Kesici Olarak Kullanımı

Non Steroid Antienflamatuarların Pet Hayvanlarında Akut Ağrı Kesici Olarak Kullanımı

Non Steroid Antienflamatuarların pet hayvanlarında akut ağrı kesici olarak kullanımı. Non-steroidler antienflamatuarlar (NSAID) kedi ve köpeklerde hafif dereceliden orta dereceliye kadar olan vakıalarda ağrı kesici (analjezik) olarak kullanımları gayet uygundur.

NSAID ler tıpkı antiprostaglandinler gibi coclooxygenasei inaktive ederek etkisini gösterirler. Yan etkileri sebebiyle kritik hastalarda kullanım alanları sınırlıdır. Yan etkileri tipik olarak mide ve bağırsak kanaması ve renal iskemidir. NSAID ler rutin olarak genelde cerrahi operasyonlardan sonra hastalarda analjezik olarak kullanılır. NSAID ler bu amaçla en fazla 3-7 gün kullanılmalıdır. Ortalama 4 gün NSAID lerin steroidlerle olan kullanımı kontrendikedir.

NSAID grubuna dahil olan peraparatlar etken maddelerine göre:

Acetylesalicilicasit: Köpeklerde kullanım dozu: 10-25 mg/kg 8-12 saat ve kedilerde 10-15 mg/kg 48 saat

Phenylbutazon: Köpeklerde yan etkileri nadirdir insanlara göre. Köpeklerdeki kullanım dozu: 10- 20 mg/kg 8-12 saat

Flunixin meglumin: Yan etkileri nadirdir. tablet ve enjeksiyon formu bulunmaktadır. Köpekteki dozu 1 mg/kg -3 gun

Ibuprofen: İnsanlardaki kullanımı popülerdir. Köpeklerdeki dozu: 10 mg/kg 8 saat, daha sonra 3 mg/kg 3 saat. Ibuprofen köpeklerde 2 günden fazla kullanılmamalıdır.

Ketoprofen: Hem kedi ve köpeklerde kullanımı uygundur ve ilacın tablet ve enjeksiyon formu vardır. Kedi ve köpeklerdeki kullanım dozu: 1 mg/kg günlük oral kullanımda, 2 mg/kg paranteral kullanımda. Bu 10 kg a 1 tablet yada 1 ml/5 kg enjeksiyon formuna tekabül eder.

Ketorolac: Çok kuvvetli bir ağrı kesicidir. Morfin düzeyinde analjezik etkisi vardır. Ağrısı ağır hastalara verilir. Klinik tecrubeler ketorolac in kullanım alanının sınırlı olduğunu işaret ediyor. Köpekteki dozu: 0.3.0.5 mg/kg 6 saat

Naproxen: Kedi ve köpekte ilacın atılımıuzun olduğu için kullanımı uygun değildir.

Veteriner Hekimi Kemal Altıntaş

Exit mobile version